Terug naar overzicht

9 adembenemende watervallen

  • Gullfoss @ IJsland

We weten niet hoe het bij jullie zit, maar wij vinden watervallen prachtig. En hoewel de Niagara- en Victoriawatervallen uiteraard zwaar de moeite zijn, zetten wij in dit artikel negen minder bekende aanraders op een rij. 

  • Sien Vanneste
    TekstSien Vanneste

1. Angelwaterval @ Venezuela

Voor we écht met de minder bekende watervallen beginnen, willen we toch nog even deze kanjer in de kijker zetten. Met zijn 979 meter is de Angelwaterval de allerhoogste waterval ter wereld. Gelegen in het nationaal park Canaima kun je er ook je hart ophalen aan de bijzondere fauna en flora. De waterval raakte in de westerse wereld pas bekend nadat ze in 1933 ontdekt werd door de Amerikaanse avonturier-vlieger Angel.  Ernesto de Santa Cruz ontdekte het natuurfenomeen echter al in 20ste eeuw.  

 

2. Sutherland Falls @ Nieuw-Zeeland

De Sutherland-watervallen vallen in drie keer naar beneden. Met een hoogte van 580 meter behoren ze tot de hoogste ter wereld. Leuk weetje voor fans van The Hobit: de watervallen zijn zichtbaar op de achtergrond tijdens de adelaarsscène. Zeker een bezoekje waard, dus. 

 

3. Tinago Falls @ Filipijnen

Bij deze waterval hoort een legende. Een sultan en zijn vrouw werden aangewezen als koning en koningin. Na een tijd werd het koppel enorm egoïstisch en voelden ze zich te goed voor anderen. De tovenares, vermomd als bedelaar, vroeg de zwangere vrouw om hulp. De sultan en zijn vrouw verbanden haar. Daardoor vervloekte de tovenares het koppel en het ongeboren kind. Het kind werd geboren en was enorm lelijk, daarom brachten ze haar onder in een grot. Toen het kind ouder was, mocht ze eindelijk uit de grot en was ze verbaasd over alles om haar heen. De tovenares deed haar een voorstel om haar te veranderen in iets prachtig. En zo werd zij de Tinago Watervallen. Tinago betekent verborgen en noemt men zo omdat de watervallen verborgen liggen in een ravijn. Vergeet zeker je zwemgerief niet want je kunt zwemmen in het blauwe water waar de waterval in uitmondt.

 

4. Nohkalikai Falls @ India

Ook deze waterval kent een legende. Likai is moeder van een baby en verliest haar man. Ze hertrouwt en moet haar liefde verdelen tussen haar dochter en haar nieuwe echtgenoot. Dat valt bij hem niet in goede aarde en hij begint een haat te ontwikkelen tegen haar dochter. Terwijl Likai gaat werken, doodt hij haar en kookt hij haar vlees. Dit nadat hij haar hoofd en botten heeft weggegooid om zijn sporen uit te wissen. Als Likai thuiskomt, is ze zo uitgehongerd dat ze zonder nadenken begint te eten van de schotel vlees. Wanneer ze later een afgehakte vinger vindt, beseft ze wat er is gebeurd. Gek van woede en verdriet begin ze te lopen. Uiteindelijk loopt ze van het plateau af en zo haar dood tegemoet. De waterval waaruit zij sprong kreeg haar naam Nohkalikai Falls als grimmige herinnering. 

 

5. Kaieteur Falls @ Guyana

De Kaieteur Falls betekent oude man-waterval en ligt in het nationale park Kaieteur. De waterval zelf bevindt zich al op 408 meter, doordat ze nog eens 225 meter naar beneden valt is ze vier keer zo hoog als de Niagarawatervallen en twee keer zo hoog als de Victoriawatervallen. Het is een van de krachtigste watervallen en nog vrij ongerept.

 

6. Plitvicemeren @ Kroatië

Ook in Europa moeten we niet onderdoen. In Kroatië vind je in het nationale park Plitvicemeren zo'n 90 watervallen en 16 meren. Via een wandelpad kun je gemakkelijk van waterval naar waterval wandelen. In het bos, dat zich in het park bevindt, kun je ook beren, wolven en zeldzame vogels spotten. Sinds 1979 staat het park op de Werelderfgoedlijst van beschermde natuurgebieden van de UNESCO.

 

7. Thor's Well @ Oregon

Deze waterval is misschien wel de meest indrukwekkende in het lijstje. In een bodemloos zinkgat verdwijnt er een onafgebroken stroom water. Ook al lijkt het gat gigantisch, eigenlijk is het maar zes meter diep. Wil je de meest spectaculaire ervaring, dan moet je het bekijken tijdens vloed of storm. Pas dan wel op, want je kunt meegesleurd worden in de maalstroom. 

 

8. Huangguoshu Waterfall @ China

De Huangguoshuwaterval is de grootste waterval van China. De Baishui-rivier valt van de kliffen en vormt zo een negenvoudige waterval. Vooral in de natte maanden (juni-juli) heeft het water een enorme kracht en valt het in de Rhinoceros Poel. 

 

9. Gullfoss @ IJsland

Let goed op wanneer je deze waterval wilt bezoeken. In IJsland zijn er namelijk twee watervallen met dezelfde naam. Beide zijn natuurlijk het vernoemen waard, maar wij geven toch de voorkeur aan de waterval in het Zuiden van IJsland. Deze waterval maakt deel uit van een rondreis door IJsland genaamd Golden Circle. Door de grote hoeveelheid water krijg je hier veel stuifwater. Wanneer de zon schijnt, zie je een prachtige regenboog. Vandaar de bijnaam Gouden Waterval. 

 

Volg ons op Instagram

Volg @goodbyemag voor leuke tips en bloedmooie vakantie hotspots!

volg ons

Abonneer voordelig!

  • reisreportages over de mooiste vakantiebestemmingen
  • de knapste logeeradressen en lekkerste adresjes
  • tientallen tips voor een vakantie dichtbij of ver weg

abonneer

Deze website maakt gebruik van verschillende type cookies. Hier vind je meer informatie. Akkoord