Terug naar overzicht

Groen citytrippen in Leiden

Op reis gaan, al is het maar voor een citytrip, kan al snel een invloed hebben op ons klimaat. Maar dat je ook leuk kunt citytrippen én aan het milieu kunt denken, bewijst het Nederlandse Leiden.

  • Sien Vanneste
    Tekst & foto'sSien Vanneste

richting Leiden

 

Onze duurzame citytrip begint al direct met een van de meest duurzame transportmiddelen: de trein. Vanuit Antwerpen-Centraal sta je op twee uur in Leiden. Inchecken doen we in het Fletcher Wellness-Hotel dat naast het station ligt. Het is de ideale uitvalsbasis voor een ontspannen weekendje weg. Daarnaast is het hotel ook in het bezit van het Green Key certificaat, het internationale keurmerk voor duurzame bedrijven. Bedrijven die een Green Key bezitten doen meer dan het noodzakelijke om het milieu te sparen, zonder dat gasten moeten inboeten op comfort en kwaliteit.

Onze eerste kennismaking met de stad krijgen we tijdens een rondleiding. Gids Marieke loodst ons twee uur lang door de stad. Leiden ligt twee meter onder de zeespiegel en is vooral een studentenstad. De stad is opgebouwd rond de burcht die in het midden staat te blinken en vanwaar je een prachtig uitzicht hebt. Door de twee sleutels op het stadswapen, krijgt Leiden vaak de bijnaam: sleutelstad. De binnenstad is autovrij en de stadsbussen rijden volledig elektrisch. Met zo’n dertien musea is er ook tijdens minder weer heel wat te doen. Verder heeft Leiden ook het grootste stadspark van Europa. We houden halt op de Beestenmark, waaronder nu een parkeergarage zit. Niets bijzonders zou je denken, maar zeg dat maar nooit tegen iemand uit Leiden. Ze zijn er namelijk best trotst op. De garage is de diepste van Nederland, met zeven verdiepingen. Auto’s die binnen- en buitenrijden moeten door de indeling van de parking elkaar nooit kruisen. Maar ook hier zit een duurzaam kantje aan. Zo werd de grond hergebruikt voor andere projecten. Het stadhuis is nog zo’n verrassing op vlak van duurzaamheid. Dit oude gebouw wordt namelijk volledig verwarmd door bodemenergie, zoals water. 

Onze eerste dag sluiten we af in LAB071, gelegen in de groene hub voor ons hotel. Groenten staan hier centraal, vlees en vis zijn bijzaak. Verder zijn de gerechten aan de kleine kant, waardoor ze aanraden om twee gerechten te nemen. Zo kun je extra genieten.

Elektrisch door leiden

Museum Naturalis werd volledig vernieuwd in augustus 2019. Het bevat een collectie van 43 miljoen stukken, al is het in werkelijkheid waarschijnlijk veel meer. Wanneer je binnenkomt kun je direct rechts gratis in de ruimte Live Science al een eerste deel bekijken. Daar zitten vrijwilligers die meewerken aan het papillotenproject. Vlinders die al jaren in zakjes opgeborgen zaten, worden allemaal gedocumenteerd. Sinds de start ervan in 2016 hebben ze al zo’n 700.000 papilloten gefotografeerd en gedigitaliseerd. Maar het zal nog jaren duren eer alles gedaan is. Boven vinden we een heus Dinolab terug, waar ze opgegraven botten schoonmaken. Leuk weetje: de medewerkers staan altijd klaar voor een woordje uitleg.

Als we onze ontdekking verderzetten, komen we eerst uit bij de expo Leven. Starten doe je diep in de zee en je eindigt hoog in de lucht. Daarna verkennen we de expo Aarde, waar ze aardbevingen uitleggen aan de hand van soep. Een van mijn persoonlijke favorieten is Verleiding. Waar er enorm veel interactieve activiteiten zijn.

Lunchen doen we bij Brownies&DownieS: een lunchzaak gerund door mensen met een verstandelijke beperking. Ze hebben 55 vestigingen, waaronder ook één in België, in Baarle-Hertog. Daarna is het tijd voor een tochtje op E-choppers. Deze scooters zijn 100% elektrisch, waardoor ze geen geluid maken of vuile uitlaatgassen uitstoten. Win-win! Wij kozen voor een route die net buiten Leiden ging om ook van de natuur in de buurt te genieten. We rijden langs ultragezellige terrasjes, weidse velden en – uiteraard – windmolens. Ook onze stop voor deze avond passeren we: Brasserie Meelfabriek Zijlstroom, waar ze koken met lokale producten én zelfs hun eigen moestuin hebben. Romantisch weekendje gepland? Huur dan zeker een kastje. Dit is een kleine serre waar je een gezellig ontbijt, lunch of diner kunt boeken onder jullie tweetjes.

 

Het water op

Onze laatste dag starten we in Hortus botanicus, de botanische tuin van Leiden. Deze tuin is de oudste van Nederland en West-Europa en bestaat al sinds 1590. Je vindt er dan ook heel wat planten en bloemen terug. Ook de zogenaamde stoepplantjes krijgen een vermelding. Want zeg niet zomaar onkruid tegen stoepplantjes. Ja, het gaat hier wel degelijk om het groen dat tussen je stoeptegels groeit en waar je misschien al wel eens op gevloekt hebt. De Hortus botanicus roept iedereen op om een cirkel te trekken rond deze plantjes en ze te benoemen, zodat mensen ze opnieuw gaan waarderen.

Na ons natuurhart te hebben opgehaald, is het tijd voor een boottochtje op de Oude en Nieuwe Rijn. In het zonnetje varen we door de oude binnenstad en krijgen we nog wat extra informatie over deze fijne stad. Afsluiten doen we met een organische lunch bij Logica. Hier serveren ze bewust geen vlees en vis. Alles is dus vegetarisch, maar er zijn ook heel wat vegan opties. Genietend van onze maaltijd en met zicht op het water, zouden we hier nog uren kunnen blijven zitten. Maar er wacht ons nog een treinrit terug naar huis. Leiden is een fantastisch leuke stad en heeft zijn naam als duurzame citytrip helemaal verdiend.

 

Praktisch

Wij sliepen in Fletcher Wellness-Hotel, vlak naast het station én met Green Key certificaat, vanaf €54,15 voor een nacht, wellnesshotelleiden.nl

De adressen

Info

Lees ook zeker deze artikels

Volg ons op Instagram

Volg @goodbyemag voor leuke tips en bloedmooie vakantie hotspots!

volg ons

Abonneer voordelig!

  • reisreportages over de mooiste vakantiebestemmingen
  • de knapste logeeradressen en lekkerste adresjes
  • tientallen tips voor een vakantie dichtbij of ver weg

abonneer

Deze website maakt gebruik van verschillende type cookies. Hier vind je meer informatie. Akkoord