Terug naar overzicht

Hannover: Berlijn in 't klein

Hannover is kleiner, overzichtelijker én dichterbij dan Berlijn. Dat maakt de stad de ideale bestemming voor een citytrip tussendoor. Wedden dat je verrast terugkeert?

  • Nona Heremans
    Tekst & foto'sNona Heremans

Hannover ligt in het noordwesten van Duitsland en telt zo’n half miljoen inwoners. Het is een relatief nieuwe stad, want het hele grondgebied werd tijdens WOII zo goed als volledig plat gebombardeerd. Het resultaat is dat de meeste gebouwen afstammen uit de jaren 50, 60 en 70. Retro- en vintageliefhebbers voelen zich hier dan ook gemakkelijk thuis. De historische gebouwen die je toch nog in het oude stadsgedeelte aantreft, werden bijna allemaal heropgebouwd aan de hand van foto’s die tonen hoe het ooit was. Ook het Neues Rathaus - of het nieuwe stadhuis - dat in 1913 gebouwd werd, werd zwaar getroffen door Amerikaanse bombardementen. Daar merk je nu echter niets meer van. Met een lift bereik je het platform op bijna 100 meter hoogte, vanwaar je een bijzonder uitzicht hebt over de groene stad. Meer dan 11% van Hannover bestaat uit parken en ongeveer 45.000 bomen kleuren de straten. Dat maakt Hannover de groenste stad van Duitsland. En dat is volgens ons meteen ook de reden waarom Hannover niet echt als een drukke grootstad aanvoelt, maar eerder als een groot, gezellig dorp. Zo eentje waar je jezelf perfect ziet wonen.

13-IN-ÉÉN

Heb je Berlijn ooit bezocht? Dan weet je dat de stad een smeltkroes is van verschillende stadsdelen, met elk hun eigen identiteit en subcultuur. In Hannover is dat niet anders. Dertien stadsdelen vormen samen een interessante melange. Een van die stadsdelen is het hippe Linden. Lange tijd was het een apart dorp, met een eigen gemeentehuis en burgemeester. Ook nu krijg je hier nog een echt dorpsgevoel. Op de markt kent iedereen elkaar en groepjes mensen verzamelen zich aan verschillende voordeuren. Na de middag kramen de marktkramers op en komt zowat heel Linden samen voor een groot aperitief.

Vlakbij de markt vind je conceptstore KaLi. Die staat vol met alles wat tegenwoordig in de mode is: van kledij tot interieurartikelen en keukengerei. Op de stoep voor de winkel drinken buurtbewoners rustig hun eerste koffie van de dag. Ook bij Café K, aan de andere kant van de markt, serveren ze lekkere koffie op het gezellige Pariser Platz. Hier komen de meeste bezoekers naartoe voor de buitengewoon lekkere taarten. Fun fact: Ralf Schnoor, de eigenaar van dit cafeetje, won tien jaar geleden Wie wordt Euromiljonair?. Hij gebruikte het geld om de lonen van zijn personeel te verhogen en zijn zaak een opknapbeurt te geven. Ondertussen runt hij het café al 40 jaar en organiseert hij maandelijks een eigen quiz. Ralf is hét toonbeeld van Linden. Iedereen lijkt hier immers down to earth, relax en gelukkig.

MOGELIJKHEDEN MET HOPEN

Dat Linden – net zoals Berlijn - vol mogelijkheden zit, bewijst de Turkse Kadir. Hij opende er samen met zijn Italiaanse vrouw Francesca een kleine koffiebar, terwijl ze beiden nog voltijds werkten én een baby grootbrachten. Francesca wou stoppen met de koffiebar, maar Kadir zag het groots. Aan de hand van filmpjes op YouTube leerde hij zichzelf pizza’s bakken, die hij verkocht in zijn bar. Kadir koos voor een passende naam voor zijn gloednieuwe bedrijf: Francesca & Fratelli, wat zoveel betekent als Francesca en familie, de twee belangrijkste dingen in zijn leven (mannen, take notes!). Zeven jaar later hebben Kadir en Francesca maar liefst negen verschillende zaken in Hannover: acht pizzeria’s en een Italiaanse supermarkt.

Wij passeerden de geboorteplek van Francesca & Fratelli in Linden, maar gingen dineren in de - volgens onze gids - hipste zaak van de negen. En inderdaad: ik kan me niet inbeelden dat er een pizzeria bestaat die nóg cooler is dan deze op de Calenberger Esplanade. Binnenin is alles roze, inclusief het plafond, de pizzaoven en de zetels. De hoge betonnen zuilen kregen bovenaan lichtkoepels en stralen nu een roaring twenties-vibe uit. Niet alleen het interieur is cool, maar hier worden ook nog eens de beste pizza’s geserveerd die we ooit proefden. Wanneer we hem vragen hoe hij dit allemaal bereikt heeft, antwoord hij: ‘It’s simple: you don’t need a dream, you need a plan.’

HET DUITSE VERSAILLES

Tot 1866 was Hannover een onafhankelijk staat met een eigen koning. En goed nieuws, want je kunt de woonplaats van de vroegere koningen van Hannover nog steeds bezoeken. Het Herrenhauser Schloss zelf werd verwoest tijdens WOII. In 2011 begon men het terug op te bouwen. Je kunt het kasteel echter gerust links laten liggen. Het zijn immers vooral de enorme tuinen die de moeite waard zijn. Wat Der Schlossgarten Charlottenburg voor Berlijn is, is Die Herrenhäuser Gärten voor Hannover. De Große Garten is de oudste van de vier tuinen. Hij ligt achter het kasteel en bestaat uit verschillende delen en waterpartijen, net zoals de tuinen van Versailles. Behalve de 70 meter hoge fontein is ook de grot een echte eyecatcher. Aanvankelijk deed ze dienst als ijskast voor het kasteel, later werd ze speciaal voor de Expo in 2000 omgevormd tot een kunstwerk. Het was de bekende Frans-Amerikaanse kunstenares Niki de Saint Phalle die hier een van haar laatste grote werken neerzette. Ze werd bekend door haar sculpturen van ronde, kleurrijke vrouwen die op verschillende plekken in de wereld te bewonderen zijn. Ook in deze grot ontbreken ze niet en worden ze zelfs nog versterkt door vrolijke mozaïeken.

RECHT UIT DE MIDDELEEUWEN (’T IS TE ZEGGEN)

Tijdens de zomer trokken de royals liever naar rustige plekken buiten het stadscentrum, waar ze uitgebreid konden jagen in de natuur. De laatste koning van Hannover, George V, gaf zo’n zomerkasteel cadeau aan zijn vrouw voor haar 39e verjaardag. Hun optrekje bevindt zich op een half uur ten zuiden van het centrum en is de omweg écht waard. Slot Marienburg mag dan wel lijken op een middeleeuws kasteel, het werd éigenlijk pas gebouwd in 1857. Koningin Marie was immers grote fan van sprookjes en vertellingen uit de middeleeuwen, en wilde dat ‘haar’ kasteel zo hard mogelijk leek op eentje uit die tijd. Daarom kreeg het kasteel een vierkant grondplan met een binnenplaats, verschillende torens én zelfs een heuse ophaalbrug.

Echt lang konden het koppel en hun kinderen niet van hun buitenverblijf genieten. Nog tijdens de bouw van het kasteel, brak er oorlog uit en moest koning George V vluchten naar Oostenrijk. Een jaar later ontsnapten ook Marie en de kinderen in het holst van de nacht, waardoor bijna al hun bezittingen achterbleven. Omdat George en Marie enorm geliefd waren bij de inwoners van Hannover, werd het kasteel nooit geplunderd. Daardoor is het interieur nu nog net hetzelfde als toen ze het kasteel verlieten. De fotokaders hangen op dezelfde plek, de boeken in de bib liggen hoe zij ze achterlieten en in de keuken staan de bakvormen nog precies zoals dat op de laatste avond het geval was. Wij bezochten het kasteel met een gids en dat kunnen we alleen maar aanraden!

 

DE RODE DRAAD

Wij verkenden de stad met een gids, maar je kunt Hannover ook perfect op eigen tempo ontdekken. Als je De Rode Draad – dat is letterlijk een rode lijn die doorheen de hele stad loopt – volgt, kom je maar liefst 36 bezienswaardigheden tegen. De route is 4,2 kilometer lang en je kunt zélf kiezen waar en wanneer je halt houdt. Aan de balie in het Neues Rathaus koop je een infoboekje voor €3. visit-hannover.com

PRAKTISCH

Logeertip

Wij sliepen in het Mercure Hotel Hannover City, vlak naast het stadhuis. Het is de ideale uitvalsbasis om de stad te verkennen. Vanaf €78 per nacht, all.accor.com

De Adressen

Info

visit-hannover.com

Volg ons op Instagram

Volg @goodbyemag voor leuke tips en bloedmooie vakantie hotspots!

volg ons

Abonneer voordelig!

  • reisreportages over de mooiste vakantiebestemmingen
  • de knapste logeeradressen en lekkerste adresjes
  • tientallen tips voor een vakantie dichtbij of ver weg

abonneer

Deze website maakt gebruik van verschillende type cookies. Hier vind je meer informatie. Akkoord