Terug naar overzicht

Over de Nederlandse grens: vogels spotten in West Zeeuws-Vlaanderen

  • Breskens

Het lijkt wel of dit deeltje Nederland nog bij België hoort. Als een soort eiland wordt Zeeuws-Vlaanderen omsloten door de landgrens met België en de Noordzee. Toch merk je meteen dat je niet aan de Belgische kust bent, want de sfeer is hier anders. Wij gingen op stap in West Zeeuws-Vlaanderen, waar we vogels spotten, genieten van de prachtige natuurgebieden en rondslenteren in romantische dorpjes. 

  • Lisa Piotti
    TekstLisa Piotti

Zoals de naam al verklapt, is West Zeeuw-Vlaanderen de Westelijke helft van Zeeuw-Vlaanderen, het zuidelijke deel van de Nederlandse provincie Zeeland. Het gebied wordt gedomineerd door zeekleipolders, soms gescheiden door kleine watergeulen. Natuurlijke elementen zijn hier nog rijkelijk aanwezig en worden hier een daar afgewisseld met kleine, gezellige dorpjes. Een echte hotspot voor natuur- en vogelliefhebbers!

Vogels spotten

Je leest het goed: vogelliefhebbers. Want West Zeeuw-Vlaanderen in een heuse trekpleister voor heel wat trek- en broedvogels. Er zijn heel wat gebieden waar verschillende vogels samenkomen om te rusten of aan een nieuw nest te beginnen. Eén van die gebieden is Waterdunen. Dit recent aangelegde natuurgebied is nog steeds bezig aan zijn ontwikkelingsfase. Met zo'n 250 hectare natuur, waarvan 50 hectare water, zorgt Waterdunen voor een prachtig samenspel tussen water en land. 

 

Wij trokken dit prachtige gebied in met verrekijkers van Swarovski Optik. Ikzelf had nog nooit gebruik gemaakt van zo'n verrekijker en was dus erg benieuwd hoe die mijn ervaring beter zou maken. Wanneer je in de natuur gaat wandelen zie je wel heel wat vogels, maar dat is eigenlijk niet echt zíen. Een verrekijker brengt je zo dicht bij de vogels dat het wel lijkt alsof je er vlak voor staat. Op een bepaald moment zagen we zelfs hoe een kleine roofvogel het veld in dook en met een muisje in zijn bek terug omhoog vloog, net alsof we naar een natuurdocumentaire keken. 

 

Na zo'n twee uurtjes vogels spotten gaan we richting het strand. We wandelen even langs de vuurtoren in Breskens en genieten van de frisse zeelucht. Naast het strand loopt ook een fiets- en wandelpad dat op zomerse dagen goed gebruikt wordt door vakantiegangers. 

 

Charmant Groede

Na het vogelsspotten trekken we even de dorpjes in, want ook die hebben heel wat leuks te bieden. We brengen een bezoek aan Groede, een gezellig pittoresk dorpje. Je kunt er in principe op een half uurtje volledig door wandelen en alles gezien hebben. Toch zijn er enkele leuke plekjes waar je wat langer rond moet blijven hangen.

De Slijkstraat is de bekendste straat van het dorp. In verschillende huisjes maak je kennis met 100 jaar oude ambachten. Tijdens de zomermaanden, maar soms ook doorheen het jaar, staan er buiten heel wat kraampjes voor de huizen die de ambachten demonstreren. Zo zie je een smid aan het werk in zijn atelier, proef je een paptaart bij de bakker en laat je je verzorgen bij een charmante kapper. 

Nadien wandel je verder de straatjes door. De oude gevels die je ziet zijn nog allemaal authentiek. In tegenstelling tot veel andere dopjes in de buurt werd Groede tijdens de Tweede Wereldoorlog niet gebombardeerd omdat het Rode Kruis er actief aanwezig was. Wanneer je door de straatjes wandelt, heb je ook echt het gevoel dat je terug in de tijd gaat. 

In het pas geopende Brouwerslokaal proef je van een lokaal gebrouwen bier, Dutch Bargain. Of drink je liever een verse cocktail of icetea? Dit oude schoolgebouw werd omgebouwd tot trendy brouwerij en pub waar je lekker kunt drinken en eten. 

 

Het Zwin

De volgende dag nemen we onze verrekijkers er weer bij en gaan we op ontdekking in het Zwin. Dit natuurgebied kennen wij vooral langs de Belgische kant van de grens. Maar ook over de grens, in Nederland, loopt dit gebied door. Het is wel wat kleiner dat het Belgische gedeelte en je kunt het gebied ook niet betreden. Wel kun je naast de polders een wandel- en fietspad volgen dat je een uitstekend zicht geeft op het landschap en zijn inwoners. 

Hier spot je vogels als de kleine zilverreiger, de kluut, de plevier en de lepelaar. Je vindt er een enorme verscheidenheid aan vogels die je met een verrekijker gedetailleerd kunt volgen. Wij probeerden hier ook een telescoop van Swarovski Optik, die je nóg dichter bij het schouwspel brengt dan de verrekijkers.

Swarovski Optik heeft ook heel wat leuke accessoires, zoals de phone adapter. Met je telefoon erin zet je die op de verrekijker of telescoop. Je verbindt je smartphone dus met je verrekijker, en legt wat je ziet zo vast op beeld. 

 

Naast Waterdunen en het Zwin zijn er nog heel wat andere polders en kreken die je kunt ontdekken in West Zeeuws-Vlaanderen. Ontdek ze hier!

Culinair West Zeeuw-Vlaanderen

In Zeeland vind je heel wat strandpaviljoenen terug: hippe strandtenten waar je culinair kunt genieten. In West Zeeuw-Vlaanderen kom je langs heel de kustlijn om de kilometer zo'n strandpaviljoen tegen. Wij lunchten in Loods Tien en gingen dineren in Strand Ruig, twee stijlvolle en gezellige strandpaviljoenen. Wat de paviljoenen extra gezellig maakt? Je geniet van een heerlijke maaltijd met uitzicht op het strand: zeker een aanrader tijdens zonsondergang!

In restaurant Zilt & Zout word je verwend met het lekkerste vers uit de Noordzee. De ideale locatie om te proeven wat West Zeeuw-Vlaanderen te bieden heeft!

 

Praktisch 

Logeertip

Wij sliepen in Hotel De Blanke Top, in Cadzand-Bad. Een luxueuze kamer met terras en zicht op zee. 
Vanaf €180 per nacht, blanketop.com

Culinair

Zilt&Zout, Kanaalweg 8, Retranchement, ziltenzoutcadzand.nl
Strand Ruig, Zwartepolderweg 1A, Cadzand, strandruig.nl
Loods Tien, Nieuwesluisweg 50, Breskens, loodstien.nl

Info

bezoekwestzeeuwvlaanderen.nl

Lees ook zeker deze artikels

Volg ons op Instagram

Volg @goodbyemag voor leuke tips en bloedmooie vakantie hotspots!

volg ons

Abonneer voordelig!

  • reisreportages over de mooiste vakantiebestemmingen
  • de knapste logeeradressen en lekkerste adresjes
  • tientallen tips voor een vakantie dichtbij of ver weg

abonneer

Deze website maakt gebruik van verschillende type cookies. Hier vind je meer informatie. Akkoord