Wonderlijk West-Canada: veelzijdigheid met de Rockies op de achtergrond

Scroll naar beneden
Nordic

Canada is een wereld op zich: van de imposante Rockies en azuurblauwe meren van de nationale parken in het westen, tot de legendarische Niagara Falls en hippe steden in het oosten. Wat voor reiziger je ook bent: Canada is dé droombestemming bij uitstek. Daarnaast is het land het op een na grootste land ter wereld, alleen Rusland beslaat een nóg grotere oppervlakte, dus je staat voor een hartverscheurende keuze als je een reis naar Canada overweegt.

De meeste reizigers kiezen ervoor om eerst het westen van het land te verkennen. Meren in vijftig tinten blauw en het onuitputbare uitzicht op de Rocky Mountains… de nationale parken Banff en Jasper vormen dan ook de ideale uitvalsbasis voor een eerste kennismaking met de Canadese natuurpracht. Jaarlijks vinden heel wat reizigers hun weg naar de parken maar er zijn ook onbekende parels, ver weg van de gebaande paden, die de moeite lonen op je reis door de regio. Vermijd toeristenvallen en ontdek West-Canada door de ogen van de locals met de aanraders van Canada Travel Designers.

1.    De groene hoofdstad van Canada

Ottawa mag dan wel de hoofdstad van Canada zijn, als het op groen aankomt is het Vancouver die hoge toppen scheert. De stad streeft ernaar om die groene missie nog heel wat uit te breiden, hun doel luidt als volgt: “Elke Vancouveriet moet de magie kunnen ervaren van een zalm te zien zwemmen in een lokale stroom, walvissen in de haven en adelaars boven hen”. 

  • De Canadese tegenhanger van New York's Central Park: Stanley Park in Vancouver

De hoofdspeler in het groene verhaal is Stanley Park. Ze noemen het weleens grappend ‘het Central Park van Vancouver’ maar in realiteit is het misschien nog mooier dan de New Yorkse tegenhanger. Op een boogscheut van het bruisende big city life vind je deze oase. Er is heel wat te zien dus doe als de locals, huur een fiets en ga op ontdekking. Vele hectaren aan bos, uitgestrekte meren, heerlijke zandstranden of de iconische totempalen van de First Nations bij Brockton Point… zeg niet zomaar ‘stadspark’ tegen Stanley Park.

2. Duizend tinten blauw

  • Canada staat garant voor postkaartwaardige uitzichten

Canada verdient niet alleen op vlak van oppervlakte een podiumplaats: als het op meren aankomt heeft het land ’s werelds grootste wateroppervlakte. Het grootste zoetwatermeer ter wereld, Lake Superior, ligt deels in Oost-Canada. Het zijn echter de meren in het westen die vaak hoog op de bucketlist staan. Hoe kan het ook anders: met de Rockies op de achtergrond is elk meer een postkaartje waard.

  • Het azuurblauwe water omringd door bossen en bergen... zoiets gaat nooit vervelen

Je vindt ze in alle vormen en in duizenden tinten blauw, maar een absolute must-see in West-Canada is Lake Louise. Het azuurblauwe water omringd door bossen en bergen… dit is een waar kajakparadijs. Rustig peddelen met de zon die weerspiegeld wordt in het water, terwijl je uitkijkt op de machtige Victoria gletsjer… dit is slow travel op z’n best. Liever het prachtige merengebied ontdekken aan land? Trek je wandelschoenen aan en vertrek op een stevige hike naar een van de theehuizen rond het meer. Het bekendste theehuis is Lake Agnes Tea House, oorspronkelijk gebouwd als toevluchtsoord voor wandelaars maar nu kan je er terecht voor heerlijk gebak en speciale theesoorten. Perfect om even te bekomen van de wandeling! 

3.    Pacific Rim: gematigd regenwoud bij Tofino 

  • Canada's stukje regenwoud: heerlijk wandelen tussen oneindig groen

Wie aan Canada denkt, denkt onvermijdelijk aan de uitgestrekte meren en prachtige nationale parken, maar in realiteit is het land nog zóveel veelzijdiger dan dat. Je vindt er gletsjers, steile bergen, watervallen, een aantal van de mooiste autoroutes ter wereld en zelfs… gematigd regenwoud! Het Nationaal Park Pacific Rim is een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Vancouver Island en het park is op zich al thuis voor een enorme variatie aan natuurschoon: je vindt er enerzijds parelwitte zandstranden bij Long Beach, je kan er kajakken tussen meer dan 100 eilanden bij de Broken Group Islands of je kan er in het oneindige groen van het gematigde regenwoud ronddwalen. 

Volg een van de populairste wandelroutes van de lokale bevolking: de schilderachtige Rainforest Trail. Je kan twee routes volgen van twee kilometer. Korte afstand, maar vergis je niet: er staat je een stevige klim te wachten, met prachtige uitzichten onderweg. 

4.    Op zoek naar zeereuzen en bruine beren

In de oneindige Canadese landschappen voel je je af en toe heel klein en bijna alleen op de wereld. Niets is minder waar, want de bossen en meren bruisen van het leven. Ter land, ter zee en in de lucht: als wildlifeliefhebber kijk je je ogen uit in Canada. 

  • Walvissen spotten, nog een bucketlist-item om af te vinken in West-Canada

Eén van de hotspots is ongetwijfeld Campbell River, want dit gebied is thuis voor veel meer dan mensen alleen. Stap aan boord van een zodiac en voel de wind door je haren glijden. Met wat geluk kan je bultruggen of zelfs orka’s spotten, maar ook dolfijnen en zeehonden bewonen deze rivier. Liever op zoek naar wildlife aan land? Ga met de gids op zoek naar grizzlyberen, ze weten zich goed te verstoppen maar zijn dol op de natuur van dit gebied (en op de zalm in de rivier, natuurlijk). Welke wildlifesafari je ook verkiest, vergeet niet om af en toe ook naar boven te kijken: de machtige Amerikaanse adelaar en tal van andere roofvogels cirkelen boven je hoofd. 

5.    Stedentrip tussen de cowboys en dino’s 

Calgary is een van de grootste steden van West-Canada. Het contrast tussen stad en natuur is nergens groter: terwijl wolkenkrabbers met elkaar strijden om de hoogste piek, zijn het aan de andere kant de Rockies die heel wat hoogtemeters halen. Al gaat het om een echte grootstad, toch heerst hier vooral het plattelandsgevoel… Daar zitten de cowboys misschien voor iets tussen: Calgary ligt midden in het prairiegebied. De stad organiseert al sinds 1912 jaarlijks de Calgary Stampede, een 10-daags rodeo-festival. Perfect om de cowboy in jou naar boven te halen, yee-ha!

  • In Calgary lijk je even op een andere wereld te zijn

Naast de cowboys kan je nog een stukje verder terugkeren in de tijd. Zet de reis verder naar Drumheller, een stadje bij de Red Deer River vallei. Hier kan je de grootste dinosaurus ter wereld bewonderen, een standbeeld van maar liefst 26 meter hoog. Het centrum van de stad voelt bijna aan als Jurassic Park, met dino’s om elke hoek. Kan je er maar niet genoeg van krijgen? Volg de Dinosaur Trail en ontdek verschillende hoogtepunten van de prairielandschappen. 

Van Oost- tot West-Canada met Canada Travel Designers

De grandeur van Canada is bijna niet te vatten: dit enorme land heeft zoveel te bieden, dat je als reiziger vaak niet goed weet waar beginnen. Winterpret in de diepsneeuw of hiken en kajakken in de Canadese zomer? Reizen met de camper, per trein of met de auto? Er staat je een moeilijke keuze te wachten, maar Canada Travel Designers helpen je graag verder. We zetten jouw wensen en noden om in een op maat gemaakte offerte. 

Volg ons op Instagram

Volg @goodbyemag voor leuke tips en bloedmooie vakantie hotspots!

volg ons

Abonneer voordelig!

  • reisreportages over de mooiste vakantiebestemmingen
  • de knapste logeeradressen en lekkerste adresjes
  • tientallen tips voor een vakantie dichtbij of ver weg

abonneer

Deze website maakt gebruik van verschillende type cookies. Hier vind je meer informatie. Akkoord