Wallonië wenkt: onze 5 aanraders in Luxemburg

Scroll naar beneden

Luxemburg is de grootste provincie van ons land, maar telt het minste inwoners. Daardoor heeft de natuur er veel meer vrij spel dan in de andere Belgische provincies. Maar liefst 51% van Luxemburg is bedekt met bos. Het is dan ook dé place to be voor een weekendje dichtbij boordevol rust en natuurschoon.

Toeristische info: luxembourg-belge.be

  • Goodbye redactie
    TekstGoodbye redactie

1. Kids: Houtopia @ Houffalize

In Houffalize, in het noordoosten van de provincie Luxemburg, vind je Houtopia. Dit educatieve centrum is gewijd aan onze vijf zintuigen. Kinderen van alle leeftijden kunnen er ontdekken hoe ze werken, waarvoor ze dienen en nog véél meer. Je kunt Houtopia ook perfect bezoeken bij mooi weer, want naast de binnenruimte is er ook een fantastische buitenspeeltuin. Die ligt vlak naast de Ourthe. Via een hangbrug kan je de rivier oversteken, om nadien weer terug te keren met een glijbaan van liefst 30 meter lang. Op warme zomerdagen neem je best je zwemgerief mee, want dan wordt Houto’Splash opgezet, een springkasteel met water. Ten slotte werd op het terrein ook een evenwichtsparcours ingericht, waarop jong en oud hun balans kunnen testen. Reken hier gerust op een halve tot een volledige dag speelplezier.

  • Prijs: gratis voor kinderen jonger dan 3 jaar, € 11 voor kinderen vanaf 3 jaar en volwassenen. € 9,50 per persoon voor grote gezinnen (vanaf drie kinderen ouder dan 3)
  • Tickets en info: houtopia.be
  • Eten in de buurt: La grande Bleue, in het centrum van Houffalize, is gespecialiseerd in mediterrane maaltijden. lagrandebleue.be

2. Natuur: Parc Naturel de la Vallée de l’Attert @ Attert 

Net boven Aarlen, aan de grens met het Groothertogdom Luxemburg, ligt de glooiende vallei van de Attert. Dat is een klein riviertje dat ontspringt in de gelijknamige gemeente, met een lengte van 38 kilometer. Zes kilometer daarvan stroomt door de Belgische Ardennen. Het natuurpark, dat meer dan 7.000 hectare groot is, werd in 1994 opgericht en was daarmee het eerste van de provincie.

De mogelijkheden in de regio zijn eindeloos. Wil je graag een dagje fietsen? Dan kun je kiezen voor Circuit Gallo-Romain, een fietslus van 35 kilometer die een deel van de oude Romeinse weg volgt. Onderweg kom je meer te weten over de Romeinse geschiedenis van de regio. Of wat dacht je van de 41 kilometer lange fietsroute langs de opmerkelijkste bomen van het gebied? Maar ook wie naar de regio trekt om te wandelen, zal niet teleurgesteld terugkeren. Met een vijftiental bewegwijzerde wandelingen is er voor ieder wat wils. Onze aanrader? De Colpach-wandeling - gemarkeerd met rode rechthoeken op een witte achtergrond - vertrekt bij Château de Colpach-Bas. Onderweg passeer je niet alleen verschillende pittoreske dorpjes, maar ook La réserve naturelle du Marais de Grendel, een moerasgebied met een vlonderpad waar je tientallen vogelsoorten kunt spotten. 

  • Prijs: Gratis 
  • Info: pnva.be
  • Eten in de buurt: Zoals de naam van restaurant La table du Potager al doet vermoeden, zijn de ingrediënten hier geoogst uit de eigen moestuin, Facebook: La table du Potager
  • Thomas Meunier

3. Gastronomie: La Table de Maxime @ Our 

In het hart van de Luxemburgse Ardennen, in het dorpje Our, vind je het tweesterrenrestaurant La Table de Maxime. Topchef Maxime Collard deed ervaring op in de beste restaurants van ons land en was nog maar 25 jaar oud toen hij in 2009 zijn eigen zaak opende. Eén jaar na opening bemachtigde hij al een Michelinster, in 2018 voegde hij daar een tweede aan toe. Van Gault&Millau krijgt hij maar liefst 17 punten op 20. Daarmee hoort hij bij de beste van het land. La Table de Maxime is gevestigd in een gerenoveerde boerderij op een steenworp van het riviertje de Our. Vraag op zomerse dagen zeker een tafeltje op het terras, dat middenin de weelderige natuur ligt. 

Collard heeft trouwens niet stilgezeten in al die jaren. Naast La Table heeft hij ook Les Terrasse de l’Our uit de grond gestampt. Een vintage brasserie en bistronomie waar vooral grillgerechten en lokale producten de menukaart vullen. Les Jardins de Maxime is dan weer een gezellig plattelandshotel. En La Fabrique du Pré Maho is een unieke eco-accommodatie op hoge palen tussen de bomen. Alle topadressen van chef Maxime Collard liggen vlakbij elkaar. Waar wil jij als eerste naar toe?

4. Wellness: Mon être Sensiel @ Strainchamp 

In het dorpje Strainchamp, in het oosten van de provincie, kun je zalig ontspannen in Mon être Sensiel. Het kleine kuuroord is gezellig en warm ingericht en voorzien van alle faciliteiten. Badkledij is er altijd verplicht en er worden nooit meer dan twaalf personen tegelijk binnengelaten. Binnen vind je onder andere een jacuzzi, Finse sauna, hamam, infraroodcabine en een verwarmd zwembad. Er zijn ook vier aparte kamers waar een groot aantal massages en behandelingen wordt gegeven. De wellness is gelegen in het midden van wildpark, waardoor het ook buiten fantastisch genieten is. Twee zonneterrassen, twee jacuzzi’s en een houtsauna kijken uit op de omliggende tuin met vijvers waar geitjes en reeën rondlopen. 

In de gloednieuwe bar en restaurant kun je kleine gerechten, snacks en smoothies bestellen. Water en fruit zijn gratis ter beschikking. Op het domein liggen ook verschillende gastenverblijven zoals een chalet, loft en twee vakantiehuisjes. Ideaal als je wat langer van de zalige omgeving wil genieten. 

  • Prijs: € 25 per persoon voor 1 uur, € 40 voor 2 uur, € 50 voor 3 uur
  • Info en tickets: monetresensiel.be
  • Eten in de buurt: Bistronomie Gourmande EpicuriAnne is een klein en gezellig restaurant dat lokale gerechten serveert, epicurianne.be

5. Cultuur: CACLB @ Etalle 

Je zou het misschien niet meteen verwachten maar de provincie Luxemburg heeft heel wat verborgen culturele schatten. Een van onze favoriete adressen is het Centre d’Art Contemporain du Luxembourg Belge, of kortweg het CACLB. Het centrum voor hedendaagse kunst werd in 1994 opgericht, maar kende toen nog een nomadisch bestaan. Sinds 2007 vind je CACLB permanent terug op site van Montauban-Buzenol, in het zuiden van de provincie. Montauban ligt middenin het Gaumaise-bos. Op de site werden Romeinse en middeleeuwse ruïnes gevonden die je vandaag nog steeds kan bezichtigen.

Het buitenmuseum wordt ieder jaar anders ingericht, met nieuwe moderne kunstwerken. Op het domein staan ook drie vaste tentoonstellingsruimtes. Reken voor je bezoek een goed uur. Heb je wat meer tijd? Dan kun je ook nog de rest van het bos ontdekken via de kilometerslange bewegwijzerde paden.

  • Jean-Pierre Ruelle

Volg ons op Instagram

Volg @goodbyemag voor leuke tips en bloedmooie vakantie hotspots!

volg ons

Abonneer voordelig!

  • reisreportages over de mooiste vakantiebestemmingen
  • de knapste logeeradressen en lekkerste adresjes
  • tientallen tips voor een vakantie dichtbij of ver weg

abonneer

Deze website maakt gebruik van verschillende type cookies. Hier vind je meer informatie. Akkoord