Terug naar overzicht

Moien: wijn proeven in de Luxemburgse Moezel

Hoor je de naam Moezel, dan denk je automatisch aan Duitsland. De rivier stroomt echter ook door Groothertogdom Luxemburg, tussen de dorpen Wasserbillig in het noordoosten en Schengen in het zuidoosten van het land, over een afstand van 39 kilometer. Wij bezochten de Luxemburgse Route du Vin tijdens een zonnig weekend en werden er bijzonder aangenaam verrast.

  • Birte Govarts
    Tekst & foto'sBirte Govarts

Luxemburg mag dan niet meteen bekendstaan als wijnland, er wordt al sinds de middeleeuwen wijn geproduceerd. 't Is te zeggen: vanaf de middeleeuwen werd  de Luxemburgse wijnproductie beschréven. Hoe lang er dus precies al wijn gemaakt wordt, is niet helemaal zeker. Wat wel vaststaat, is het feit dat er de dag van vandaag in Luxemburg jaarlijks zo'n tien miljoen flessen wijn worden gemaakt op ongeveer 1.256 hectare grond. De vallei van de Moezel vormt de natuurlijke grens met Duitsland en wordt gekenmerkt door steile en hellende wijngaarden zo ver het oog reikt. Hier worden hoofdzakelijk wijnen geproduceerd op basis van witte druivensoorten zoals Riesling, Auxerrois of Pinot Gris. Wij gingen tijdens ons verblijf op bezoek bij drie van de om en bij de vijftig plaatselijke wijnhuizen en proefden hun smakelijke marchandise met veel enthousiasme.

 

Krier-Welbes

Krier-Welbes werd opgericht in 1957 door de ouders van Guy Krier, de huidige eigenaar van het wijndomein. Wijn maken zit echter al meer dan 300 jaar in zijn familie. 'Mijn grootouders hadden ook een wijnhuis', legt Krier uit. 'Dat werd overgenomen door mijn oom, aangezien hij de oudste zoon was. Mijn vader besloot om voor zichzelf te starten. Hij begon klein en combineerde het wijnmaken tot 1962 met een job in de staalindustrie. Ik nam het bedrijf van hem over in 1993. Ik was toen 27. De eerste jaren waren niet makkelijk, maar ondertussen verbouwen we wijn op veertien hectare grond, waardoor we de grootste organische wijnproducent van de Luxemburgse Moezel zijn. 'Onder de bestverkochte producten van Krier-Welbes? Hun Crémant de Luxembourg, die werd vernoemd naar Kriers dochter Julie. 'Onze Crémant Brut wordt dit jaar 30 en de voorbije twee jaar verkochten we tussen de 30.000 en 32.000 flessen', klinkt het. Wij mogen een glaasje proeven en het moet gezegd: dat smaakt naar meer. De schuimwijn is droog, maar toch fruitig, met een licht zure afdronk. Ook de Bech-Kleimacher Falkenberg - een Riesling - is hier een enorme aanrader. Santé!

 

Pundel vins purs

Op tien minuten rijden van Krier-Welbes ligt het dorpje Wormeldange, dat ook bekendstaat als de hoofdstad van de Riesling. Je hebt hier niet alleen eeen prachtig uitizcht over de Moezel, maar vindt er ook het wijnhuis Pundel Vins Purs. Hier maakt eigenaar Pit Pundel sinds 2009 voornamelijk - je raadt het al - Riesling-wijnen. 'De omstandigheden zijn hier in Wormeldange pérfect voor het maken van Riesling', legt hij uit. 'Zo hebben de wijngaarden de juiste hellingsgraad en is ook de bodem ideaal. Ik respecteer die bodem, en bewerk'm zo weinig mogelijk. Daarnaast maak ik alleen maar pure wijnen, van één enkele druivensoort. Cuvées (waarbij je wijn maakt door verschillende druivenrassen te mengen, nvdr.) daar die ik niet aan mee. Door je druiven ongemoeid te laten, krijg je zeer authentieke wijnen.' Pundel verbouwt zijn wijn op acht hectare grond en zit daarbij naar eigen zeggen aan zijn limiet. 'Het is erg moeilijk om nog te groeien', klinkt het. 'De grond is hier immers enorm duur. Bouwgrond kost in deze regio zo'n €100.000 per are. Landbouwgrond is goedkoper, maar veel boeren willen niet verkopen omdat ze hopen dat het ooit bouwgrond wordt. Verkopen ze toch? Dan vragen ze woekerprijzen.' Wij proefden Pits Riesling Wormer Peterschwengert en vonden'm zo lekker dat we prompt twee kistjes in onze autokoffer laadden.

 

Schmit-Fohl

In 1986 was de vader van Nicolas en Mathieu Schmit de allereerste wijnboer die Chardonnay-druiven plantte in Luxemburg. Een jaar geleden namen zijn twee zoons - die respectievelijk 30 en 28 jaar oud zijn - het wijnhuis over. 'Ik heb nooit iets anders willen doen', aldus Nicolas, die in 2016 in het familiebedrijf begon te werken. 'Ook bij Schmit-Fohl produceren we voornamelijk crémants en witte wijnen. Daarnaast maken we ook twee rode wijnen en een rosé. Mijn broer en ik willen het bedrijf langzaam laten goeien. Mijn ouders hadden acht tot tien hectare wijnbouwgrond, nu zitten we aan twaalf.' Of we enkele wijnen willen proeven? Daar zeggen we ook hier geen nee tegen. Opnieuw worden we helemaal verliefd op een Crémant de Luxembourg, namelijk op de Crémant Brut, met Chardonnay-, Auxerrois- én Rieslingdruiven. Een heel frisse en fruitige crémant met aroma's van appel, peer en toast.

 

Charta-label

In 2007 riepen zeven onafhankelijke wijnbouwers uit de Luxemburgse Moezel het Charta-label in het leven. Dat is een keurmerk voor de beste natuurlijke wijnen uit de regio. Om het label te krijgen, moeten de wijnen voldoen aan een aantal criteria. De druiven moeten afkomstig zijn van de best gelegen wijngaarden op steile hellingen of terrassen, ze moeten met de hand geplukt zijn én er is een beperking op het aantal hectoliters per hectare.

Wijnhuizen versus coöperatieven

Je hebt in Luxemburg naast de ruim vijftig wijndomeinen ook de wijncoöperatie Domaines Vinsmoselle. Dat is een vereniging van wijnbouwers, die samen druiven aankopen van boeren in de buurt, om daar verschillende wijnen van te maken en die wijnen te verdelen. Domaines Vinsmoselle werd opgericht in 1921 en heeft vier vestigingen langs de Moezel. De wijnkelder in Wellenstein is de grootste van de vier en tevens de grootste van heel Luxemburg.

Een streepje cultuur

In het piepkleine dorpje Remerschen, dat deel uitmaakt van de kleine gemeente Schengen, vind je Valentiny Foundation, een museum gewijd aan François Valentiny. Deze wereldberoemde architest ontwierp onder andere de Luxemburgse ambassade in het Oostenrijkse Wenen en de Tower of Dreams and Longings in het Duitse Trier en viel meermaals in de prijzen. Valentiny Foundation herbergt zijn schetsen, maquettes en nog veel meer. Maak na je bezoek aan het museum zeker ook een wandeling door het dorp, want niet alleen de Foundation zélf, maar ook onder andere de plaatselijke school en jeugdherberg zijn van Valentiny's hand.

 

Praktisch

Logeertip

Mondorf Parc Hôtel, met verschillende restaurants en een zeer uitgebreide spa, vanaf €277 voor een kamer, mondorf.lu

De adressen

Info

visitluxembourg.com

Dit artikel verscheen in de winterspecial 2021 van Goodbye. Neem hier een abonnement en wees altijd op de hoogte.

Volg ons op Instagram

Volg @goodbyemag voor leuke tips en bloedmooie vakantie hotspots!

volg ons

Abonneer voordelig!

  • reisreportages over de mooiste vakantiebestemmingen
  • de knapste logeeradressen en lekkerste adresjes
  • tientallen tips voor een vakantie dichtbij of ver weg

abonneer

Deze website maakt gebruik van verschillende type cookies. Hier vind je meer informatie. Akkoord