Terug naar overzicht

De wereld op je bord: drie keer Mediterraans koken

Stoofvlees met frietjes mag dan wel uitgeroepen zijn tot dé klassieker in de Vlaamse keuken, we lusten (gelukkig) ook exotischer. In deze reeks stellen we verschillende smaakmakende kookboeken aan je voor waarmee je de wereld bij jou in de keuken brengt. Vandaag richten we ons op de Middellandse Zee!

  • Goodbye redactie
    TekstGoodbye redactie

Made at Home - Giorgio Locatelli

Made at home is een verzameling van meer dan 150 Italiaanse familierecepten, samengesteld door Giorgio Locatelli, een van de bekendste Italiaanse chefs. Van hartverwarmende tomatensoep en salade met wortel, appel en munt tot stoofpotjes op z'n grootmoeders, heerlijk gebak en - natuurlijk - pizza: het boek bespreekt Italië op z'n breedst. Made at home brengt naast heerlijke recepten ook leuke tips naar jouw keuken: hoe je vier types tomatensaus maakt, verschillende risotto's naast elkaar brengt en wat je zoal kan maken met polenta. Italiaanse passie op z'n puurst!

Bestel hier het boek via BOL.com.

Recept: Gestoofde octopus met artisjok en aardappels

Ingrediënten voor 6 personen:

2 laurierbladen
een halve ui
een halve citroen
1 stengel bleekselderij
2 kg octopus, panklaar
2 tenen knoflook 
olijfolie
1 groene chilipeper
6 kleine artisjokken
zeezout en versgemalen zwarte peper
35 ml witte wijn
20 nieuwe aardappels
1 eetlepel tomatenpuree
1 kleine bos bladpeterselie
1 eetlepel extra vergine olijfolie 

Bereiding:

Breng in een grote pan licht gezouten water aan de kook.
Voeg de laurier en een halve ui toe, met een halve citroen en de bleekselderij.
Doe de octopus in de pan, breng aan de kook, draai het vuur laag en laat de octopus 40-60 minuten zachtjes koken. Haal de octopus uit het kookwater (en bewaar dit). Hak de tentakels in twee stukken en de kop kruiselings in vieren, gooi de ogen weg. Snijd een van de tenen knoflook fijn en de overgebleven halve ui doormidden. Verhit een scheut olijfolie in een pan, voeg knoflook, ui en chilipeper toe en laat alles 2 minuten smoren. Doe de voorbereide stukken artisjok in de pan, bestrooi met zout en peper en voeg de witte wijn toe met 2 eetlepels van het kookwater van de octopus. Voeg ook de stukken octopus toe met de aardappels en tomatenpuree en laat alles 20 minuten zachtjes koken tot de aardappels gaar zijn. Leg vlak voor het opdienen de overgebleven teen knoflook op een snijplank en wrijf hem met de platte kant van een keukenmes tot een pasta. Strooi de peterselie erover en hak alles tot op de plank fijn, waarbij de smaken zich mengen. Schep de stoofpot in een verwarmde schaal, knijp de overgebleven halve citroen erover uit, bestrooi met het peterselie-knoflookmengsel en besprenkel met wat extra vergine olijfolie.

Lees zeker ook

Een culinaire citytrip in Rome
Venetië op jouw bord
Amalfi: van extreem betaalbaar naar ultra-exclusief

 

Recepten uit Barcelona - Stephan Mitsch

 Wie denkt aan Barcelona, denkt aan Gaudí, zon en natuurlijk lekker eten. Met Recepten uit Barcelona tover je de heerlijkste Catalaanse gerechten thuis op jouw bord! Het boek gidst je doorheen het beste dat de visrestaurantjes aan zee, de tapasbarretjes en de overdekte markten te bieden hebben. Van overheerlijke voorgerechten, smaakvolle groenten, verrassende vlees- en visgerechten tot zoete desserts: in dit prachtig geïllustreerde kookboek breng je het beste van Catalonië in huis.

Bestel hier het boek via BOL.com.

Recept: Crema Catalana

Ingrediënten voor 4 personen:

200 g suiker
4 eidooiers
1 el maïzena
geraspte schil van ½ onbespoten citroen of sinaasappel
1 kaneelstokje
500 ml melk

BEREIDING:

Klop 150 gram suiker en de eidooiers schuimig in een pan. Voeg de maïzena, geraspte citroenschil en het kaneelstokje toe en schenk de melk erbij. Verwarm de ingrediënten al roerend op middelhoog vuur, tot de crème dik begint te worden. Neem het kaneelstokje eruit en verdeel de crème over vier vuurvaste aardewerken schaaltjes. Laat de crème afkoelen en zet de schaaltjes 4 tot 5 uur in de koelkast. Verdeel voor het serveren de resterende suiker over de crème en smelt de suiker met een kleine gasbrander tot hij bruin en krokant is. Serveer de crème direct. In Barcelona worden bij crema catalana graag uitgesneden sinaasappelpartjes geserveerd.

Lees zeker ook

Een culinaire citytrip in Barcelona
Logeertips in Barcelona
De vijf hotspots van Sam De Bruyn in Barcelona
Ga dieper het binnenland van Catalonië in

Greek - George Calombaris

George Calombaris, naast chef-kok ook jurylid van Masterchef Australië, neemt je in dit boek mee naar zijn Griekse roots. Traditionele schotels als pasticcio of aubergines met pijnboompitten, rozijn en tahin wisselen elkaar af met moderne Griekse gerechten zoals kofta op een pitabroodje met munt, citroen en yoghurt. Met Greek proef je de Griekse keuken in al zijn facetten thuis op jouw bord: van snacks tot desserts en basisrecepten. Uiteraard ontbreken ook de gerechten uit moeders keuken niet. Greek brengt de gerechten echter telkens met een moderne twist, waardoor je van de ene culinaire verrassing in de andere valt.

Bestel hier het boek via BOL.com.

Recept: Zachte krab met verse kruiden, honing en mayonaise

Ingrediënten:

flinke handvol koriandertakjes
flinke handvol munttakjes
125 g honing
sap van 1 limoen
1 el vissaus
130 g tapioca 
130 g rijstmeel
2 tl chilivlokken
4 zachte krabben
plantaardige olie, om in te frituren
zoutvlokken
4 grote pitabroodjes (zie pag. 289)
extra vergine olijfolie, om te bestrijken
120 g Japanse mayonaise
2 el geschaafde amandelen, geroosterd

Bereiding:

Was de koriander en munt goed schoon in ijswater. Trek de blaadjes eraf en gooi de stelen weg.
Breng in een kleine steelpan de honing en het limoensap zachtjes aan de kook, voeg de vissaus toe en zet dan apart om af te koelen.
Meng de tapioca, het rijstmeel en de chilivlokken in een lage kom.
Snijd de krabben doormidden, spoel ze schoon onder de kraan en dep ze droog met keukenpapier. Wentel ze voorzichtig door het meelmengsel en schud het teveel er daarna af.
Verhit de olie in een friteuse tot 180 °C (of in een pan met dikke bodem; als een blokje brood in 15 seconden bruin is, is de olie op temperatuur).
Frituur daarin de stukken krab in porties in 3 tot 4 minuten krokant en gaar. Neem ze eruit met een schuimspaan en laat ze uitlekken op keukenpapier. Strooi er zoutvlokken over.
Bestrijk de pitabroodjes met olijfolie en gril ze kort aan beide kanten.
Lepel mayonaise op elk pitabroodje en leg daarop de gefrituurde krab en verse kruiden. Sprenkel de honingsaus erover en strooi de geschaafde amandelen erop. Vouw het brood strak dubbel met behulp van bakpapier om de souvlaki vast te houden.

Lees zeker ook

Island hoppen in Griekenland
Onder zeil in geheim Griekenland
De goden hebben altijd gelijk in Chalkidiki

Volg ons op Instagram

Volg @goodbyemag voor leuke tips en bloedmooie vakantie hotspots!

volg ons

Abonneer voordelig!

  • reisreportages over de mooiste vakantiebestemmingen
  • de knapste logeeradressen en lekkerste adresjes
  • tientallen tips voor een vakantie dichtbij of ver weg

abonneer

Deze website maakt gebruik van verschillende type cookies. Hier vind je meer informatie. Akkoord