Wijn uit ... Marlborough

Scroll naar beneden

Dat ze ook Down Under wel iets weten over wijn produceren, bewijzen ze in Nieuw-Zeeland als geen ander. De Marlborough-regio, in het noordoosten van het zuidelijke eiland, geldt als de grote ster van het Nieuw-Zeelandse wijnlandschap. Kenners noemen de regio zelfs 's werelds beste sauvignon blanc-producent. Dat smaakt naar meer!

  • Goodbye redactie
    TekstGoodbye redactie

Gemaakt voor wijn

Dat Marlborough uitgegroeid is tot dé wijnregio van Nieuw-Zeeland (maar liefst driekwart van de Nieuw-Zeelandse wijn wordt hier geproduceerd), is natuurlijk geen toeval. Het is een van de droogste regio's van het land, en heeft een gematigd klimaat met een lange zomerperiode en koele nachten. Dé troef is echter het aantal zonuren dat de streek kent. De Richmond Ranges in het noorden en het heuvelachtige landschap in het zuiden houden namelijk een groot deel van de bewolking tegen, waardoor dit een van de zonnigste plekken van Nieuw-Zeeland is. De lokale Maori noemen Marlborough zelfs 'the place with the hole in the cloud'. 

Deze combinatie van veel zon, een relatief koel klimaat, frisse nachten en een trage, lange rijpingsperiode zorgen voor de verfrissende, fruitige, levendige smaak die de plaatselijke wijnen kenmerkt. Qua terroir vind je hier een veelvoud aan grondsoorten, soms zelfs binnen dezelfde wijngaard. Dit zorgt dan weer voor een enorme variëteit aan smaken en accenten. Dankzij deze unieke invloeden is Marlborough dan ook een smaakvolle speeltuin voor tal van wijnproducenten.

Sauvignon boven

Het specifieke klimaat is ideaal voor de productie van witte wijnen, en vooral de sauvignon blanc doet het hier heel goed: maar liefst 85 procent van de regionale wijnproductie komt van deze druif. De laatste jaren werden hier ook de eerste rode pinot nor-wijnen geproduceerd, en ook die scoren goed bij wijnkenners. Omdat de wijncultuur hier nog heel jong is, wordt verwacht dat de wijndiversiteit de komende jaren enkel maar zal toenemen. Momenteel zijn tal van wijnmakers dan ook volop aan het experimenteren met verschillende druivensoorten. Je mag dus gerust zeggen dat Marlborough een wijnstreek met een enorm groeipotentieel is.

De wijnproductie zorgde uiteraard ook voor een enorme groei in de regio, die transformeerde van een verlaten uithoek naar een van de populairste toeristische bestemmingen van Nieuw-Zeeland. Grond die vroeger vooral gebruikt werd door schaapherders en fruitboeren, biedt nu plaats aan meer dan 120 wijnhuizen in alle vormen en maten: van kleine familiebedrijven tot wereldwijde spelers, en alles daartussen. 

Wijntoerisme

Een florerende wijntraditie in een onnoemelijk mooi land, daar wil je als toerist natuurlijk ook ten volle van kunnen profiteren. In Nieuw-Zeeland weten ze gelukkig als geen ander hoe ze hun troeven moeten vertalen naar een interessant product, en de vele 'wine trails' (fietstochten die je langs verschillende wijnhuizen brengen) zijn daar een perfect voorbeeld van. The Golden Mile is daarbij een van de populairste. De lengte van amper 6 km is wel wat misleidend: omdat je meer dan negen wijnhuizen bezoekt, wordt het aangeraden om de route verspreid over minstens twee dagen te voltooien. 

Het Marlborough Wine and Food Festival, telkens begin februari, is dan weer de ideale manier om de beste lokale pairingen zelf uit te proberen. Lokaal geproduceerde gerechten en ingrediënten worden hier in de kijker gezet, uiteraard samen met de beste wijnen. 

Meer weten?

Wil je de smaken van Marlborough zelf ontdekken? Via www.marlboroughnz.com vind je een hele hoop informatie. Bezoek www.newzealand.com voor meer praktische info over heel Nieuw-Zeeland. 

Volg ons op Instagram

Volg @goodbyemag voor leuke tips en bloedmooie vakantie hotspots!

volg ons

Abonneer voordelig!

  • reisreportages over de mooiste vakantiebestemmingen
  • de knapste logeeradressen en lekkerste adresjes
  • tientallen tips voor een vakantie dichtbij of ver weg

abonneer

Deze website maakt gebruik van verschillende type cookies. Hier vind je meer informatie. Akkoord