Terug naar overzicht

Día del Pisco Sour: de geschiedenis van deze Peruaanse cocktail + zo maak je 'm zelf!

Elke eerste zaterdag van februari viert Peru Día Nacional del Pisco Sour, een jaarlijks terugkerende feestdag waarop het allemaal draait om één drankje: de Pisco Sour. Deze Peruaanse cocktail wordt bereid met Pisco, limoensap, suikersiroop en eiwit. Wij vieren het feestje graag met ze mee!

  • Goodbye redactie
    TekstGoodbye redactie
  • Foto'siStock

Pisco wordt ook wel de 'spirit of Peru' genoemd en is een belangrijk onderdeel van de Peruaanse geschiedenis, cultuur en gastronomie. Het delicate distillaat moet worden bereid met één of een mengsel van de toegestane acht druivensoorten en doet denken aan een niet-gerijpte brandy. Ideaal om te combineren met zoet en zuur: suikersiroop en limoensap. Voeg daar eiwit en een paar druppels Chuncho- of Angostura-bitters aan toe, et voilà: de Pisco Sour!

Ontstaan in Lima

Aan het begin van de twintigste eeuw ontmoetten Peru’s aristocraten en intellectuelen elkaar in de bars en cafés van Lima. Zo ook in Morris Bar, van de Amerikaan Victor Morris. Geïnspireerd door het recept van de Whisky Sour schonk hij in de jaren twintig zijn eerste Pisco Sour. In de loop der jaren werd het recept door zijn personeel geperfectioneerd en sindsdien is de Pisco Sour dé cocktail van Peru.

Ondertussen drinken Peruanen een Pisco Sour graag als aperitief, maar de verfrissende cocktail past ook heel goed bij het diner. Tijdens Día del Pisco Sour drink je de cocktail natuurlijk de hele avond door. Start met een Pisco Sour als aperitief en schenk de cocktail bij bijvoorbeeld geroosterde pulpo met olijvendip. Door zijn eenvoud is de cocktail heel makkelijk thuis te bereiden. Geen shaker in huis? Gebruik dan bijvoorbeeld een weckpot, kleine thermoskan of blender.

Waar schenken ze Pisco Sour?

Pisco Sour heeft inmiddels zijn weg gevonden naar de vele (cocktail)bars in België. Je kunt terecht in een van de volgende venues voor een goede Pisco Sour of reserveer bij een van deze Peruaanse restaurants:

Bars:

  • Brussel: Life is Beautiful, Arthur Orlans
  • Leuven: Bar Nine
  • Gent: Mosquito Coast, Fugazi
  • Antwerpen: Bar Burbure, Bar Zar, Belroy’s Mas, Belroy’s Bijou, Cocktails at Nine

Restaurants:

  • Brussel: Dimension Latina, El Galpon

Recept Pisco Sour, 1 glas

Benodigdheden

  • 60 ml Peruaanse Pisco
  • 30 ml limoensap
  • 15 ml suikersiroop
  • 1 eiwit
  • 4 ijsblokjes
  • 3 druppels Chuncho- of Angostura-bitters

Bereidingswijze

  • Doe de Pisco, limoensap, suikersiroop, eiwit en ijsblokjes in een shaker. Shake 8 tot 10 seconden. 
  • Haal de ijsblokjes eruit en shake alles nog eens zonder het ijs. 
  • Schenk de cocktail in een gekoeld glas en voeg drie druppels bitters toe.

Volg ons op Instagram

Volg @goodbyemag voor leuke tips en bloedmooie vakantie hotspots!

volg ons

Abonneer voordelig!

  • reisreportages over de mooiste vakantiebestemmingen
  • de knapste logeeradressen en lekkerste adresjes
  • tientallen tips voor een vakantie dichtbij of ver weg

abonneer

Deze website maakt gebruik van verschillende type cookies. Hier vind je meer informatie. Akkoord