De 10 beste eilanden in de Middellandse Zee voor de zomervakantie

Scroll naar beneden

Over een aantal weken is het weer zomervakantie! Voor veel reizigers zal een vakantie op een van de Mediterrane eilanden op de planning staan. Deze eilanden hebben het namelijk allemaal: natuur, verbluffend historisch en cultureel erfgoed, heerlijk eten en een voortreffelijk klimaat. Of je nu op zoek bent naar avontuur, ontspanning of een nieuwe cultuur wil leren kennen, de Middellandse Zee zal niet teleurstellen. Naar welke eilanden je best gaat, onderzocht Musement, het resultaat van dit onderzoek is een top 50 van de beste eilanden in de Middellandse Zee.

  • Goodbye redactie
    TekstGoodbye redactie
  • Foto'siStock

1. Sicilië

Met een perfecte mix van cultuur, geschiedenis, natuurschoon, dromerige stranden en spectaculaire zonneschijn, is het geen verrassing dat Sicilië het nummer één eiland van de Middellandse Zee is. Dit eiland voor de Italiaanse kust onderscheidt zich vooral door het grote aantal dingen om te doen en de UNESCO werelderfgoederen; in beide categorieën behaalde het het hoogste aantal punten. Het is dus ideaal voor het combineren van een strandvakantie met culturele bezienswaardigheden.

2. Kreta

Wat betreft stranden met een blauwe vlag is dit grootste Griekse eiland de absolute winnaar; er zijn er maar liefst 124. En qua dingen om te doen heeft Kreta, na Sicilië, het grootste aanbod in de Middellandse Zee. Van het paleis van Knossos tot de Samariakloof en dorpen waar de tijd heeft stilgestaan; de ene bezienswaardigheid is nog mooier dan de ander. Kreta heeft dus ook voor elk type reiziger wat wils en is terecht de nummer twee.

3. Cyprus

Geen fan van koud water? Dan is Cyprus jouw bestemming. Van alle geanalyseerde eilanden heeft dit eiland namelijk de warmste zeewatertemperatuur in de zomermaanden: 26,84 °C. En met meer dan 365 maandelijkse zonuren van juni tot september en 66 stranden met een blauwe vlag staat niets op dit eiland een geweldige zomervakantie in de weg. De Rots van Aphordite, Limassol en Paphos zijn absolute must-sees voor wanneer je even genoeg geluierd hebt.

4. Sardinië

Het lijdt geen twijfel dat de stranden een van de grote attracties van Sardinië zijn en men zegt dat de zee van het eiland niet jaloers hoeft te zijn op de Caribische. La Pelosa, het spectaculaire strand in de Golf van Asinara, is een goed voorbeeld. Om daarentegen de meer glamoureuze kant te ontdekken, ga je naar de Costa Smeralda, waar veel Italiaanse beroemdheden elk jaar hun zomervakantie doorbrengen. Neem ook de tijd om het binnenland te ontdekken en historische plaatsen zoals de Nuraghische opgraving Su Nuraxi di Barumini te bezoeken.

5. Rhodos

Het grootste eiland van de Dodekanesos-archipel staat op de vijfde plaats, onder meer dankzij het grote aantal stranden met blauwe vlag, de aangename watertemperatuur en de vele zonuren in de zomer. Populaire attracties zijn onder meer het middeleeuwse Rhodos-Stad, die in 1988 tot werelderfgoed werd uitgeroepen.  Het Paleis van de Grootmeesters, het Grootziekenhuis en de Ridderstraat moet je gezien hebben.

6. Mallorca

Het hoogst genoteerde Spaanse eiland. De sleutel tot het succes is eens te meer de combinatie van bezienswaardigheden en spectaculaire stranden. Het grote aantal activiteiten maakt het tot een populaire, gevarieerde bestemming. Met natuurlijke wonderen zoals de Grotten van Drach of de Tramontana-bergketen; charmante stadjes zoals Alcudia, Valldemossa of Sóller; stranden van hoge kwaliteit zoals Cala Ferrera of Es Ribells; en eindeloze recreatiemogelijkheden voor gezinnen zoals Marineland of Aqualand Waterpark, is het geen wonder dat Mallorca een succes is.

7. Malta

Malta wordt vaak gezien als een van de beste plaatsen in de Middellandse Zee om te duiken, met kristalhelder water, een uitgestrekt maritiem ecosysteem en, alsof dat nog niet genoeg is, een groot aantal gezonken schepen uit de Tweede Wereldoorlog. Wie het liever wat rustiger aan doet, kan ontspannen op het strand, maar het is altijd goed om tijd vrij te maken om ten minste twee van de grote steden te bezoeken: Valletta en Mdina.

8. Kefalonia

Het strand van Myrtos is reden genoeg voor een reis naar het Griekse Kefalonia. Dit paradijs van 800 meter wit zand, beschut door kalkstenen kliffen en dennenbossen, heeft altijd een plaats op elke lijst van de mooiste stranden van Griekenland - en terecht! Maar daarnaast heeft het grootste van de Ionische eilanden vele andere attracties. Het Enos Nationaal Park, dat ideaal is om te wandelen, mooie dorpen zoals Fiskardo en Assos, en de spectaculaire grot van Melissani zijn slechts enkele van de schatten.

9. Djerba

Djerba, bekend als "het eiland van de dromen", is een van de populairste bestemmingen van Tunesië. Een waar paradijs dat Homerus inspireerde, het was namelijk hier dat de zeelieden die Odysseus vergezelden de wereld vergaten na het proeven van de plaatselijke lekkernij: de lotus. Vandaag de dag kiezen veel reizigers het als vakantiebestemming, evenzeer aangetrokken door de eeuwenoude schoonheid als door de fijne zandstranden. Bovendien is Djerba, van alle eilanden, een van de meest budgetvriendelijke.

10. Zakynthos

Onze top 10 eindigt op het Griekse Zakynthos. Het strand van Navagio, een van de meest gefotografeerde plaatsen van het eiland, onder meer bekend om het scheepswrak aan de kust, is een absolute must-see. Naast zijn stranden staat de "bloem van Levante", zoals de Venetianen het noemden, ook bekend om zijn bruisende nachtleven en zijn uitgebreide aanbod aan culturele activiteiten. Bezienswaardigheden zijn de kloosters van Anafonitria en Panagia Skopiotissa, het Venetiaanse kasteel van Bohali en de kerk van Agios Dionysios, de beschermheilige van Zakynthos.

De top 50

Naast deze tien geweldige eilanden heeft de Middellandse Zee nog zo veel meer te bieden. Voor een groot aantal dingen om te doen reis je door naar Corsica en Ibiza. Stranden met een blauwe vlag zijn ook duidelijk aanwezig op Lesbos en Kos. Voor meer budgetvriendelijke vakanties ga ja naar Limnos en Chios. En voor het meeste aantal zonuren moet je op Karpathos en Leros zijn. Deze en nog veel meer informatie over de top 50 eilanden in de Middellandse Zee vind je hier: blog.musement.com.

Lees ook zeker deze artikels

Volg ons op Instagram

Volg @goodbyemag voor leuke tips en bloedmooie vakantie hotspots!

volg ons

Abonneer voordelig!

  • reisreportages over de mooiste vakantiebestemmingen
  • de knapste logeeradressen en lekkerste adresjes
  • tientallen tips voor een vakantie dichtbij of ver weg

abonneer

Deze website maakt gebruik van verschillende type cookies. Hier vind je meer informatie. Akkoord