Terug naar overzicht

Lekker Luxemburg: 7 culinaire topadresjes uitgetest

 • An der Villa

Drie uur, meer heb je niet nodig om in het centrum van Luxemburg te staan. Je neemt daarvoor de trein van Brussel naar Arlon, vervolgens is het nog amper 20 minuten treinen tot Luxemburg-stad. Een stad waar het meteen op vakantie lijkt en toch ook weer voelt als thuiskomen. Vanuit de hoofdstad geraak je gemakkelijk op andere plekken in het land, aangezien het openbaar vervoer voor iedereen gratis is! Ideaal dus voor een culinair weekendje weg.

 • Nona Heremans
  Tekst & foto'sNona Heremans

1. Maison Oberweis

Luxemburgers zijn echte zoetebekken. De hoofdstad mag dan niet zo heel groot zijn (amper 120.000 inwoners), chocolatiers en patisseries vind je er in overvloed. Een van de bekendste Luxemburgse patissiers is Maison Oberweis. Het is Jef Oberweis die ons hartelijk ontvangt in de vestiging midden in het centrum. Samen met zijn broer Tom runt hij tegenwoordig het bedrijf, waar zijn ouders in 1964 mee begonnen. ‘In die tijd hadden mijn ouders niets anders dan hun handen en veel moed’, vertelt Jef daarover. Bijna zestig jaar later heeft de bakkerij een tiental vestigingen en meer dan 300 werknemers.

Nadat we er heerlijke vis met venkel eten (best speciaal om in een bakkerij te lunchen), laat Jef ons zijn klassieke gebakjes, nieuwe creaties en fijne pralines proeven. Jef is enorm geïnteresseerd in de veganistische keuken en ontwikkelde al enkele taartjes die volledig plantaardig zijn. ‘Veganistische patisserie maken is interessant, maar niet gemakkelijk. Je moet op zoek gaan naar plantaardige vervangproducten voor basisingrediënten, maar die zijn vaak heel duur. Gelukkig is Maison Oberweis een familiebedrijf en word ik op tijd afgeremd door mijn broer. Anders zou ik er waarschijnlijk te radicaal mee bezig zijn, terwijl veganisten maar een klein aandeel vormen van ons cliënteel.’ Of je nu veganistisch bent of niet, hier vindt iedereen iets naar zijn of haar smaak en goesting!

 • Maison Oberweis, 16, Grand-Rue, Luxembourg, oberweis.lu

2. Nathalie Bonn Chocolate House

Een ander topadres in de stad is de winkel en koffiehuis van Nathalie Bonn. De chocolatier is wereldberoemd en heeft naast haar winkel in de stad nog locaties in Saoedi-Arabië, Koeweit en China. Ze staat vooral bekend om haar indrukwekkende taarten en chocolademelklepels in verschillende smaken. Het verhaal van Bonn is inspirerend. Ze kreeg twee dochters op jonge leeftijd. Omdat ze de crèche niet kon betalen, besloot ze thuis te blijven en voor hen te zorgen. In haar vrije tijd experimenteerde ze met patisserie en chocolade. In 2008 opende ze haar eerste zaak in een knap 16e-eeuws pand, recht tegenover het paleis van de Groothertog. De rest is geschiedenis ... Wandel hier zeker eens binnen en koop gerust enkele chocoladelepels om thuis nog wat langer van de Luxemburgse smaken te genieten.

 

3. Boutique Léa Linster Delicatessen

Als we het dan toch over Luxemburgse topvrouwen in de culinaire wereld hebben, kunnen we natuurlijk Léa Linster niet overslaan. Linster is al jaren een vaste waarde binnen de Luxemburgse gastronomie. Ze haalde in 1987 haar eerste Michelin-ster en won in 1989 als eerste – en tot op heden enige – vrouw de prestigieuze wedstrijd Bocuse d'Or. Naast haar sterrenrestaurant in Frisange, 20 km ten zuiden van Luxemburg-stad, opende Linster in het centrum van de hoofdstad een kleine koffiezaak met delicatessen. De hele straat wordt getrakteerd op de heerlijke geur van versgebakken madeleines. Wist je trouwens dat die nóg beter smaken met een glaasje Luxemburgse schuimwijn? Echt waar!

 • Boutique Léa Linster Delicatessen, 4 Rue de l'Eau, 1449 Luxembourg, lealinster.lu

 

 

4. Konrad Cafe

Als het iets hipper (en toegegeven: goedkoper) mag zijn, dan is Konrad Café the place to be. Konrad ligt verscholen in een smal zijstraatje van de Grand Rue waar je gemakkelijk voorbijloopt. Binnenin is het kleurrijk en origineel ingericht met vintage meubels. Geen enkele tas, glas of bord is hier hetzelfde. Onze favorieten van de kaart? De homemade lemonade en carrot cheescake, hmm! Wandel je van hier nog tien minuten noordwaarts, dan kom je uit aan de panoramische lift. De glazen koker opende in 2018 en brengt je gratis naar de lagergelegen wijk Pfaffenthal. Nog wat tijd over? Wandel dan de wijk door en neem de funicular (een combinatie van een trein met een kabellift) naar Kirchberg. Dat is het nieuwe en hypermoderne deel van de stad. Tussen de wolkenkrabbers ligt trouwens het Mudam, Musée d’Art Moderne, verscholen. 

5. An der Villa

Een van de beste restaurants waar ik ooit ben geweest, ligt net voor de grens met België, in het dorp Steinford. In restaurant An der Villa vertoef je gezellig in wat ooit het chique eigendom was van Charles en Jules Collart, rijke industriëlen aan het begin van vorige eeuw. Sinds 2018 baten chefkok Thomas Murer en zijn vrouw Emeline het restaurant uit. Ondanks dat alle gerechtjes piekfijn in orde zijn en met veel precisie werden samengesteld, eet je hier nooit twee keer hetzelfde. In An der Villa is er geen vaste kaart en het menu kan zelfs tussen de lunch en het diner al veranderen. ‘Ik werk uitsluitend met verse producten die van dichtbij komen’, legt Thomas ons uit. ‘Dat alles 100% lokaal is, wil ik niet zeggen, want daarvoor is Luxemburg te klein. Niet alles wat lokaal is, is daarom ook goed. Zo haal ik bijvoorbeeld mijn vlees uit Duitsland. Op maandag bel ik drie uur lang rond naar al mijn leveranciers om te bespreken wat zij mij die week kunnen leveren. Afhankelijk daarvan bepaal ik wat ik die week serveer. Als er iets op is, bedenk ik wel iets anders.’ Tip: neem hier zeker het menu met aangepaste wijnen. Ieder gerechtje en wijn is een explosie van smaken.

 • An der Villa, 15 Rue de Hobscheid, 8422 Steinfort, andervilla.lu

6. Urban

Nog tot het einde van dit jaar is Esch sur Alzette, een stadje in het zuiden van het land, culturele hoofdstad van Europa (samen met Novi Sad in Servië en Kaunas in Litouwen). In de moderne universiteitswijk Esch Belval werden de oude mijnschachten mooi verwerkt tussen de nieuwe gebouwen. Je kunt er één van de schachten beklimmen om vervolgens uit te kijken over de uitgestrekte omgeving. Naar aanleiding van de culturele hoofdstad kan je in de stad en universiteitswijk verschillende interessante expo’s bezoeken. De volledige planning vind je op esch2022.lu. In Belval lunchten we in het hippe restaurant Urban. De menukaart is een mix van Mexicaanse gerechten, hamburgers, salades, vis en veggie. Voor ieder wat wils dus!

 • Urban, 7 Av. du Rock'n'Roll, 4361 Esch-sur-Alzette, urban.lu

7. Brasserie Schmedd

Een andere plek om het rijke mijnverleden van Luxemburg te bewonderen, is Centre nature et forêt Ellergronn. Het natuurgebied van 120 hectare ligt iets onder Esch sur Alzette en verbergt bijna volledig de vroegere mijnsite. Enkel het oude mijngebouw, een handvol oude spoorwegen en de rode aarde (deze bevat een grote hoeveelheid ijzeroxiden, red.) verklappen dat hier vroeger ijverig naar ijzer werd gezocht. Volgens onze gids is dit het ultieme voorbeeld van hoe de natuur het heeft overgenomen wat de mens verwoest heeft. En inderdaad, de dichtbegroeide natuur en idyllische vijvers bewijzen hoe sterk onze natuur eigenlijk is. Na de sluiting van de mijn kreeg de site een nieuwe bestemming; een centrum voor natuurbehoud en het huidige mijnmuseum, een bezoekje waard! Ook brasserie Schmedd, dat naast het museum en middenin de natuur ligt, staat nog volledig in het teken van het mijnverleden. Zo is het interieur industrieel en versieren oude foto’s de muren. Schmedd serveert vooral lokale en seizoensgebonden gerechten. De ideale stop na een wandeling of fietstocht in de buurt!

 • Brasserie Schmedd, 1, Ellergronn, L-4114 Esch-sur-Alzette, schmedd.lu

Volg ons op Instagram

Volg @goodbyemag voor leuke tips en bloedmooie vakantie hotspots!

volg ons

Abonneer voordelig!

 • reisreportages over de mooiste vakantiebestemmingen
 • de knapste logeeradressen en lekkerste adresjes
 • tientallen tips voor een vakantie dichtbij of ver weg

abonneer

Deze website maakt gebruik van verschillende type cookies. Hier vind je meer informatie. Akkoord