Terug naar overzicht

De 5 mooiste trails van Luxemburg

 • Mullerthal Trail

  LFT_CPCreatives

Je zou het misschien niet meteen verwachten, maar Luxemburg is hét land bij uitstek voor een stevige wandeltocht. Dat bewijzen deze vijf trails nog maar eens. Onderweg passeer je steevast gezellig dorpjes, mooie uitzichten, adembenemende natuur en historische ruïnes. 

 • Nona Heremans
  TekstNona Heremans

1. Minett trail

De nieuwste telg onder de Luxemburgse langeafstandstochten is de Minett Trail. Het wandelnetwerk ontstond eind 2021 en heeft en lengte van 90 km, verdeeld over tien verschillende wandelingen. De tocht loopt door het zuiden van het land, waar behalve prachtige natuur ook heel wat industrieel verleden te vinden is. Met deze trail wil de organisatie de troeven van de Zuid-Luxemburgse regio in de verf zetten en omtoveren tot een toeristische hotspot. Nieuw langs de route (sinds deze zomer) zijn de uitzonderlijke logeerplaatsen in de elf gemeentes van de stad Esch. De elf gites of 'Kabaiserchers' zijn stuk voor stuk architecturale pareltjes. Dat is niet zo verbazingwekkend als je weet dat de Orde van Luxemburgse Architecten in 2019 hiervoor een wedstrijd organiseerde. De deelnemers werden aangemoedigd om samen te werken met lokale kunstenaars en dat leverde heel wat originele creaties op.

 • Pulsa Pictures

2. Mullerthal trail

De Mullerthal regio wordt ook wel eens 'Klein Zwitserland' genoemd. Dit door de vele unieke rotsformaties en verre uitzichten. De trail van 112 km leidt je door dit stukje ongerepte natuur en volgt de vele kronkelende rivieren. In tegenstelling tot andere trails, is dit niet één lange tocht, maar wel drie afzonderlijke lussen met elk een eigen karakter. Elke lus is tussen 36 km en 38 km lang. Best pittig dus, al ben je natuurlijk niet verplicht om elke lus volledig te wandelen. Naast de drie grote lussen zijn er ook nog vier extra kleinere tochten die je door het gebied brengen. Aanrader!

Meer info via mullerthal-trail.lu.

 • LFT_CPCreatives

3. Eislek Trail

De Eislek trail loopt behalve door Luxemburg, ook een stuk door ons eigen land. De route van 106 km start in het kleine dorpje Kautenbach en loopt via de Ardennen helemaal tot in La Roche-en-Ardenne. De trail is opgedeeld in vijf verschillende etappes met de nodige hoogtemeters. Onderweg wandel je langs een hele waaier aan bezienswaardigheden: dorpjes, platteland, bossen, bergen, valleien, rivieren, ... . 

Meer info via visit-eislek.lu. Meer lezen over de Eislek trail? In het laatste zomernummer (met Sam De Bruyn op de cover) lees je een uitgebreide reportage over de wandeling die redacteur Nona uittestte. 

 • Visit Eislek

4. Lee Trail

De Lee trail is in feite de voorloper van de Eislek trail. Deze langeafstandstocht is 52 km lang en leg je af in drie dagen. Je wandelt door de beboste vallei van de Sûre en steekt enkele stevige bergkammen over. De tocht start in Ettelbruck (in het centrum van het land) en eindigt in Kautenbach (waar de Eislektrail dan weer begint). Met minder dan 20 km per tocht is dit de perfecte trail voor startende hikers. 

Meer info via visit-eislek.lu.

 • Alfonso Salgueiro

5. Moezel trail

In het zuidoosten van Luxemburg ligt de Moezel, een glooiende regio die vooral bekend staat voor haar uitstekende wijnen. Met de nationale wandelroute 'Moezel' doorkruis je dit gebied. De tocht is 59,27 km en volgt bijna volledig de Luxemburg-Duitse grens. Onderweg passer je trouwens verschillende wijndorpen en wijngaarden, las dus op tijd een tussenstop in om er een paar te proeven!

Meer info via visitmoselle.lu.

 • Alfonso Salgueiro

Lees ook zeker deze artikels

Volg ons op Instagram

Volg @goodbyemag voor leuke tips en bloedmooie vakantie hotspots!

volg ons

Abonneer voordelig!

 • reisreportages over de mooiste vakantiebestemmingen
 • de knapste logeeradressen en lekkerste adresjes
 • tientallen tips voor een vakantie dichtbij of ver weg

abonneer

Deze website maakt gebruik van verschillende type cookies. Hier vind je meer informatie. Akkoord