In het spoor van De Mol: Bremm en Bunker

Scroll naar beneden

Dat Duitsland ook een uitzonderlijke wijnbouw heeft, werd gisteren duidelijk in de spannende tweede aflevering van De Mol. De kandidaten toonden zich eerst van hun meest muzikale kant en maakten vervolgens een wandeling door de steile wijnvelden van Bremm. Later die avond trokken ze naar een verscholen atoombunker, waar er na een verrassende proef meteen twee kandidaten naar huis moesten.

  • Nona Heremans
    TekstNona Heremans
  • Foto'siStock

Calmont Klettersteig

Voor de eerste opdracht - de pianolessen en de karaokecarpool - bleven de kandidaten in het stadje Sankt Goar, waar ze vorige week ook verbleven. Voor opdracht twee trokken ze naar het dorpje Bremm, dat zo’n 60 kilometer westelijker ligt. Bremm ligt aan de Moezel en telt nog geen duizend inwoners. Het historische centrum is niet groot, maar heeft wél enkele typische huisjes.

Zoals Gilles De Coster al vertelde, heeft dit dorpje de steilste wijngaarden van Europa. Het hellingspercentage van de Bremmer Calmont bedraagt maar liefst 65%. Via de Calmont Klettersteig moesten de tien deelnemers met zoveel mogelijk volle wijnglazen beneden raken. De wandeling start achter de kleine Sint-Laurentiuskerk in het centrum en eindigt in het volgende dorpje Ediger-Eller. Het pad is amper drie kilometer lang, maar neemt gemiddeld twee uur in beslag om volledig uit te wandelen. Onderweg werden ladders, staalkabels en handvaten geïnstalleerd die de route uitdagend en interessant maken. Je passeert ook enkele uitkijkpunten, van waar je een prachtig zicht hebt op de kronkelende rivier en horseshoebend van de Moezel.

Kloster Stuben

Eindhalte van de wandeling van de kandidaten was Kloster Stuben, waar gasten op hun wijn aan het wachten waren. Van het klooster, dat dienst deed tussen 1137 tot 1802, blijven enkel nog de buitenmuren over. De ruïne ligt middenin een wijngaard, maar je kan ze met de fiets of te voet makkelijk bereiken. Blijf je wat langer in de regio, dan zijn Burg Eltz en Rijksburcht Cochem aanraders. De twee indrukwekkende kastelen liggen iets noordelijker aan de Moezel en je kunt ze het hele jaar door bezoeken. 

Bunker

Opdracht nummer drie zorgde zonder twijfel voor de meeste spanning van de avond. De kandidaten dachten dat ze na de vermoeiende wandeling door de wijngaarden terugkeerden naar het hotel. Maar de GPS leidde hen naar een ondergrondse atoombunker, waar hen een bloedstollende opdracht te wachten stond. Via twee garageboxen kwamen ze in de gigantische bunker terecht. Die is niet zichtbaar van buitenaf, en bleef daardoor jarenlang geheim voor de buitenwereld. Deze Dokumentationsstätte ehemaliger Ausweichsitz der Landesregierung NRW - want dat is de officiële naam van de bunker - werd in de jaren zestig gebouwd om regeringsleiders veilig te houden in geval van een atoomoorlog. Je kunt hem nu bezoeken tijdens een rondleiding van twee uur. Let op, dat kan enkel in groep en door op voorhand te reserveren. De bunker ligt trouwens vlakbij, op nog geen vijftig kilometer van de Duits-Belgische grens, in het dorpje Urft.

Nog niet genoeg van bunkers? Ook vlakbij de wijngaarden in Bremm ligt een indrukwekkend exemplaar verscholen, dat toegankelijk is voor bezoekers. In de Bundesbank Bunker Cochem werden jarenlang geheime bankbiljetten bewaard door de Nationale Bank van Duitsland. De bouw van de schuilplaats begon in 1962 en duurde slechts drie jaar. De bunker zit volledig onder de grond waardoor het er steeds maar 12 graden is. Tijdens een rondleiding van een uur kom je alles te weten over deze mysterieuze plek.

  • Stadje Cochem

Volg ons op Instagram

Volg @goodbyemag voor leuke tips en bloedmooie vakantie hotspots!

volg ons

Abonneer voordelig!

  • reisreportages over de mooiste vakantiebestemmingen
  • de knapste logeeradressen en lekkerste adresjes
  • tientallen tips voor een vakantie dichtbij of ver weg

abonneer

Deze website maakt gebruik van verschillende type cookies. Hier vind je meer informatie. Akkoord