8 redenen om Lapland te kiezen voor jouw volgende wintervakantie

Scroll naar beneden
Voigt Travel

Bomen die lijken op marshmallows, heuvels bedekt met naaldbossen en houten huisjes ver weg in de wildernis verstopt: Lapland is het perfecte decor voor een sprookje. En bij zo’n sprookje hoort een mooi verhaal. Dat verhaal kleur je in met Voigt Travel. Samen met deze Noord-Europa reisspecialist hebben we de leukste activiteiten en accommodaties in Lapland voor je op een rijtje gezet.

1. Slapen in romantische bungalows

Is het je droom om een keer helemaal in the middle of nowhere te verblijven en lijkt het je spannend om wat meer op jezelf aangewezen te zijn? Dan is een verblijf in een bungalow jou op het lijf geschreven. Je wordt omringd door een sprookjesachtig winterlandschap van besneeuwde bossen en heuvels. Binnen geurt het hout, knettert de open haard en in de sauna kun je je samen helemaal 'alleen op de wereld' voelen. Een bungalow biedt je rust, ruimte, romantiek en eindelijk tijd voor elkaar. Nabij Kittilä vind je zo’n charmant bungalowverblijf onder andere bij Äkäslompolo bungalows, en in de kleine wintersportplaats Luosto bij Luosto chalets. Ook bij Silver Pine Cabins vier je als een echte Fin vakantie. Zoals de naam zegt, zijn de bungalows gebouwd van boomstammen, precies zoals ze dat in Lapland altijd doen. Hier  geniet je na een avontuurlijke dag in de buitenlucht bij de open haard of in je eigen sauna. Rond het huisje lopen diverse mooie langlaufroutes.

 • Luosto Chalets

  Voigt Travel

2. Bijzondere wellness-ervaringen

Laten we eerlijk zijn: Finland is hét saunaland bij uitstek. Daarom kun je tijdens je vakantie in Finland altijd gebruik maken van je eigen privésauna, in de badkamer van je bungalow of in een apart huisje naast je chalet. Hoe lekker is het om na een energieke dag in de natuur in je hete sauna of hot tub te duiken en lekker rozig te worden? Voigt Travel biedt zeer uitzonderlijke wellness-ervaringen aan, zoals ijsberen in een ijswak na het genot van een sauna of een rooksauna. Maar het kan nog gekker. Zo bestaan er ook ijssauna’s en kan je aan saunayoga doen.

 • De ijssauna van Rukan Salonki

  Frank Heuer

3. Nog zo’n typisch Fins tijdverdrijf

Nog zoiets typisch Fins: langlaufen. Naast ijshockey en schansspringen (vooral als kijksport op tv) is langlaufen sinds mensenheugenis één van de populairste sporten bij de Finnen. Dat komt onder meer door de uitstekende infrastructuur. Finland en Fins Lapland beschikken over een aantal bergen waar je goed kunt skiën, maar de geringe hoogteverschillen en de garantie op goede sneeuw zijn ideaal om te langlaufen. In vrijwel heel Lapland zijn langlaufloipes aangelegd en bij de meeste accommodaties kunnen langlaufski’s worden gehuurd. Met de juiste techniek ga je net wat makkelijker en sneller over de loipes.

 • Met de juiste techniek geraak je vlot die heuvel op.

  Pixabay

4. Echte Lapse belevenis

Zeg je Lapland, dan zeg je… husky’s! Deze prachtige viervoeters nemen je maar al te graag mee op pad door de besneeuwde bossen. Eerst verwelkomen ze je luid blaffend, en vervolgens, wanneer je door de bossen scheurt, zijn ze zo blij als een kind. Het enige wat je dan hoort is het getrippel van hun pootjes in de sneeuw. Tijdens een Winterwonderlandweek in Hotel Jeris zit een huskysafari van vijftien kilometer bij je reis inbegrepen.

 • Een huskysledetocht bij Harriniva Hotels & Safaris Huskies

  Voigt Travel

5. Maak kennis met de inheemse bevolking en hun gebruiken

De Sami (of Samen) zijn de inheemse bewoners van Lapland (Sápmi), een van oorsprong nomadisch volk van jagers en verzamelaars. Zij leefden grotendeels van de rendieren die zij volgden op hun trek door een gebied in het uiterste noorden van Finland, Noorwegen, Zweden en een deel van Rusland. Wat de Sami bindt, is de taal en hun cultuur. De Sami kennen een oeroude geschiedenis en een bijzondere cultuur. Er zijn nog een paar families die een teruggetrokken bestaan leiden, maar voor de meeste Sami geldt dat hun leven weinig verschilt met dat van de Scandinaviërs. Wie zich verder wil verdiepen in de geschiedenis van de Sami cultuur, kan in verschillende musea terecht in Fins Lapland, al is voornamelijk die van Inari de moeite. Hier bevindt zich ook het Sami parlement.

In het uiterste noorden van Scandinavië worden excursies en activiteiten georganiseerd waarbij je kennismaakt met de traditionele leefwijze, gewoonten en gebruiken van de Sami-cultuur; zoals rendierexcursies en een bezoek aan een rendierhouderij, ijsvissen of een lunch in een Sami tent. Deze activiteiten en de Sami-cultuur versterken jouw band met de natuur.

 • Sami met hun gekende kledingstijl en rendieren

  Unsplash

6. De Noord-Scandinavische keuken

De Finse keuken een mix van Russische en Scandinavische gerechten, al staan pure en natuurlijke ingrediënten steeds centraal. Er wordt gejaagd op wild, er worden bessen en paddenstoelen geplukt en de heerlijkste verse vis wordt uit het water gehaald. Vooral rendier, zalm en regenboogforel staan op het menu. Poronpaisti is een beroemd Fins gerecht dat bestaat uit gebraden rendier, geserveerd met poolbessen. Ook pasteitjes en stoofschotels staan vaak op het menu. Verwacht comfort food met een gastronomisch tintje en traditioneel eten van een hoog culinair niveau.

 • Poronpaisti bij het haardvuur.

  Voigt Travel

7. Boeken bij een specialist

Al veertig jaar neemt Voigt Travel je mee naar het Pure Noorden. De Nederlandse reisorganisator brengt al meer dan 20 jaar reizigers met een rechtstreekse vlucht naar Lapland. In al die jaren zijn er unieke plekken ontdekt, mooie banden met locals opgebouwd en hebben tal van reizigers hun droomvakantie beleefd. Voigt Travel biedt trouwens ook rechtstreekse vluchten vanuit Brussels Airport aan. Zo sta jij op minder dan drie uur vliegen in Kittilä, de toegangspoort naar Fins Lapland en jouw unieke wintervakantie. Je kan uiteraard ook je vakantie boeken bij een erkende reisagent.

 • Gezelligheid troef tijdens een Laplandvakantie

  Voigt Travel

8. Nog wat Praktische tips

Wat is de beste reistijd? Hoe lang is het licht in Finland? Wat neem je zoal mee in jouw bagage? Als Laplandspecialist heeft Voigt Travel deze informatie snel voor jou beschikbaar gemaakt.

Hoeveel daglicht je tijdens je verblijf zal hebben, hangt voornamelijk af van hoe noordelijk je je bevindt en in welke maanden je reist. De kaamos (de schemerperiode wanneer de dagen kort zijn, de zon bijna niet boven de horizon verschijnt en ook het noorderlicht zich vaker vertoont, red.) begint halverwege december en eindigt begin januari. In het meest noorderlijke puntje van Finland, tegen Noorwegen aan, duurt de kaamos bijna twee maanden. Meer naar het zuiden, rondom Rovaniemi en Kuusamo bijvoorbeeld, is de kaamos-periode een aantal weken lang.

Laagjes. Dat is het sleutelwoord bij het pakken voor een Lapse wintervakantie. Tegenwoordig wordt vaak het 3-lagen systeem gebruikt om bij voor elke gelegenheid de juiste en meest comfortabele kledij bij te hebben. Deze bestaat uit

 1. de basislaag (base-layer), ook wel thermisch ondergoed genoemd. De onderlaag zorgt ervoor dat vocht direct van de huid wordt opgenomen en kan worden doorgevoerd naar de volgende laag. Een synthetische (licht en snel droog) of wollen (vaak antibacterieel) onderlaag functioneren het best. Het is ook belangrijk dat het ondergoed netjes aansluit rond het lichaam,
 2. de middenlaag (mid-layer), een isolerende laag die warmte vasthoudt. De warmte wordt vastgehouden doordat stilstaande lucht tussen deze laag en uw lichaam wordt bewaard. Deze lucht wordt door het lichaam verwarmd en zorgt zodoende voor een beschermende laag tegen de kou. Een goed materiaal om de warmte vast te houden, is fleece.
 3. de buitenste laag (shell-layer) die wind en water tegenhoudt. We onderscheiden hardshells (wind- en waterdichte lagen) en de wat minder bekende softshells (winddichte en waterafstotende lagen die beter geschikt zijn bij actievere onderdelen van de vakantie).

Uiteraard zorg je ook dat je handen, voeten, hoofd, oren en ogen goed beschermd zijn. Een thermische overall en winterlaarzen mag je met Voigt Travel de hele week gratis gebruiken. Zo hoef je dus geen complete wintersportuitrusting aan te schaffen.

 • Tot in Lapland?

  Voigt Travel

Volg ons op Instagram

Volg @goodbyemag voor leuke tips en bloedmooie vakantie hotspots!

volg ons

Abonneer voordelig!

 • reisreportages over de mooiste vakantiebestemmingen
 • de knapste logeeradressen en lekkerste adresjes
 • tientallen tips voor een vakantie dichtbij of ver weg

abonneer

Deze website maakt gebruik van verschillende type cookies. Hier vind je meer informatie. Akkoord