Terug naar overzicht

In het spoor van De Mol: het Pamvotismeer en Ioannina-eiland

Het stukje Griekenland waar de kandidaten deze aflevering het meest van onder de indruk waren, was het Pamvotismeer, dat ’s ochtends verscholen lag onder een stevig wolkendak. Een prachtig zicht, dat ook nog meer verscholen hield: een bewoond eiland in het midden van dat meer.

  • Rini Vyncke
    TekstRini Vyncke

Het Pamvotismeer bevindt zich in het hart van de stad Ioannina, hoofdstad van de regio Epirus. Ioannina bestaat uit twee delen: de eigenlijke stad en een Turkse citadel waarin twee moskeeën het landschap sieren. De stad kent een lange geschiedenis, maar ook de natuur is duidelijk aanwezig met zijn omringende bergen, het meer op 470m boven de zeespiegel en middenin een groen eiland.

Het eiland is om meer dan één reden een bezienswaardigheid. In de eerste plaats heeft het zijn unieke karakter. Zo heeft het bijvoorbeeld officieel geen naam en wordt het in de volksmond dan maar ‘Ioannina-eiland’ genoemd. Auto’s zijn niet toegestaan, maar het eiland beschikt wel over zo’n 200 inwoners. Het maakt van het Pamvotismeer een van de enige twee bewoonde meren in Griekenland.

Ook aan cultuur ontbreekt het niet op het eiland. Zowel christenen, joden als moslims hebben deze beperkte oppervlakte bevolkt. Vandaag zijn het echter zeven kloosters die het eiland bezaaien. Terwijl een belangrijke spilfiguur in de Ottomaanse overheersing, Ali Pasja, hier het leven liet. Restanten hiervan vind je terug in het Museum van Ali Pasja en de Revolutionaire periode, vanwaar je ook een wandelpad rondom het eiland kan vinden.

Ten slotte heeft het eiland door zijn unieke klimaat een weelderige groene vegetatie. Het perfecte decor voor het spel met de Minotaurus in De Mol. En alsof dat alles nog niet genoeg was, schenkt het je vanop de toppen panoramische uitzichten over het meer en de stad in de verte.

Ioannina-eiland bezoeken

 

Meer informatie vind je via Visit Greece of Travel Ioannina. De ferry neem je vanuit Molos in Ioannina. De overtocht duurt slechts 10 min.

Wie op zoek wil gaan naar de Minotaurus, zal op Ioannina-eiland weinig succes hebben. In dat geval kan je beter naar Kreta gaan, de bakermat van de Minoïsche beschaving, waar zich in Knossos het paleis van koning Minos bevindt.

Volg ons op Instagram

Volg @goodbyemag voor leuke tips en bloedmooie vakantie hotspots!

volg ons

Abonneer voordelig!

  • reisreportages over de mooiste vakantiebestemmingen
  • de knapste logeeradressen en lekkerste adresjes
  • tientallen tips voor een vakantie dichtbij of ver weg

abonneer

Deze website maakt gebruik van verschillende type cookies. Hier vind je meer informatie. Akkoord