Made at Home - Giorgio Locatelli
Made at home is een verzameling van meer dan 150 Italiaanse familierecepten, samengesteld door Giorgio Locatelli, een van de bekendste Italiaanse chefs. Van hartverwarmende tomatensoep en salade met wortel, appel en munt tot stoofpotjes op z'n grootmoeders, heerlijk gebak en - natuurlijk - pizza: het boek bespreekt Italië op z'n breedst. Made at home brengt naast heerlijke recepten ook leuke tips naar jouw keuken: hoe je vier types tomatensaus maakt, verschillende risotto's naast elkaar brengt en wat je zoal kan maken met polenta. Italiaanse passie op z'n puurst!
Bestel hier het boek via BOL.com.
Recept: Gestoofde octopus met artisjok en aardappels
Ingrediënten voor 6 personen:
2 laurierbladen
een halve ui
een halve citroen
1 stengel bleekselderij
2 kg octopus, panklaar
2 tenen knoflook
olijfolie
1 groene chilipeper
6 kleine artisjokken
zeezout en versgemalen zwarte peper
35 ml witte wijn
20 nieuwe aardappels
1 eetlepel tomatenpuree
1 kleine bos bladpeterselie
1 eetlepel extra vergine olijfolie
Bereiding:
Breng in een grote pan licht gezouten water aan de kook.
Voeg de laurier en een halve ui toe, met een halve citroen en de bleekselderij.
Doe de octopus in de pan, breng aan de kook, draai het vuur laag en laat de octopus 40-60 minuten zachtjes koken. Haal de octopus uit het kookwater (en bewaar dit). Hak de tentakels in twee stukken en de kop kruiselings in vieren, gooi de ogen weg. Snijd een van de tenen knoflook fijn en de overgebleven halve ui doormidden. Verhit een scheut olijfolie in een pan, voeg knoflook, ui en chilipeper toe en laat alles 2 minuten smoren. Doe de voorbereide stukken artisjok in de pan, bestrooi met zout en peper en voeg de witte wijn toe met 2 eetlepels van het kookwater van de octopus. Voeg ook de stukken octopus toe met de aardappels en tomatenpuree en laat alles 20 minuten zachtjes koken tot de aardappels gaar zijn. Leg vlak voor het opdienen de overgebleven teen knoflook op een snijplank en wrijf hem met de platte kant van een keukenmes tot een pasta. Strooi de peterselie erover en hak alles tot op de plank fijn, waarbij de smaken zich mengen. Schep de stoofpot in een verwarmde schaal, knijp de overgebleven halve citroen erover uit, bestrooi met het peterselie-knoflookmengsel en besprenkel met wat extra vergine olijfolie.
Lees zeker ook
Een culinaire citytrip in Rome
Venetië op jouw bord
Amalfi: van extreem betaalbaar naar ultra-exclusief