Terug naar overzicht

De witte gloed van Andalusië: 5 Pueblos Blancos die je moet gezien hebben

Hoorde je ooit al eens over de Pueblos Blancos? Deze verzameling charmante, witte dorpjes ligt verspreid over heel Andalusië en je kunt ze ontdekken via verschillende routes. Zin in een voorsmaakje? Deze vijf Pueblos Blancos moet je volgens ons zeker gezien hebben!

  • Lisa Piotti
    Tekst & foto'sLisa Piotti

1. Olvera

Als je Pueblos Blancos googelt, zul je waarschijnlijk heel wat foto’s tegenkomen van dit pareltje. Heel toeristisch zou je denken, maar dat valt eigenlijk goed mee. Wij bezochten Olvera in januari, tijdens het laagseizoen, en kwamen eigenlijk geen enkele toerist tegen. In het dorpje hangt een gezellige, rustige sfeer. We voelden ons helemaal niet opgejaagd en namen uitgebreid de tijd om de gezellige straatjes te verkennen.

Het mooiste deel van de stad ligt rond het kasteel en de kerk. Je kunt er bijna niet naast kijken, want ze liggen beide op de top van de rots. De wandeling ernaartoe is een streling voor het oog. Je wandelt door de stralend witte straatjes de heuvel op. Eén van de mooiste locaties, met zicht op de kerk van Olvera, is de brede trap die je recht naar het observatieplatform leidt. Je zult hem op de weg naar boven sowieso passeren. Aan de muur hangen vrolijke bloempotjes en het uitzicht op de kerk is majestueus.

Eenmaal boven breng je een bezoekje aan de kerk en het kasteel. Als je terug naar beneden gaat, moet je zeker naar uitkijkpunt Monumento al Sagrado Corazón. We weten het: weer klimmen. Maar wanneer je de top van dit heuveltje bereikt, zul je ons dankbaar zijn. Je krijgt een prachtig uitzicht over het dorp voorgeschoteld, met de kerk en de machtige bergen op de achtergrond. Even een energiedip van al dat klimmen? Daal de trappen weer af en verwen jezelf met heerlijke tapas in La Tarara Neotaberna op het gezellige Plaza Andalucía.

 

2. Setenil de las Bodegas

Dit charmante dorpje zag je wellicht al eens voorbijkomen op sociale media. Wat deze Pueblo Blanco zo uniek maakt? Het dorp ligt in een dal dat uitgeslepen is door de Guadalporcún. Daardoor ligt een deel van de huizen en straten verscholen in de rots, wat een heleboel indrukwekkende grotwoningen oplevert. De rotsen vormen het straatbeeld van dit schattige dorpje en dat maakt Setenil de las Bodegas een unieke bestemming.

Wat je in Setenil de las Bodegas vooral moet doen, is rondwandelen. Begin zonder doel of eindpunt en verken de gezellige straatjes van dit dorp nog voor je bepaalde plaatsen opzoekt. De typische Spaanse sfeer voel je in het hele dorp. Tijdens de zomer zie je overal niet enkel toeristen, maar ook Spanjaarden genieten van een terrasje. In de winter blijven de meeste Spanjaarden binnen, want wat wij aangename lentetemperaturen noemen, is voor hen een frisse winter.

Setenil de las Bodegas heeft heel wat charmante straatjes die je kunt verkennen. Toch is er één straat die je zeker moet zien: Cuevas de la Sombra. Die wordt volledig overkoepeld door een grote rots, waardoor je een soort wandelgang krijgt. Loop de straat door en steek nadien de brug over naar de Cuevas del Sol. Daar kom je heel wat gezellige terrasjes tegen, die net als vele andere delen van het dorp gedomineerd worden door rotsen. Eindigen doen we ook hier met een uitkijkpunt. In Andalusië vind je immers zelden een dorp zonder mirador. In Setenil de las Bodegas zijn vooral Mirador del Carmen, Mirador de Evelyn en Mirador Balcón de moeite.

 

3. Ronda

Ronda is de grootste én meest toeristische Pueblo Blanco. Of het een echte Pueblo Blanco is, weten we niet goed, want de kleur wit overheerst hier niet even sterk als in de andere dorpen. Toch zetten wij Ronda graag bij op het lijstje. De rivier Guadalevín splitst Ronda in twee delen, waardoor een diep uitgesneden kloof de stad doorkruist. Ronda staat vooral bekend om haar Puente Nuevo, de brug die de stadsdelen aan het uiteinde van de kloof verbindt. Onze aanrader: bezoek één van de uitkijkpunten naast de brug tijdens zonsondergang.

Wij bezochten Ronda ’s avonds, waardoor we jammer genoeg niet veel tijd hadden om de stad te verkennen. Natuurlijk brachten we wél een bezoekje aan de Puente Nuevo, het pronkstuk van de stad. We hadden het geluk die dag een prachtige zonsondergang te mogen aanschouwen, wat de brug nog meer deed schitteren in een oranje gloed. Wij kozen voor Mirador Puente Nuevo de Ronda. Je daalt af via de trappen en komt uit op een soort van klif, waar je een perfect uitzicht hebt op de brug. Enkele andere mooie uitkijkpunten zijn Mirador La Hoya Del Tajo en Mirador del Viento.

Wie meer tijd heeft om de stad in te gaan, moet zeker de Plaza Duquesa de Parcent bezoeken. Het wordt beschouwd als een van de mooiste pleinen van Ronda en dankt zijn pracht vooral aan de Santa Maria la Mayor, oftewel een oude moskee die werd omgebouwd tot sierlijke kerk. Ook de Arabische baden, de Plaza del Socorro en de Acinipo-ruïnes zijn leuke bezienswaardigheden.

 

4. Frigiliana

Na drie verschillende dorpen hebben we nog steeds niet genoeg van de Spaanse, witte charme. We trekken daarom naar Frigiliana. Ook tijdens het laagseizoen kan het hier krioelen van de toeristen. Het witte dorpje ten noorden van Nerja is vrij groot en altijd levendig. Frigiliana werd in de jaren negentig meerdere keren uitgeroepen tot het mooiste dorp van Spanje, en daar zijn wij het helemaal mee eens!

Frigiliana is eigenlijk een hotspot voor zowat alle leuke tijdsbestedingen. Je vindt er tal van leuke boetieks, heel wat gezellige terrasjes en ook hier stellen de charmante straatjes niet teleur. Vooral het noordelijk gedeelte van het dorp trekt veel toeristen aan. Wij parkeerden toevallig onze auto in het zuidelijke stadsgedeelte, waar we achteraf erg dankbaar voor waren. Het werd ons meteen duidelijk dat we nog niet in het toeristische deel van de stad zaten, want buiten enkele locals kom je hier bijna niemand tegen. De rust is hier heerlijk en de straatjes zijn minstens even aanlokkelijk als die in de drukke stadskern.

Als je naar het stadscentrum wandelt, kom je uit op een groot plein. Wanneer je naar boven wandelt, richting het Palacio de los Condes de Frigiliana o El Ingenio, zie je links een splitsing van twee straten, het bekendste beeld van het dorpje. Daar kun je kiezen om de trappen naar boven te nemen of om de vlakke straat verder te volgen. Vanaf daar draait het allemaal om zelf op ontdekking gaan. De mooiste bezienswaardigheden kom je in Frigiliana tegen door gewoon rond te wandelen en de tijd te nemen om bij leuke adresjes te stoppen. Enjoy!

 

5. Montefrío

We eindigen onze Pueblo Blanco-route in Montefrío. Dit is het minst toeristische dorpje van de vijf, maar daarom zeker niet minder mooi. Montefrío was één van de eerste civilisaties op het Iberisch Schiereiland. De eerste nederzettingen, waarvan je nu nog steeds restanten terugvindt, dateren van het jaar 4.500 voor Christus.

Ben je onderweg naar Montefrío? Kijk dan goed rond, want je kunt het dorp al van ver zien liggen. Je herkent Montefrío vooral aan de steile rots met het kasteel, die op een indrukwekkende manier boven het dorp uittorent. En zo zie je meteen wat Montefrío te bieden heeft. De straatjes naar het kasteel zijn smal en steil, wat het dorpje nog eleganter maakt. Vanop de top van de rots heb je een prachtig vergezicht over het dorp en de omliggende velden. Vanaf Mirador Montefrío heb je een mooi bovenaanzicht van het dorp. Wil je een uitzicht van de zijkant, met het kasteel op de achtergrond? Dan moet je bij Mirador del Paseo of Mirador de las Peñas Francisco Adamuz zijn.

Na het klimmen, kun je gelukkig weer dalen. Kies bij de splitsing voor de weg naar beneden, zodat je niet opnieuw dezelfde straatjes ziet. Neem eens je beneden bent de tijd om de Iglesia de la Encarnacion even binnen te gaan. Deze imposante kerk heeft een rond grondplan en een enorme koepel. Wij lunchten op het terras van CasaBlanca. Hier geniet je van de eenvoudige Spaanse keuken met uitzicht op de kerk.

 

Praktisch

Heb je Pueblo Blanco-koorts gekregen? Goed nieuws, want er zijn nog veel meer witte dorpjes te ontdekken. Er zijn verschillende routes die langs de dorpjes lopen. De bekendste is de Ruta de los Pueblos Blancos, die vooral de dorpen rond Nationaal Park Sierra de Grazalema omvat. Verder heb je ook Ronda’s White Town-route en Arcos de la Frontera’s White Towns-route. Verspreid over heel Andalusië vind je meer dan 30 Pueblos Blancos, elk uniek op z’n eigen manier. Wat je zeker moet meenemen als je op ontdekking gaat in deze Spaanse pareltjes: je zonnebril en een fototoestel mét opgeladen batterij. Thank us later!

De adressen

Volg ons op Instagram

Volg @goodbyemag voor leuke tips en bloedmooie vakantie hotspots!

volg ons

Abonneer voordelig!

  • reisreportages over de mooiste vakantiebestemmingen
  • de knapste logeeradressen en lekkerste adresjes
  • tientallen tips voor een vakantie dichtbij of ver weg

abonneer

Deze website maakt gebruik van verschillende type cookies. Hier vind je meer informatie. Akkoord