Wallonië wenkt: onze 5 aanraders in Namen

Scroll naar beneden

De slogan van Namen is niet voor niets ‘Een provincie om te verkennen’. Met haar vele rivieren en meren is het in deze provincie bovendien fantastisch genieten op, aan of in het water. Voor een spetterende staycation moet je met andere woorden in Namur zijn!

Toeristische info: provincedenamurtourisme.be

 • Goodbye redactie
  TekstGoodbye redactie

1. Kids: Les Aventures Légendaires @ Dinant 

Het Maison du Tourisme van Dinant en de Boven-Maas creëerden twee avontuurlijke spelen voor jong en oud. Bij ‘De eed van de 7 stenen’ ga je met een spelrugzak en je smartphone op zoek naar de geheimen van de feeën die de vrede bewaren in de vallei van de Boven-Maas. Je kunt op avontuur vertrekken in de dorpjes Bouvignes, Serville, Sosoye, Waulsort of Mont. Het doel is om een magische koffer te openen, die de vrede voor altijd terug zal brengen. Bewaar de ontdekte codes onderweg dus zorgvuldig, zodat je op het einde de koffer in de toeristische dienst in Dinant kunt openmaken.

Bij het spel ‘De 5 schildwachters’ heb je geen spelrugzak nodig. Met je smartphone in de hand moet je de raadselachtige missies tot een goed einde proberen te brengen. Tegelijkertijd ontdekt het hele gezin de magie van de dorpjes Yvoir, Dinant, Falaën, Hastière en Anhée. Om de app voor beide spelen te downloaden kun je gebruik maken van het gratis WiFi-netwerk in Maison du Tourisme in Dinant. Onderweg heb je geen WiFi nodig. 

 • Maison du Tourisme Vallée de la Meuse

2. Natuur: Grot van Lorrette @ Rochefort 

Heb jij ooit al gehoord van de Grot van Lorette, het minstens even interessante en minder drukke zusje van de Grotten van Han? Op tien minuten rijden van Han kun je dit verborgen pareltje terugvinden. Tijdens je gidsbeurt doorheen de grot daal je tot zo’n 60 meter onder de grond via mooi verlichte trappen. Onderweg kom je álles te weten over het leven in de grot. Dat is al erg indrukwekkend, maar er is meer, want men doet er nog een schepje bovenop met een heuse klank- en lichtshow én er stijgt een kleine luchtballon op in de grote Sabbatzaal. 

Eenmaal terug boven kun je nog een bezoekje brengen aan het Val d'Enfer museum. In dit recent gerestaureerde museum kom je alles te weten over de ondergrondse fenomenen in de grot. Krijg je maar niet genoeg van al die natuurpracht? Dan kun je een voordelig combi-ticket kopen, zodat je ook de Grotten van Han, het Wildpark van Han of het Archeopark van Rochefort kunt bezoeken of een rit kunt maken op het toeristische treintje van Rochefort. Profiteer ook zeker van de prachtige natuur en cultuur die de omgeving van Rochefort te bieden heeft. Wij raden de Geowandeling in Tellin aan!

 • Prijs: € 6 voor kinderen tussen 4 en 11 jaar, en € 9,50 voor volwassenen 
 • Info en tickets: grotte-de-lorette.be
 • Eten in de buurt: Bij restaurant l’Othentique geniet je in een gerenoveerde boerderij van verschillende producten uit de streek, othentique.be

3. Gastronomie: l’Essentiel @ Temploux 

l’Essentiel is een van de beste restaurants van de provincie en bij uitbreiding van heel Wallonië. Het restaurant ligt een paar kilometer buiten het stadscentrum van Namen, in een oude leerlooierij die dateert uit de 17e eeuw. De klassieke gerechten met originele toets van chef-kok Raphaël Adam werden beloond met een Michelinster. Al veertien jaar zorgen Raphaël en zijn vrouw Bénédicte voor een hoogstaande culinaire ervaring in l’Essentiel. Goed nieuws voor wie wat langer wilt blijven en ook de buurt wil ontdekken: in een prachtig gerenoveerd pand vlakbij het restaurant richtte l’Essentiel vier eigen gastenkamers in.

4. Wellness: Ô d’Ambiance @ Leuze 

Op een boogscheut van Namen ligt Ô d’Ambiance. Hoewel dit wellnesscentrum aan een drukke steenweg ligt, is het binnen één en al rust. Deze ontspanningsoase bestaat uit drie private ruimtes, die je voor twee of drie uur kunt afhuren. Elke ruimte neemt je mee naar een andere exotische locatie. In de Espace Vegas voel je je even een echte superster. Omringd door neonlichten kun je genieten van een tegenstroombad met geïntegreerde jacuzzi, een sauna, hamam én buitenterras. Vegas kun je reserveren voor twee tot vier personen. Kies je voor de Espace Provence, dan kun je in een Provençaals decor vertoeven in een zwembad, een jacuzzi, een buitenterras. Op de tussenverdieping ligt er nog meer ontspanning op je te wachten met een sauna en een hamam. Deze ruimte verwelkomt twee tot zes mensen. De derde en laatste ruimte, Espace Corten, dompelt je helemaal onder in de exotische sferen van Zuid-Afrika. In deze ruimte van maar liefst 200 vierkante meter vind je een zwembad, jacuzzi, hamam, sauna, ontspanningsruimte met TV én buitenterras met een zwembad. 

Nog een extraatje: tijdens je bezoek kun je verschillende snacks en drankjes bestellen. Je kunt ook een massage aan je ervaring toevoegen, maar die moet je vooraf telefonisch boeken. De privéruimtes kun je online boeken. 

 • Prijs: Een privéruimte kun je afhuren vanaf € 150 voor 2 uur
 • Info: odambiance.be
 • Eten in de buurt: Le Tamarin is een Aziatisch restaurant op vijf minuutjes van Ô d’Ambience, letamarineghezee.be

5. Cultuur: Les Bateliers @ Namen

Les Bateliers is het museum voor sierkunst en archeologie in het hart van de stad Namen. De sierkunstafdeling is gevestigd in een 18e-eeuws herenhuis met grote ramen en een Franse tuin. De archeologische vondsten uit de regio worden dan weer tentoongesteld in de moderne expositieruimte naast het herenhuis. De twee gebouwen doen daarnaast ook vaak dienst als concertzaal, cultureel centrum of tijdelijke tentoonstellingsruimte.

Tegen 2023 zullen de faciliteiten van de site nog eens dubbel zo uitgebreid zijn. Zo komt er in het oude stallengebouw een boetiek, de hooizolder wordt een auditorium en ook de tuin krijgt een make-over. Buiten zullen er voortaan ook moderne beeldhouwwerken te zien zijn en het restaurant krijgt zijn eigen moestuin. Houd de website en sociale media van Les Bateliers dus zeker in de gaten, of bel op voorhand even om zeker te zijn dat het museum niet tijdelijk gesloten is voor werkzaamheden of andere activiteiten.

 • Prijs: Gratis
 • Info: Er is geen website van Les Bateliers. Info en reserveringen via namur.be. Blijf op de hoogte van events en tijdelijke tentoonstellingen via de Facebookpagina Les Bateliers Namur
 • Eten in de buurt: Restaurant BCN serveert de beste Spaanse, en meer specifiek Catalaanse, gerechten van de stad, restobcn.be
 • Stad Namen

Volg ons op Instagram

Volg @goodbyemag voor leuke tips en bloedmooie vakantie hotspots!

volg ons

Abonneer voordelig!

 • reisreportages over de mooiste vakantiebestemmingen
 • de knapste logeeradressen en lekkerste adresjes
 • tientallen tips voor een vakantie dichtbij of ver weg

abonneer

Deze website maakt gebruik van verschillende type cookies. Hier vind je meer informatie. Akkoord