5 indrukwekkende trails

Scroll naar beneden

Wist je dat Mauna Kea in Hawaï en niet Mount Everest 's werelds hoogste berg is? En wist je dat er in Oman uitstekende wandelpaden liggen, waarbij je van oase naar oase kunt hiken? Reden genoeg voor ons om een lijst te maken met ’s werelds mooiste hikes. Van een indrukwekkende 81 km door de bossen van Zweden tot zo’n 11 km culinaire hike langs de Atlantische Kust Frankrijk. Welke hike voeg jij toe aan jouw reisschema van 2023? 

  • Goodbye redactie
    TekstGoodbye redactie

1. WADI TIWI NAAR WADI BANI KHALID @ OMAN – 28 KM

Hikers moeten zeker naar… Oman! Je vindt er de meest uiteenlopende hikes. Voor de ervaren hiker tippen wij de tocht van Wadi Tiwi naar Wadi Bani Khalid (in het noordoosten van het land). Dit is een lange route van 28 km, maar het terrein is zeer goed. Je wandelt over de oostelijke Hajar bergen, met telkens weer een waanzinnig uitzicht. De hike start met een relatief steile klim vanuit Wadi Tiwi. Hier komen de weelderige dadelplantages van Saymah snel in beeld. Volg het pad naar de top en wie weet passeer je ook nog een berggazelle. Vanaf de top kun je, met een beetje geluk, het gouden zand van de Wahiba en de Golf van Oman zien. Vervolg met een afdaling en eindig bij de oase van rust: Wadi Bani Khalid. Hier vind je een gigantische smaragdgroene poel, omgeven door palmbomen. Maak een verkoelende plons, dat heb je na zo’n 14 uur hiken zeker verdiend! Tip: hier vind je ook een prachtige waterval! Meer info via experienceoman.om

  • Ministry of Heritage & Tourism Sultanate of Oman

2. KUNGSLEDEN @ ZWEDEN – 81 KM

Zweden is het land van de prachtige bossen, rivieren en de talloze plekken waar je wild mag kamperen. Bij uitstek het paradijs van avonturiers dus! Hikers moeten ooit in hun leven de Kungsleden bewandelen. Deze ‘Koningsroute’ is eind 19e eeuw aangelegd en strekt zich uit over meer dan 400 km. Je loopt door donkere bossen en over de hoogste bergen van Zweden, met continue alpine uitzichten en langs rivieren. Als je het hele parcours wilt lopen, ben je wel een maand onderweg. Mocht dit iets te veel van het goede zijn, kun je uiteraard ook een gedeelte van de route verkennen. Wij tippen het stuk van Kvikkjokk naar Saltoluokta. Deze tocht is in totaal 81 km en de wandeling kost je zo’n vier à vijf dagen. De hike start in éénn van de oudste nederzettingen van Zweeds-Lapland: Kvikkjokk. Vervolgens zet je koers richting Saltoluokta en passeer je meertjes, moerassen en veel bossen. Slaap onderweg bij één van de berghutten. Tijdens de hike moet je ook meerdere keren met een boot rivieren oversteken. Dit zijn waanzinnige tochten die je ook even de kans geven om op adem te komen. Uiteindelijk kom je uit bij het prachtige Saltoluokta. Eén van de mooiste hikes ter wereld!

3. THE LIGHTHOUSE TRAIL @ TEXAS – 9,3 KM

De Palo Duro Canyon wordt ook wel ‘het Grand Canyon van Texas’ genoemd en dat is niet zonder reden. De op één na grootste kloof van de VS staat bekend om de indrukwekkende rode en bruine tinten en is het thuis van de Texas Longhorn. Er is veel te beleven, van ziplinen en paardrijden tot kamperen en je vergapen aan de duizenden sterren in de lucht. Maar de meeste mensen trekken naar Palo Duro Canyon om te hiken. De Lighthouse Trail wordt gezien als de meest populaire wandelroute. De hike van 9,3 km brengt je naar, jawel, de prachtige ‘Lighthouse’, een beroemde rotsformatie. Van kleurrijke geërodeerde kliffen tot heuvels, moerrassen en opgedroogde kreken; op de route word je telkens verrast door het landschap. Let tijdens de hike op, want wandelaars spotten hier regelmatig hagedissen, ratelslangen, wilde kalkoenen, herten en de Texas Longhorn. De hike eindigt aan de voet van de gigantische rotsformatie ‘The Lighthouse’, die wel 90 meter hoog is.

4. MAUNA KEA @ HAWAÏ – 18,5 KM

Als jij goed getraind bent en klaar bent voor een nieuwe uitdaging, zoek dan niet verder! Beklim de Mauna Kea, de hoogste zeeberg en slapende vulkaan ter wereld. Je moet ervoor naar Hawaï reizen en dat is zeker geen straf. De vulkaan steekt 4.207 meter boven zeespiegel uit en de doorwinterde wandelaar doet ongeveer acht uur over de wandeling van 18,5 km. De route trakteert je op vergezichten boven de wolken, een waanzinnig uitzicht op Mauna Loa en het hoogste meer van Hawaï: ‘Lake Waiau’. Op Mauna Kea vind je ook een van s ’werelds belangrijkste plekken om sterren te kijken. s ’Nachts kun je gratis via een van de telescopen van lokale vrijwillige astronomen de sterrenhemel bekijken. De top bereikt? Knap! Dan is het tijd om even te genieten van het Hawaïaanse goede leven. Maak een plons tussen de mantaroggen en geniet van het bounty-gevoel op een van de stranden. Fun fact: Mauna Kea is eigenlijk de hoogste berg ter wereld, als deze vanaf de voet diep in de oceaan gemeten zou worden. Dan is de berg namelijk 10.203 meter hoog, terwijl Mount Everest 8.849 meter hoog is. Lees meer over Mauna Kea op Visit the USA.

  • Chase Dong

5. LE SENTIER DE LITTORAL @ ATLANTISCHE KUST – 11,8 km

Aan de Atlantische Kust van Frankrijk vind je vele pareltjes. Van de sardientjeshoofdstad Saint-Gilles-Croix-de-Vie tot de zoutpannen van de Guérande, het surfparadijs Biarritz en het moeras van Marais Poitevin. Maar het is ook een plek waar wandelliefhebbers graag heen gaan. Le sentier de littoral brengt je in zo’n drie uur van Saint-Jean-de-Luz naar Hendaye. Je start in de Baskische havenstad Saint-Jean-de-Luz. Hier moet je eerst op culinaire ontdekking! Tip: proef de Baskische ham, macarons en Kanougas (karamel). Als je je smaakpapillen hebt verwend, zet je koers naar de haven van Ciboure. Vervolgens brengt het pad je langs de kust met uitzichten op de prachtige landschappen en de Pyreneeën. Je loopt ook nog langs het natuurreservaat rond de Domaine d’Abbadia en de rotsen Les Jumeaux. De wandeltocht eindigt bij het strand van Hendaye en de baai van Txingudi. Hier hoeft het avontuur niet te stoppen! Aan de kust van Hendaye kun je namelijk uitstekend zeilen, surfen en kajakken.

  • P.Gaillard

Lees ook zeker deze artikels

Volg ons op Instagram

Volg @goodbyemag voor leuke tips en bloedmooie vakantie hotspots!

volg ons

Abonneer voordelig!

  • reisreportages over de mooiste vakantiebestemmingen
  • de knapste logeeradressen en lekkerste adresjes
  • tientallen tips voor een vakantie dichtbij of ver weg

abonneer

Deze website maakt gebruik van verschillende type cookies. Hier vind je meer informatie. Akkoord