Terug naar overzicht

Dolce far niente tussen de heuvels van de zuidelijke Marken

  • Castelluccio

    Lisa Piotti

Italianen zijn koning in het zalig nietsdoen. Genieten van een kopje koffie in een gezellig caféetje of heerlijk aperitieven tussen de olijfbomen, voor veel Italianen is het dagelijkse kost. We worden er zelfs een beetje jaloers van, maar gelukkig kan iedereen die beroemde dolce far niente zelf uitproberen!

  • Lisa Piotti
    TekstLisa Piotti

Ascoli Piceno is één van de vijf provincies van de Italiaanse regio Marche, in het Nederlands Marken genoemd. In deze meest zuidelijke provincie van de regio gaat het landschap van de ene naar de andere kant over van een bergmassief in een zuiderse kustlijn. Voor ieder wat wils dus. Al moet je een dolce far niente natuurlijk niet té actief maken, toch valt er heel wat te ontdekken in deze prachtige provincie. 

Ascoli Piceno

Beginnen doe je in de gelijknamige hoofdstad van de provincie Ascoli Piceno. De troef van deze stad is ongetwijfeld de Piazza del Popolo. Dit grote plein is super gezellig en bestaat eigenlijk zo goed als volledig uit terrasje en restaurants. Tijdens de zomeravonden, vooral in augustus want dan hebben Italianen ook vakantie, is het hier gezellig druk. Ook kun je hier heel wat architecturale hoogstandje bewonden, waaronder de kerk van San Francesco en de Palazzo dei Capitani del Popolo. Kom hier zeker 's avond eens iets drinken of eten. 

 

Torrente Castellano

De Castellano is een rivier die begint in het Monti della Laga-gebergte en uitmondt nabij de grens tussen Teramo en Rieti. De rivier loopt ook door Ascoli Piceno. Het water is helderblauw en zit vol met vissen. Vlak bij de stad heb je een leuke badplaats aan de rivier die eigenlijk niet echt bekend is onder toeristen. Op Google Maps staat dit aangegeven als Torrente Castellano, wat eigenlijk gewoon Castellano rivier betekent. Je kunt het ook vinden aan een ander herkenningspunt: Musei della Cartiera Papale. Als je langs het museum het weggetje naar beneden rijdt, kun je daar parkeren. Je wandelt dan langs een padje tussen de bomen naar de rivier en komt zo bij een waterval terecht. Bovenaan ligt het water bijna stil en is het vrij ondiep. Spring je van de waterval, dan is het water iets wilder en dieper. Er zijn genoeg schaduwplekjes, maar tijdens de middag en vroege namiddag heb je hier ook veel zon. Ideaal als je een dagje wil relaxen aan het water maar de drukke stranden wil vermijden. 

 

Lago di Gerosa

Lago di Gerosa is een kunstmatig stuwmeer dat werd gevormd door een dam. Het meer is zo'n 2500 meter lang en enkele honderden meters breed. Je kunt niet op de dam wandelen, maar als je ernaast staat heb je een mooi uitzicht over het meer met het imposante Sibillini-gebergte op de achtergrond. De weerspiegeling van het groene bos op het blauwe water zorgt voor een mooi en zomers kleurenpalet. 

 

Castelluccio di Norcia

Als er één ding is dat je gezien moet hebben in de Marken dan is het wel Castelluccio die Norcia. Niet enkel het plaatsje zelf, maar de weg ernaartoe en de omgeving rond het dorpje zijn uniek. Castelluccio ligt op een heuvel, midden in nationaal park Monte Sibillini. Omgeven door de velden van de Piano Grande bevind je je meer dan 1400 meter boven de zeespiegel. 

Je rijdt dus helemaal naar boven via een bergpas die passeert bij verschillende kleine dorpjes. Wanneer je de bocht om rijdt wacht je een adembenemend landschap van velden omringd door bergketens. De velden op dit plateau staan vanaf mei tot half juli vol met bloeiende wilde bloemen. Een prachtig natuurfenomeen in een unieke setting! Je vindt op de vlakte ook een ranch waar je samen met een gids het bloemenplateau te paard ontdekt. 

Kijk wanneer je naar boven komt en weer naar beneden gaat ook eens rond je. Vaak ligt er achter enkele bomen een prachtig uitzicht dat je vanuit de auto niet ziet. Wij zagen onderweg enkele paarden staan en stapten uit. Het groepje van drie paarden werd vergezeld door twee honden. Alsof die een oogje in het zeil hielden. Van wie de honden waren weten we niet, want in de verste verte was geen mens te zien. 

De aardbeving van 2016 trof ook Castelluccio. Het dorp wordt ondertussen heropgebouwd, maar is momenteel dus niet in volle glorie te bezichtigen. 

 

San Benedetto del Tronto

Zin in een dagje zon, zee en strand? San Benedetto del Tronto is waarschijnlijk de bekendste badplaats van Ascoli Piceno. Het historisch centrum is klein, maar het stadje is toeristisch op een gezellige manier. Langs de boulevard naast het strand vind je heel wat ijsbars en restaurants waar de lekkerste visgerecht geserveerd worden. Bij de haven staat een vismark die tot de grootste vismarkten van Italië behoort. Wat dacht je van een dagje opwarmen in de zon, afkoelen in de zee of met een Italiaanse gelato en dineren met zicht op het water terwijl je kennis maakt met de Italiaanse keuken?

Let wel op: vooral in augustus is het strand erg druk en zijn alle plaatsen meestal volzet, omdat ook Italianen dan tijdens hun staycation van de zon en de zee komen genieten. Ga dus vroeg genoeg of reserveer een stoel, maar ga liefst al in juli op vakantie. 

Acquasanta Terme

Acquasante Terme is een kleine gemeente met minder dan 3000 inwoners. Wandel eens door de gezellige straten van het dorpje, koop iets lekkers bij de bakker en ga leuke winkeltjes binnen. Acquasanta staat bekend om zijn natuulijke thermen. Je kunt de thermen bezoeken langs de Tronto rivier. Bij Lu Vurghe heb je enkele thermale baden vlak naast de rivier liggen. Ook bij Terme naturali di Acquasanta Terme vind je een bad. Daar stroomt het water uit de muur. Tegenwoordig is de poort afesloten, maar enkele jaren geleden kon je de grot nog binnengaan en langs een waterval via een touwladder naar boven klimmen, waar je in een pikdonkere grot terecht kwam. 

 

Lago di Talvacchia

Bij Lago di Talvacchia kun je de enorme dam wél betreden. De dam van dit kunstmatig meer werd gebouwd in de jaren '60 en is 78 meter hoog. In het voorjaar staat het water hier hoog, terwijl het meer in de herfst bijna leeg staat, waardoor je oude huizen en bruggen kunt zien die normaal onder water staan. Het meer is door de aanzienlijke aanwezigheid van karperachtigen vooral een attractie voor vissers, maar het is ook zeker voor toeristen een bezoekje waard. 

Dolce far niente op z'n best

Le Marche is misschien niet de populairste streek in Italië, en Ascoli Piceno al zeker niet de populairste provincie. Maar heb je nood aan een échte dolce far niente, dan is dit de place to be! Je hebt hier nog geen last van kuddes toeristen en er zijn eigenlijk ook geen super bekende plaatsen of monumenten waarvoor je moet aanschuiven. Alles kan hier dus op het gemak! 

Volg ons op Instagram

Volg @goodbyemag voor leuke tips en bloedmooie vakantie hotspots!

volg ons

Abonneer voordelig!

  • reisreportages over de mooiste vakantiebestemmingen
  • de knapste logeeradressen en lekkerste adresjes
  • tientallen tips voor een vakantie dichtbij of ver weg

abonneer

Deze website maakt gebruik van verschillende type cookies. Hier vind je meer informatie. Akkoord