Wallonië wenkt: onze 5 aanraders in Luik

Scroll naar beneden

Met een hoogte van 694 meter is Signal de Botrange het hoogste punt van ons land. Maar dat is niet het enige wat de provincie Luik te bieden heeft. Wat dacht je bijvoorbeeld van een bruisende provinciehoofdstad, prachtige vergezichten in de Hoge Venen en metersdiepe grotten en oude mijnen?!

Toeristische info: liegetourisme.be

 • Goodbye redactie
  TekstGoodbye redactie

1. Kids: Blegny-Mine @ Blégny 

Er zijn in heel Europa nog maar vier oude koolmijnen die je effectief kunt bezoeken. Eén daarvan ligt in ons land, tussen Luik en Maastricht, en staat op de UNESCO-werelderfgoedlijst. In de Blegny-Mijn daal je met een liftkooi naar beneden en ontdek je hoe de mijnwerkers hier tot 1992 leefden en werkten. Voor het bezoek van twee uur moet je eerst een beschermingsjas en helm aantrekken. Doe ook best een dikke trui aan, want onder de grond wordt het nooit warmer dan 15°C.

Let op, want kinderen kleiner dan een meter zijn niet toegestaan in de mijn. Minder of niet goed te been? Wanneer je dat bij het reserveren vermeldt, wordt de toer lichtjes aangepast. Na je bezoek aan de mijn kun je ook de permanente tentoonstelling over het mijnverleden van ons land bezoeken. Wist je bijvoorbeeld dat er al in de 12e eeuw naar steenkool werd gezocht? De rest van de omgeving ontdekken kan via een van de zes wandelingen die vanaf de site vertrekken. Aanrader voor gezinnen met kinderen: het treintje dat je langs boomgaarden in de buurt en het oude stadje Dalhem voert.

 • Prijs: Een rondleiding in de mijn en toegang tot de permanente tentoonstelling kost € 9,20 voor kinderen tussen 6 en 12 jaar, € 11,50 voor jongeren tussen 13 en 18 jaar en senioren en € 13 voor volwassenen. Voor een rit met het toeristentreintje betaal je € 3,70 voor kinderen tussen 6 en 12 jaar, € 4,60 voor jongeren tussen 13 en 18 jaar en senioren en € 5,30 voor volwassenen. Er zijn ook combi-tickets te koop.
 • Info en tickets: blegnymine.be
 • Eten in de buurt: Bij La Vieille Vigne geniet je van klassieke gerechten in een pittoresk kader. Op het terras is het prachtig zitten! lavieillevigne.be
 • Guy Focant

2. Natuur: promenade de la Hoëgne

Wie naar de provincie Luik trekt voor de natuur, belandt bijna automatisch in de Hoge Venen. En terecht! De unieke regio vormt het grootste natuurpark van ons land en biedt honderden kilometers wandelplezier. Voeg daar met de Vallei van de Ninglinspo en de Fonds de Quarreux nog eens twee beschermde natuurgebieden aan toe, en de provincie Luik heeft misschien wel de meest afwisselende natuur van ons land. En er is meer! Maak bijvoorbeeld eens een omweg langs de vallei van de Hoëgne, een rivier van 30 kilometer lang die zijn oorsprong vindt in de Hoge Venen. 

Drie wandelingen volgen de Hoëgne: je kunt kiezen tussen een tocht van acht, twaalf of zelfs 21 kilometer. De wandelingen leiden je over smalle weggetjes, mooie plankenpaden en schattige bruggen. Je passeert ook de sprookjesachtige waterval Léopold II. De promenade de la Hoëgne werd uitgeroepen tot een van de mooiste wandelingen van ons land en is hét perfecte alternatief voor de megadrukke vallei van de Ninglinspo. Vergis je echter niet, ook hier kan het behoorlijk druk worden op mooie zomerdagen. Vertrek daarom bij voorkeur zo vroeg mogelijk en vermijd de weekends.

 • Prijs: Gratis
 • Info en tickets: deze en vele andere mooie wandelingen vind je terug op walloniebelgietoerisme.be
 • Eten in de buurt: La Ferme Damzai is een oude gerenoveerde boerderij waar lokale en seizoensgebonden gerechten worden geserveerd, lafermedamzai.be

3. Gastronomie: Moment @ Luik 

Staat er een citytrip naar Luik op de planning? Dan kun je onmogelijk restaurant Moment overslaan. Moment is gevestigd in een groot gebouw in het centrum van de stad. De verschillende zalen zijn allemaal op z’n zachtst gezegd stijlvol ingericht. Zaal Brutàl is ongetwijfeld de meest opvallende. Het royale rococo-interieur wordt extra benadrukt door de felblauwe kleur op de muren, gecombineerd met een karaktervolle parketvloer en kleurrijke meubels. Hier kun je aperitieven met een frisse cocktail en heerlijke hapjes of op het terras genieten van een heerlijk barbecuegerecht. 

Kok Jonathan Servais hecht veel waarde aan lokale en plantaardige ingrediënten, al is niet alles op de kaart vegetarisch. ’s Middags kun je een tweegangenmenu bestellen, ’s avonds een drie- of vijfgangenmenu. Wil je à la carte eten, dan is de keuze beperkt tot drie voorgerechten, drie hoofdgerechten en drie desserts. Goed nieuws voor de wijnliefhebbers, want de wijnkaart van het restaurant telt maar liefst 22 pagina’s. Santé! 

4. Wellness: Manoir de Lébioles @ Spa 

Het bekendste kuuroord van de provincie Luik? Dat zijn ongetwijfeld de thermen van Spa. Ook de minder grote oorden zijn zeker een bezoekje waard. Neem nu Manoir de Lébioles. In dit prachtige landhuis vlakbij Spa, dat dateert uit 1905, vind je niet alleen zestien luxueuze hotelkamers en suites, maar ook een toprestaurant en de pérfecte wellness. Die laatste is geïnspireerd op de vier elementen aarde, wind, water en vuur. Naast onder andere een sauna, binnenzwembad en stoombad, kun je er ook gebruik maken van een fitnessruimte.

Iedere donderdag organiseert het kasteel een wellnessdag. Voor € 129 per persoon krijg je toegang tot de thermen, een rugmassage en gelaatsverzorging én een viergangenmenu. Plan je je bezoek in het weekend, op een feestdag of tijdens een schoolvakantie? Dan wordt er vriendelijk gevraagd om ook een overnachting of verzorgingssessie te reserveren. Dat is trouwens geen straf, want de kamers in het kasteel zijn allemaal uniek.

 • Prijs: € 39 per persoon voor een volledige dag, € 29 per persoon voor een halve dag 
 • Info en tickets: manoirdelebioles.com
 • Eten in de buurt: Zoek het niet te ver, in het restaurant van Manoir de Lébioles dineer je in stijl met zicht op de bossen, manoirdelebioles.com

5. Cultuur: Cité Miroir @ Luik 

Nadat de voormalige baden en thermen van La Sauvenière in Luik in 2000 niet meer voldeden aan de veiligheidsvoorschriften, gingen twee vzw’s op zoek naar een nieuwe bestemming voor het gebouw. Na renovatiewerken opende Cité Miroir in 2014 zijn deuren, een cultureel centrum met een tentoonstellingsruimte en auditorium. Jaarlijks verwelkomt het centrum 80.000 bezoekers. 

Het gebouw alleen al is de moeite waard, maar je kunt bij Cité Miroir ook steeds naar twee permanente tentoonstellingen gaan kijken: Plus jamais ça! over het leven in nazikampen en En Lutte, dat je meer vertelt over de arbeidsstrijd en het vechten voor rechten. Daarnaast worden er ook vaak tijdelijke tentoonstellingen, theatervoorstellingen, concerten en shows georganiseerd. Bekijk voor je bezoek dus zeker de agenda op de website.

 • Prijs: De permanente tentoonstellingen zijn gratis te bezoeken op de eerste zondag van de maand. Prijzen afhankelijk van de activiteit.
 • Info en tickets: citemiroir.be
 • Eten in de buurt: Restaurant Au Moriane is gevestigd in een gebouw uit 1693. De keuken is geïnspireerd op de Franse, Aziatische en Mediterrane gastronomie, aumoriane.be
 • J.P. Remy

Volg ons op Instagram

Volg @goodbyemag voor leuke tips en bloedmooie vakantie hotspots!

volg ons

Abonneer voordelig!

 • reisreportages over de mooiste vakantiebestemmingen
 • de knapste logeeradressen en lekkerste adresjes
 • tientallen tips voor een vakantie dichtbij of ver weg

abonneer

Deze website maakt gebruik van verschillende type cookies. Hier vind je meer informatie. Akkoord