Terug naar overzicht

Zagreb: oude charme in een hippe hoofdstad

  • Strossmayer Promenade

    Lisa Piotti

Kroatië staat bij het brede publiek vooral bekend als zomerse strandbestemming. Dolfijnen spotten en van kliffen springen zijn dan ook must do’s in dit zomerparadijs. Jammer genoeg vergeten we vaak dat Kroatië ook een prachtig binnenland heeft, waar je geen dolfijnen, maar wel beren spot. Maar voor je de natuur intrekt, moet je even halt houden in de hoofdstad van het land, want Zagreb heeft heel wat te bieden. Let’s go!

  • Lisa Piotti
    TekstLisa Piotti

Zagreb is geen al te grote stad. Op twee dagen tijd ben je zeker rond. Wil je alles echt op je gemak doen, dan raden wij aan om drie dagen vrij te houden voor de hoofdstad van Kroatië. Het stadcentrum kun je opdelen in twee verschillende delen. Het oude stadscentrum heeft smallere straten die niet echt gestructureerd zijn. Het zuidelijke deel van het stadscentrum wordt gevormd door een blokvormig stratenpatroon. De twee delen liggen op wandelafstand van elkaar, maar verschil is er wel. In het oude stadscentrum moet je vooral zijn voor gezellige straatjes, in het zuidelijke stadsdeel vind je veel hippe bars, ideaal voor een avondje uit.

Nationaal Theater

Het Nationaal Kroatisch Theater is met zijn felgele kleur een opvallend gebouw waar je niet naast kunt kijken. Dit theater-, opera- en ballethuis dateert uit het einde van de negentiende eeuw. De neobarok en rococo-bouwstijlen maken van dit gebouw een schitterende parel die meteen je blik vangt. In de lente- en zomermaanden staan de roze bloemen rond het gebouw in bloei, wat het hele plaatje nog mooier maakt. De imposante theaterzalen binnenin nemen je mee terug in de tijd, en zouden zomaar het decor kunnen zijn van een negentiende-eeuwse film.

Nationaal Theater

Strossmayer Promenade

Strossmayer Promenade is dé place to be voor een panoramisch uitzicht over de stad. Doorheen het hele jaar zijn er allerlei leuke activiteiten, zoals concerten, evenementen en optredens. De promenade ligt op de overblijfselen van de middeleeuwse verdedigingsmuur van de stad, en begint bij de Lotršcak Tower, een deel van het oude fort. Je kunt de toren bereiken via de promenade of via de kortste kabelbaan ter wereld. Aan het uiteinde van de straat heb je een klein pleintje met uitzicht op de kathedraal.

Strossmayer Promenade

 

Kathedraal van Zagreb

De Kathedraal van Zagreb is de titelkerk van het rooms-katholiek aartsbisdom van Zagreb. Vlak naast de kerk ligt het bisschoppelijk paleis. Voor het imposante gebouw ligt een gezellig plein met een grote fontein en heel wat terrasjes. De kathedraal is het hoogste gebouw van het land en heeft één van de tien beste orgels ter wereld. Twijfel dus zeker niet om een kijkje te nemen binnenin. Maar ook de buurt rondom de kathedraal is aangenaam om in te verdwalen. Zoals veel kathedralen werd er tijdens ons bezoek aan Zagreb gewerkt aan het gebouw. Maar zelfs daar vonden de Kroaten een oplossing voor: over de stellingen werd een doek gespannen met een foto van de toren, waardoor de stellingen iets beter gecamoufleerd werden. Inventief als je het ons vraagt!

Kathedraal van Zagreb

 

Dolac Market

In het hart van Zagreb vormt een bed van rode parasols het dak van de Dolac Market. In het kleine straatje Splavnica neem je de trappen naar boven en kom je terecht op een groot marktplein. Wat deze markt kenmerkt zijn de rode parasols die boven elk markkraampje staan opgesteld. Je koopt er heel wat verse producten, waaronder groenten, fruit, vlees en bloemen. In de zomer beschermen de parasols je tegen de felle zon en hebben ze een verkoelende functie. Ze zorgen er ook voor dat de producten worden afgeschermd van de zon, zodat ze zeker lang vers blijven.

St. Mark’s kerk

Deze parochiekerk in het oude stadscentrum van Zagreb herken je aan zijn kleurrijke pannendak. Links zie je het middeleeuwse wapen van Kroatië, Dalmatië en Slavonië. Aan de rechterkant zie je het embleem van Zagreb. De kerk is enkel open tijdens de mis. In de lente- en zomermaanden vindt er tijdens het weekend om twaalf uur 's middags een ceremonie voor de wissel van de wacht plaats. Als één van de oudste gebouwen van Zagreb is de St. Mark’s kerk zeker een bezoekje waard.

St. Mark's kerk

 

Kunstpaviljoen

Het kunstpaviljoen: de oudste galerij in Zuidoost-Europa, speciaal ontworpen voor grootschalige tentoonstellingen. Het bevindt zich in de Lenuci Horseshoe, een U-vormige aaneenschakeling van stadspleinen en parken in het centrum van de stad. Voor de galerij heb je een groot park met centraal een fontein en heel wat bankjes waarop je kunt gaan zitten terwijl je het indrukwekkende gebouw aanschouwt. Wat ons meteen opvalt is dat dit gebouw erg lijkt op het Nationaal Theater van Zagreb. De felgele gevel toont heel wat overeenkomsten met die van het Theater. Binnenin is het natuurlijk helemaal anders, want het kunstpaviljoen doet, zoals de naam doet vermoeden, dienst als museum. De combinatie van architectuur en kunst komt hier mooi tot zijn recht.

Kunstpaviljoen

 

Botanische tuinen

Natuurlijk is een bezoek aan de hoofdstad niet volwaardig zonder een bezoek aan de botanische tuinen. De tuinen van Zagreb zijn niet zo groot, maar wel gezellig. Je hebt er ook een tentoonstellingspaviljoen met verschillende botanische tentoonstellingen en een kleine souvenirshop. Misschien niet het hoogtepunt van Zagreb, maar heel fijn om er even in rond te lopen, zeker wanneer de planten in bloei staan.

Botanische Tuinen

Leuke adresjes

Logeertip

Airbnb in de benedenstad, vlak bij het Nationaal Theater, voor 2 tot 4 personen. 

Eten en drinken

Gezond en lekker Brunchen bij Melt, Radiceva ul. 3A. 
Heerlijk dineren bij Gourmetbar Basta, Varsavka 5.
Cocktail drinken op het gezellige tuinterras van Swanky Monkey Garden, Ilica 50.

Volg ons op Instagram

Volg @goodbyemag voor leuke tips en bloedmooie vakantie hotspots!

volg ons

Abonneer voordelig!

  • reisreportages over de mooiste vakantiebestemmingen
  • de knapste logeeradressen en lekkerste adresjes
  • tientallen tips voor een vakantie dichtbij of ver weg

abonneer

Deze website maakt gebruik van verschillende type cookies. Hier vind je meer informatie. Akkoord