
Berlijn: Praktische info
Vervoer Berlijn telt twee luchthavens: Tegel en Schönefeld. Beide liggen niet zo ver van het stadscentrum, dus het maakt eigenlijk niet zoveel uit waar je heen vliegt. Voor deze reportage in Goodbye vlogen wij met Easyjet…
Dat aflevering zes er eentje was van formaat, hoeven we jullie vast niet meer te vertellen. De laatste vijf kandidaten trokken van de Beierse Alpen naar het voormalige Oost-Duistland en verbleven in Berlijn.
Tienduizend euro uit de groepspot, een vrijstelling voor Lennart en het vertrek van Jasmien; dat kregen we allemaal te verwerken in de zesde aflevering van De Mol. Heel veel tijd om naar de omgeving te kijken, was er dus niet. Nochtans zaten Gilles De Coster en zijn vrienden in de grootste stad van de Europese Unie, ernaast kijken is dus op z'n zachtst gezegd een uitdaging. Berlijn staat vooral bekend als gigantisch kunstcentrum en om haar uitgebreide culturele leven. Gelukkig is er in de enorme stad ook plaats voor groen, maar liefst 22% van Berlijn bestaat immers uit natuur en parken!
Tussen 1961 en 1989 verdeelde de Berlijnse Muur de Duitse hoofdstad in twee delen. West-Berlijn lag middenin de voormalige DDR en was dus volledig ommuurd, Oost-Duiters mochten en konden er niet binnen. Het langste nog rechtstaande - en ook het populairste - deel van de Muur ligt aan de oever van rivier de Spree. De East Side Gallery is 1,3 km lang en werd in 1990 door verschillende kunstenaars beschilderd.
Het kunstwerk Mein Gott, hilf mir, diese tödliche Liebe zu überleben, bekend als de Broederkus, is waarschijnlijk hét bekendste werk van East Side Gallery. In deze zesde aflevering gingen ook de kandidaten langs bij dit indrukwekkende kunstwerk. Het schilderij van Dmitri Vrubel is geïspireerd op een foto die in 1979 werd gemaakt. Daarop zijn twee socialistische leiders te zien die elkaar innig kussen. De broederkus was een begroeting tussen communistische leiders en benadrukte de bijzondere band tussen de verschillende socialistische staten. Het schilderij op de muur wordt spijtig genoeg vaak beklad en gevandaliseerd. In 2009 kreeg het een grote renovatie.
Naar Berlijn gaan zonder één museum te bezoeken, is gewoon geen optie. Want met ongeveer 7.000 kunstenaars die in de stad wonen en werken en 3.000 tentoonstellingen per jaar, is Berlijn de bakermat voor hedendaagse kunst. Wie alle Berlijnse musea wil bezoeken, blijft er best en tijdje want de stad telt er ruim 170. Beginnen kan je best op het Museumeiland. Zoals de naam al doet vermoeden is het een eiland in de Spree waar je vijf musea vindt. Zowel moderne als klassieke kunst wordt hier tentoongesteld. Ook de wereldberoemde buste van de Egyptische Nefertiti staat hier. Een overzicht van alle musea in de stad vind je hier.