Terug naar overzicht

9 bijzondere festivals die op je bucketlist thuishoren

  • Holi Festival @ India

    Tirthankar Das

In België hebben we op vlak van festivals zeker niet te klagen. Wil jij toch eens iets anders proberen? Wij zetten negen  bijzondere festivals in het buitenland op een rij. Wedden dat je ze allemaal wilt bezoeken? 

  • Sien Vanneste
    TekstSien Vanneste

1. Holi-Phagwa @ India

Voor een festival vol kleur moet je in India of Nepal zijn. Daar viert men in maart namelijk het Holi Festival. Dit jaar op achttien maart. Dat is een oud Indiaas religieus festival waarbij het begin van de lente en liefde wordt gevierd. De avond voor Holi verzamelen mensen zich rond een kampvuur om verschillende rituelen uit te voeren. De volgende dag wordt er verder gefeest en gooit iedereen gekleurd poeder of water in de lucht en naar elkaar. De kleuren worden traditioneel gemaakt van planten, zoals kurkuma, neem, dhak en kumkum, vandaar ook de bijnaam Festival van Kleuren. Op het einde van het festival lijkt iedereen wel een wandelend schildersdoek. 

 

2. Kanamara Matsuri Festival @ Japan

Het Kanamara Matsuri festival is misschien wel het vreemdste festival waar je ooit van gehoord hebt. Het festival viert namelijk de ... penis. Aan de basis ligt een bijzondere legende, waardoor men een ijzeren fallus vereerd. Kanamara Matsuri krijgt sinds enkele jaren steeds meer aandacht en trekt heel wat toeristen. Leuk weetje: op het festival wordt ook geld ingezameld voor de preventie en genezing van geslachtsziekten. Ook geïntrigeerd geraakt? Reis dan op drie april af naar Japan.

 

3. Boryeong ModderFestival @ Zuid-Korea

Dit festival werd in 1998 in het leven geroepen om meer toeristen te lokken naar de Zuid-Koreaanse kuststad Boryeong, die bekendstaat om de vele kuuroorden en de zuiverende modder. Place to be voor het festival is Mud Experience Land, waar je verschillende attracties terugvindt, zoals een glijbaan, zwembad en luchtkussens ... allemaal mét modder. Door de verschillende optredens krijg je er een echt festivalgevoel. Het festival duurt een volledige maand, dit jaar van zestien juli tot en met vijftien augustus.

 

4. Loi Krathong en Yi Peng @ Chiang Mai, Thailand

De inwoners van onder andere Thailand vieren Loi Krathong op de avond van de vollemaan in de twaalfde maanmaand (laatste week van oktober en de eerste drie weken van november). Dit jaar valt deze avond op negen november. Iedereen verzamelt zich aan het water en zet zijn krathong (een soort bootje in de vorm van een lotusbloem) met kaarsen op het water. Op die manier drijven hun problemen weg en vraagt men vergeving aan de rivier. Een ander festival dat gevierd wordt is Yi peng, of ook wel 'Lantaarnfestival' genoemd, op acht november. Tijdens Yi Peng laten ze lantaarns met kaarsen de lucht in vliegen. Sommigen schrijven een wens op hun lantaarn en wanneer deze opgeslokt wordt door de nacht, brengt dat geluk. 

 

5. Inti Raymi @ Cuzco, Peru

Inti Raymi is het bekendste festival van Peru. Het festival begint met een indrukwekkende ceremonie om de Zonnegod te vereren. Die vindt plaats bij de Zonnetempel in Cuzco. Nadien begeeft de massa zich naar de Plaza de Armas, om van daar ten slotte in een heuse parade naar de Inca-ruïne bovenaan de stad te trekken. Dit jaar gaat het festival door op vrijdag 24 juni.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door k (@kap7ured)

6. La Tomatina @ Buñol, Spanje

Niet met je eten spelen? Op La Tomatina mag het voor één uur wél! Tijdens dit festival worden de de straten van de Spaanse stad Buñol afgezet en wagen duizenden mensen zich aan een tomatengevecht. Hoe dit festival begon, is niet volledig duidelijk. De meest waarschijnlijke verklaring? In 1945 zouden enkele jongeren tijdens een optocht van reuzen en groothoofden met tomaten hebben gegooid. Het jaar erop deed een ander groepje juist hetzelfde, en zo voort. In 1957 werd het feest even verboden, maar sinds 1959 is het volledig legaal en sinds 1980 deelt de gemeente zélf tomaten uit. Je moet trouwens geen schrik hebben voor voedselverspilling; de tomaten die gebruikt worden zijn niet meer geschikt om op te eten. Zelf zin om je werptechnieken te oefenen? Dan moet je dit jaar op 31 augustus in Buñol zijn.

 

7. Songkran @ Thailand

Songkran is het Taise Nieuwjaar en wordt gevierd op dertien april. Het feest duurt vaak drie dagen tot een week en heel wat bewoners van grote steden keren terug naar hun provincies om dit samen met familie vieren. Tijdens Songkran mag je iedereen nat maken door met water te gooien. Pas wel op, want Songkran staat ook bekend als de 'zeven gevaarlijke dagen'. Er gebeuren namelijk heel wat ongelukken door bestuurders die dronken rijden. 

 

8. Harbin Ice Festival @ Harbin, China

In China vindt elke winter het Harbin Ice Festival plaats, het grootste ijs- en sneeuwfestival ter wereld. Je kunt er niet alleen de mooiste ijssculpturen bewonderen, maar ook genieten van onder andere vuurwerkshows en concerten. De twee belangrijkste tentoonstellingsgebieden zijn Sun Island en Ice and Snow World. Winterliefhebbers kunnen hier dus zonder problemen hun hart ophalen. Het festival begint op vijf januari en loopt door tot eind februari, maar verschillende tentoonstellingen beginnen vroeger of duren langer.

 

9. The International Highline Meeting Festival @ Monte Piana, Italië

Dit festival is er eentje voor durvers zonder hoogtevrees. Tussen de bergen van Monte Piana in de Dolomieten worden achttien lijnen gespannen, waarvan sommige ruim 91 meter hoog zijn. Daaraan hangen hangmatten waar je kunt chillen en van het uitzicht kunt genieten. Verder worden er ook verschillende activiteiten georganiseerd zoals yoga workshops en tandem paraglider vluchten. Ook op de grond zijn er verschillende activiteiten. In 2012 startten twee vrienden het festival op. Het doel was om professionele slackers en ook amateurs samen te brengenen. 

 

Lees ook zeker deze artikels

Volg ons op Instagram

Volg @goodbyemag voor leuke tips en bloedmooie vakantie hotspots!

volg ons

Abonneer voordelig!

  • reisreportages over de mooiste vakantiebestemmingen
  • de knapste logeeradressen en lekkerste adresjes
  • tientallen tips voor een vakantie dichtbij of ver weg

abonneer

Deze website maakt gebruik van verschillende type cookies. Hier vind je meer informatie. Akkoord