Terug naar overzicht

3 X vakantie in Andalusië: stad, natuur en architectuur

  • Alhambra

    Lisa Piotti

Andalusië is een grote regio, waardoor je er in de zomer de heetste steden van Spanje terugvindt, maar ook een winters berglandschap met lagere temperaturen. Met haar zuiderse steden, haar mediterraan klimaat, en haar rijke geschiedenis is Andalusië de ideale vakantiebestemming voor elk type reiziger, het hele jaar door.

  • Lisa Piotti
    TekstLisa Piotti

Stad 

De vele charmante steden, waaronder Granada, Córdoba, Málaga en Ronda, zijn de ideale uitvalsbasis om kennis te maken met de Spaanse levensstijl. Maar bovenaan op ons lijstje staat natuurlijk de bruisende hoofstad Sevilla.

Sevilla heeft het grootste historische centrum van Spanje en vormt al eeuwen een grote invloed op het gebied van cultuur, economie, politiek en kunst. Er valt dus heel wat te beleven in de hoofdstad van Andalusië. 

Wat je gezien moet hebben

Op zoek naar een mooi uitzicht over de stad? De kathedraal van Sevilla is jouw place to be! Het is een van de grootste christelijke tempels ter wereld. Bovendien vind je in de kathedraal een grote collectie cultureel erfgoed. Het pronkstuk? De bijna 100 meter hoge Giralda Toren. Opmerkelijk is dat je de toren niet beklimt via trappen, maar wél via een platte wandelgang. Die werd vroeger zelfs gebruikt om de koning met paard en kar naar boven te brengen. 

Giralda Tower

Een andere must-see: het Koninklijk Paleis of Alcázar Real. Voor deze parel hou je best wel een paar uurtjes vrij. Het paleis is waarschijnlijk het oudste van Europa. Bovendien is het nog steeds in gebruik. Naast het paleisgebouw zelf verdwaal je ook in de prachtige, grote tuinen. Zeker op een zonnige dag lijkt het wel alsof je je in een sprookje bevindt. 

Alcázar Real

Na een bezoek aan het Koninklijk Paleis moet je zeker even de tijd nemen om op ontdekking te gaan in Juderia. De Joodse wijk van Sevilla kenmerkt zich vooral door de combinatie van witte en gekleurde gebouwen. Slenter door dit gezellige deel van de stad langs fonteintjes en pittoreske steegjes, of geniet van echte Spaanse tapas op een zonnig terras. 

Juderia

De grootste toeristische trekpleister van Sevilla is waarschijnlijk de Plaza de España. Het plein ziet er oud uit, maar werd nog maar 94 jaar geleden aangelegd. Zeker op een zonnige namiddag is het hier heerlijk vertoeven. Voor een kleine prijs kun je een bootje huren en het plein vanop het water ontdekken. 

Plaza de España

Wat je gedaan moet hebben

Sevilla staat bekend als een van dé flamencosteden van Spanje. De kans dat je flamencodansers aan het werk ziet, is dan ook heel groot. Bij veel toeristische attracties, zoals Plaza de España, krijg je er gratis een flamenco-optreden bij. Voor wie toch wat meer wil, zijn er dagelijks ook heel wat flamencoshows die je kunt bijwonen. 

Je kent het wel: het wordt een prachtige zonsondergang, maar in de stad is de horizon nergens te vinden. In Sevilla is dat geen énkel probleem. Een zonsondergang op de Metropol Parasol is de perfecte oplossing. Op de paddenstoelen van Sevilla heb je een prachtig uitzicht over de stad. Het houten bouwwerk overdekt het Plaza de la Encarnación en werd gebouwd om het plein en haar omgeving nieuw leven in te blazen. Tijdens zonsondergang zorgt de oranje lichtgloed ervoor dat het gebouw nog mooier schittert. 

Metropol Parasol

 

Eten

In de charmante Paco Pepe Bar kun je de hele dag door terecht voor traditionele Spaanse gerechten. Smul van de koude tapas, vleeswaren, vegetarische gerechten en gefrituurde zeedieren. Daarnaast is het terras de ideale plek voor een koffietje in de winter of een fruitige cocktail in de zomer.

Niet zo’n fan van Spaanse tapas? Dan is Fatouch de ideale stop voor de lunch of het diner. Dit gezellige restaurant tilt de Libanese keuken naar een hoger niveau. En de bordjes zien er ook nog eens heel instagrammable uit!

Fatouch

Op slechts 50 meter van de kathedraal vind je een van de hipste broodjeszaken van Sevilla. Filo is dé go to voor een lekker ontbijt, een gezellige brunch, of een gezonde snack. Wie geen honger heeft is ook welkom voor een kopje koffie of een verse smoothie.

Lokaal shoppen

Unieke kunst, handgemaakte juwelen of een zuiders servies tik je op de kop in Mercado El Postigo. Ingesloten tussen drie straten ligt een gebouw dat dienst doet als kleine markthal. Je vindt er drie verdiepingen vol handgemaakte souvenirs. Ook als je niet van plan bent om iets te kopen ben je welkom om kennis te maken met de lokale kunst. 

De secondhand lovers onder ons moeten zeker eens gaan snuisteren tussen de kledingrekken van Mosaico. Hier vind je vintage- en tweedehandskleding met vaak weinig gebruikssporen. Elke maand is er een nieuwe collectie, wat je de kans geeft om stuks uit de oude collectie aan extreem lage prijzen aan te kopen.

Op zoek naar een gezellig marktje waar je vers eten en leuke souvenirs kunt kopen? Mercado de Triana is een overdekte markthal waar een fijne, Spaanse sfeer hangt. Heerlijk slenteren en verse boodschappen doen, wat wil je nog meer? 

Natuur

Andalusië heeft drie nationale parken, 24 natuurparken en telt maar liefst 150 beschermde natuurgebieden. De zuidelijke Spaanse regio heeft een gevarieerd landschap dat bestaat uit bergketens, rivieren, vlaktes, kliffen en stranden. Niet voor niets wordt Andalusië ook wel eens de Tuin van Europa genoemd. 

El Caminito del Rey 

Een wandeling die hoog op je lijstje moet staan? El Caminito del Rey is Spaans voor 'Het Koningspaadje', een naam die perfect past bij dit dromerig wandelpad. 

El Caminito del Rey

Het wandelpad bestaat grotendeels uit een houten constructie die zo'n 100 meter boven de rivier El Chorro tegen de rotswand bevestigd is. Onderweg wandel je hoog boven de El Chorro-kloof en word je beloond met een prachtig uitzich over de rivier.

Het pad is drie kilometer lang, maar afhankelijk van waar je parkeert, wandel je in totaal ongeveer zeven tot acht kilometer. De wandeling verloopt altijd in één richting: van noord naar zuid. Je kunt het pad bereiken via twee verschillende toegangen. Het eerste toegangspunt is restaurante El Kiosk. Wandel de tunnel naast het restaurant door en volg vanaf daar de wegaanwijzingen. Voor het tweede toegangspunt wandel je eerste zo'n 200 meter naar rechts vanaf het restaurant. Daar vind je een smalle voetgangerstunnel die je naar het wandelpad leidt. Het eerste toegangspunt ligt 2,7 kilometer van het startpunt, het tweede toegangspunt slechts 1,5 kilometer.

Je komt aan bij het startpunt, waar je een haarnetje en een helm krijgt. Je houdt de helm gedurende de hele wandeling op. Vanaf daar kun je ook kiezen om je te laten begeleiden door een gids, of gewoon zelfstandig de route te wandelen. Een ticket boeken doe je trouwens best al vooraf, zeker in de drukke zomermaanden. 

El Caminito del Rey

Het eerste stuk van de wandeling bestaat uit een houten wandelpad dat tegen de rotswand boven de rivier hangt. Daarna wandel je door de bossen en naast de velden, om vervolgens weer langs de kliffen verder te gaan. Het hoogtepunt van de wandeling bevindt zich op het einde van de route: Een 35 meter lange brug die zo'n 100 meter boven de rivier hangt. Naast de brug, tegen de rotswand, stroomt een grote waterval met kracht naar beneden. De vele vogels die onderaan de waterval vliegen geven het hele plaatje een Jurassic Park vibe. Nadien wandel je nog een stukje door langs de rivier, tot aan het eindpunt, waar de bus je ophaalt en terug naar het toegangspunt brengt. 

Prijzen vanaf € 10 via caminitodelrey.info.

On the road

Onze beste tip om natuur te bewonderen in Andalusië: huur een auto. Wanneer je door Zuid-Spanje rijdt kom je de meest adembenemende landschappen tegen. Wij huurden een auto voor vier dagen, maar wilden eigenlijk bijna elke kilometer een tussenstop maken. Rijd door prachtige heuvellandschappen, langs indrukwekkende zeezichten en door pittoreske bergdorpjes. 

Architectuur

Tijdens de achtste eeuw werd een groot deel van Andalusië veroverd door de Moren. Zowel in Sevilla als in andere steden is de Moorse invloed nog steeds prominent aanwezig. Vooral de architectuur en typische kledingstijl krijgen daardoor een tropisch karakter.

Alhambra

Alhambra 

Misschien wel het mooiste voorbeeld van de Moorse invloed in Andalusië: het Alhambra. Dit impressionant middeleeuws paleis en fort werd oorspronkelijk gebouwd door de Moorse heersers. Na de verovering van het koninkrijk Granada gaf keizer Karel V de opdracht tot de bouw van een renaissancistisch paleis midden in het Alhambra.

In dit uniek staaltje architectuur kun je uren ronddwalen. Je ticket biedt toegang tot vier verschillende delen van het paleis. Het eerste deel waar je langs komt is de medina. Dit gedeelte bestaat vooral uit tuinen, kleinere gebouwen, en een grote kerk. Op het einde kom je langs het Paleis van Karel V, dat nu dienst doet als museum. 

Daarna wandel je door de Nasridpaleizen, het architecturaal hoogtepunt van het Alhambra. Let op, want op je ticket staat een vaste toegangstijd vermeld voor dit gedeelte. Als je te laat bent, kun je dus niet meer binnen in de paleizen. De gebouwen zijn een prachtig voorbeeld van Moorse kunst in Europa. Overal vind je gedetaïlleerde muren en plafonds, mooie deurtjes en oneindig veel zuilen.

De route wordt vervolgd in het Alcazaba. Dit fort is een van de oudste delen van het Alhambra. Het fort deed doorheen de tijd dienst als staatsgevagenis, koninklijke residentie en verdedigingsfort. Dit is waar je moet zijn voor mooie uitzichten over Granada. 

Eindigen doe je in de Generalife, het zomerpaleis en de enorme tuinen van het Alhambra. In de lente en zomer geniet je hier van een heuse bloemenweelde. In het binnenplein van het zomerpaleis bewonder je de lange vijver vol met fonteinen, en geniet je van het uitzicht over het andere deel van Alhambra. 

Uitzicht vanuit het zomerpaleis

Een bezoek aan het Alhambra neemt makkelijk een halve dag in beslag. Het complex is erg groot en er is veel te zien. In het hoogseizoen kan de drukte voor grote menigtes en lange wachtrijen zorgen. Wij raden aan om je bezoek vroeg op de ochtend of laat op de avond te plannen. 

Wie het prachtige complex wil bezoeken moet vooral rekening houden met het beperkt aantal bezoekers per dag. Koop dus zeker je tickets vooraf, want aan de balie zijn ze vaak volledig uitverkocht. 

Inkom kost € 9,90 voor kinderen onder de twaalf jaar en € 37,90 voor +12-jarigen.
Tickets via alhambraonline.com.

Lees ook zeker deze artikels

Volg ons op Instagram

Volg @goodbyemag voor leuke tips en bloedmooie vakantie hotspots!

volg ons

Abonneer voordelig!

  • reisreportages over de mooiste vakantiebestemmingen
  • de knapste logeeradressen en lekkerste adresjes
  • tientallen tips voor een vakantie dichtbij of ver weg

abonneer

Deze website maakt gebruik van verschillende type cookies. Hier vind je meer informatie. Akkoord