Les 3 Vallées: drie winterse trends ontdekt en blootgelegd

Scroll naar beneden

Vanuit twee uitvalsbasissen – eentje in het dal, eentje aan de pistes – gaan we op zoek naar de troeven van het grootste skigebied ter wereld. Maar misschien zijn zelfs vier dagen te kort om Les 3 Vallées en haar 600 kilometer aan pistes te ontdekken. Wij ondervonden tijdens en na het skiën voornamelijk trends op het gebied van duurzaamheid, alternatieve wintersport en bistronomie. Later praten we graag ook over de zomertroeven van het immense domein!

 • Yannick Melsen
  TekstYannick Melsen

Situering

Les 3 Vallées is de verzamelnaam en een samenwerkingsverband tussen zeven skistations in de noordelijke Franse Alpen: Courchevel, Méribel, Brides-les-Bains, Saint-Martin-de-Belleville, Les Menuires, Val Thorens en Orelle. Zoals de naam doet uitschijnen, zijn deze gemeenschappen verdeeld over drie valleien: Courchevel, les Allues en Belleville. Hoewel de zeven stations nauw samenwerken, is het duidelijk dat ze allemaal een eigen imago hebben en daarbij ook vaak een bepaald cliënteel aantrekken. Zo vindt iedere vakantieganger in Les 3 Vallées wel een uitvalsbasis die het best bij zijn/haar situatie past.

 • Méribel

  Yannick Melsen

Erheen met Thalys Neige

We vertrekken om 8 uur ’s ochtends vanuit Brussel-Zuid met de Thalys Sneeuw. Heerlijk hoe hij tegen 300 km/u door het Franse landschap scheurt en steeds lichtjes gaat hangen in de bochten! Na twee uurtjes zijn we al in Lyon. Ik denk: ‘We gaan veel te vroeg arriveren!’, maar daarna gaat het heel wat trager. Vanuit Lyon begint de trein aan zijn bestijging van de Alpen. Doorheen de verschillende dalen stopt hij nog in Chambéry, Albertville, Moûtiers, Aime La Plagne, Landry en Bourg-Saint-Maurice. Zo brengt de Thalys Sneeuw talrijke skidomeinen (Les 3 Vallées, La Plagne, Les Arcs, …) op zes uur rijden van Brussel. Ze voorzien ook extra ruimte voor (ski)bagage zonder bijbetaling, comfortabele stoelen en wifi aan boord. In Premium worden ook maaltijden geserveerd, anders kan je terecht in de Thalys Welcome Bar voor een snack en drinken. Er is maar één nadeel: voorlopig rijdt de Thalys Sneeuw enkel op zaterdag en dat nog tot 8 april 2023. Daardoor is het minder geschikt voor een shortski.

Brides-les-Bains: stressvrij het dal in

Vanuit Moûtiers is het een korte rit naar Brides-les-Bains. Dit toegangsdorpje ligt in het dal, aan de voet van de drie valleien, op 600 meter hoogte. Het voordeel aan de dorpen in het dal, is dat er het jaar rond mensen wonen en dat hun evenementenagenda het jaar rond goedgevuld is. Zo ook tijdens de winter. Aan het gemeentehuis geeft lokale artiest Nicolas Gombert iedere dinsdag een demonstratie ijssculpturen maken en op zondag staat een welkomstdrink aan het Parc Thermal op ons te wachten, met live band, warme chocolademelk en glühwein.

Brides-les-Bains is een kuuroord dat bekendstaat om haar thermale baden en wellnesscentra. Je kan er het ganse jaar door terecht voor een dagbezoek, maar ook de kuren van meerdere weken zijn belangrijke redenen om het dorp te bezoeken. Deze kuren duren doorgaans drie weken en staan voornamelijk in het teken van reumatologie en vermagering.  Allemaal goed en wel, maar we willen toch ook wel de echte, eerlijke, volle Savoyaardse keuken proeven. Dat doen we onder meer met raclette en fondue in ons Mercure-hotel, maar ook bij Le Bis"trop" Savoyard, waar de spécialité maison een 12 uur gegaarde kip is, die wordt gevuld met lokale producten zoals spek en rundsvlees, badend in een kaassaus en vervolgens gegratineerd geserveerd wordt. Van een opkikker gesproken!

 • Brides-les-Bains Tourisme

Eenvoudig: er staan wooncontainers aan de telecabine, gevuld met lockers. Je scant je skipas, krijgt een locker toegewezen, die je eenvoudig opent en sluit met je skipas. Zo hoef je nooit ver te sleuren met je wintersportgerief. Aangezien Brides-les-Bains in het dal ligt, dien je een telecabine te nemen die er een klein halfuur over doet om je het centrale punt van Méribel te brengen. Hier gaat van 6 tot 19 februari een groot deel van de wedstrijden van het Wereldkampioenschap alpineskiën door. De andere wedstrijden gaan door in Courchevel.

Challenges voor de toekomst

We hebben geluk. Voor het eerst sinds 9 december valt er verse sneeuw. Het is duidelijk dat de (Franse) bergen een van de eerste slachtoffers zijn van de opwarming van de aarde. Onder begeleiding van onze Belgische skimonitor Arnaud Bellefroid dalen we na wat pistes af tot in Courchevel voor een afspraak bij Société des 3 Vallées (S3V). David Vignon geeft er ons een uiteenzetting van de inspanningen en de innovatieve projecten om emissies terug te dringen. Elk skidomein is verplicht om tegen 2037 te voldoen aan het ‘zéro carbon’ initiatief van Domaines skiables de France. Een groot deel van de ca. 10 miljoen euro dat S3V uit de verkoop van skipassen haalt, wordt aangewend voor het testen van duurzame projecten en het opwekken van hernieuwbare energie. Door de ligging van Les 3 Vallées zijn er echter veel mogelijkheden: een goede blootstelling aan zonlicht, winderige cols en dalen, veel debiet en waterstromen. De opgewekte energie wordt ingezet voor de werking van de skiliften, sneeuwkanonnen en verwarming van gebouwen. Binnenkort komt er een waterstofcentrale zodat 4x4 pick-ups en de dameuses (pistebully’s) kunnen rijden op waterstof en GTL. Voorts loopt er een testproject met fotovoltaïsche cellen op een bergmeer en worden grote zonnepaneelcentrales aangewend om schaduwrijke gebieden te creëren.

 • Société des 3 Vallées

Toch zullen al deze inspanningen niet de grootste impact hebben. Tachtig procent (!) van de C02-uitstoot ontstaat namelijk door de manier waarop mensen op de bestemming geraken, voornamelijk via vliegtuig en wagen. Daarom wordt er ook continu ingezet op het gebruik van zetelliften en elektrisch busvervoer in het dal.

 • Yannick Melsen

Bistronomie

Die middag lunchen we in La Tania, een lagergelegen gehucht van Courchevel, bij Bistrot Machet. ’s Anderendaags lassen we een tussenstop in bij Restaurant Simple & Meilleur te Saint-Martin-de-Belleville. De twee lunchplaatsen zijn betaalbare en toegankelijke alternatieven voor wie wil proeven van de creaties van sterrenchefs. Onder de term ‘bistronomie’ zoeken de chefs en de gasten naar een goede mélange tussen de hartige Savoyaardse kost en de nieuwe trends in farm-to-table en kooktechnieken. En we hebben geluk! Bij Bistrot Machet zit Julien Machet (1* restaurant le Farçon) te lunchen met zijn familie en ook bij Simple & Meilleur komt René Meilleur (3* restaurant La Bouitte) even controleren hoe zijn equipe het doet. In Les 3 Vallées beschikken 12 etablissementen over een totaal van 20 Michelin-sterren. Na Parijs is dat de beste score per vierkante kilometer.

 • Yannick Melsen

Blijkbaar zijn ook de vastgoedprijzen hier vergelijkbaar aan die van Parijs, zo vertelt de directeur van Les Vallées, Olivier Desaulty. Saint-Martin is ongeveer even duur, terwijl Courchevel en Méribel nog duurder zijn. ‘We trachten wel meer in te zetten op duurzaam renoveren, dan op uitbreiden’, vertelt Olivier. ‘Daarnaast is het belangrijk dat de zeven ski resorts goed samenwerken. Daarom zijn we recent gestart met een online platform waarbij vakantiegangers eenvoudig een online boeking kunnen maken. We willen het boekingsproces vereenvoudigen door accommodaties, skilessen en skipassen tegelijkertijd aan te bieden – eventueel ook door last-minute deals aan te bieden. Binnenkort komen er ook nog aanbiedingen van lokaal vervoer, sportwinkels en lokale aanbieders bij.’

 • Yannick Melsen

Saint-Martin-de-Belleville ligt op 1.450 meter en ligt, samen met zo’n 30 mini-gehuchtjes, in het dal dat leidt tot Les Menuires en Val Thorens. Blijkbaar bestaat het dorp al sinds de Middeleeuwen, waardoor het authentiek aanvoelt. Saint-Martin onderscheidt zicht door haar vele chalets en vier tophotels, waarvan de 5* M Lodge recent opende.

 • Yannick Melsen

Deugddoende wintersportalternatieven

Deze nacht is er een vers sneeuwtapijt van minstens 20 centimeter gevallen en worden we na onze overnachting in 4* Higalik Hotel in Les Menuires begroet door een stralende zon. Dit wordt de mooiste dag om te skiën, maar ook om ons te wagen aan alternatieve wintersportactiviteiten. We skiën vandaag tot Val Thorens, waar sinds begin december een gloednieuw sportcentrum geopend is. Le Board kreeg een ontwerp dat gebaseerd is op de concave vorm van een snowboard. Het immense complex biedt 14.000 m² aan sportieve- en eventruimtes, met onder meer een groot zwembad, een fitness- en wellnesscentrum, een sportarena en een fun park met trampolines en gocarts. Het dak biedt plaats aan 3.000 personen om te genieten van een concert, een kerstmarkt, een openluchtcinema of een drankje met de zon op je snoet!

Na de lunch laten we ons op een stevige opblaasband naar beneden glijden tijdens de Moon Xperience snowtubing, om vervolgens een iets hevigere thrill op te zoeken. Wat de Fransen heel zachtjes tyrolienne noemen, klinkt bij in het Engels toch net iets angstaanjagender: deathride! De tokkelbaan van Val Thorens leidt je langs een prachtig vergezicht, terwijl je aan 100 km/u en in twee minuten over de pistes en het dorp zoeft. De zweefvlucht is 1.300 meter lang en je kan je ski’s of snowboard op je rug mee naar beneden nemen.

Les 3 Vallées neemt trouwens nog heel wat nieuwe activiteiten op in haar aanbod. Geniet van een paramotor-vlucht over Val Thorens, ga ijsduiken in Lac du Lou of ijsklimmen in Courchevel. Gebruik in Méribel de Explor Games applicatie en geniet van een zoektocht met de familie. Ga sneeuwschoenwandelen in het parc national de la Vanoise of zet je kinderen op de Zweedse fietsen bij ESF Val Thorens.

Voor onze laatste sportieve activiteit, dalen we af van Point de la Masse. Sinds vorige winter is dit de plek van Les Menuires om te genieten van bergsport en een prachtig 360° uitzicht over de Mont Blanc, les Grandes Jorasses, het lac du Lou, de Italiaanse grens en Alpes du Sud. De moderne en snelle lift brengt je in slechts acht minuten tot 2.800 meter hoogte. Oude liften, die hun beste tijd gehad hebben,. Het doet met denken aan wat Olivier gisteren nog tegen ons vertelde: ‘Het biedt ons de kans om bepaalde gebieden terug te herstellen tot natuurlijke plekken van rust. We zijn dan wel het grootste aaneengesloten skigebied ter wereld. Toch moeten we handelen vanuit gezond verstand, niet vanuit de drive om de grootste te hebben.’

 • Yannick Melsen

Praktisch

 

Logies - Getest en goedgekeurd

Hôtel Mercure Brides Les Bains Grand Hotel des Thermes. Groot hotel met prima wellness en spa. Uitstekend ontbijt en smakelijk diner. Beetje renovatie nodig in de kamers. vanaf €100 per nacht

Higalik Hôtel Les Ménuires. Nieuwe viersterrenresidentie met mooie kamers, gezellige gemeenschappelijke ruimtes, uitstekend ontbijt, goede sauna en smakelijk nabijgelegen restaurant Le Télémark. Vanaf €200 per nacht

Logies - Bezocht

M Lodge in Saint-Martin-de-Belleville. Gloednieuwe vijfsterrenresidentie met prachtig zwembad, veel zwart- en houttinten. Kamers en suites. Vanaf €650 per nacht.

ho36 Les Menuires. Kruising tussen een jeugdherberg, studentenkamers en familiekamers, gaande van 2 tot 10 personen. Budgetvriendelijke toegang tot de pistes en veel aangeboden activiteiten. Vanaf €60 per nacht.

Chalet Hôtel Kaya Les Menuires. 4* hotel uit 2006, gerenoveerd tijdens corona. Beschikt over een Spa Cinq Mondes en Kids Camp. Veel chicano-invloeden in het design. Ligt aan de terminus van de bustransfers. Vanaf €380 per nacht.

Food & Drinks

 • Le Bis"trop" Savoyard in Brides-les-Bains. Een doodeerlijke zaak met lokale bezoekers en gerechten. Korte keten, bomvol smaak, een uitstekende drankenkaart en vaak live muziek.
 • Bistrot Machet in La Tania. Bistronomische benadering van sterrenchef Julien Machet. Een beetje verstopt achter ESF skischool in La Tania. Zeer aangename setting, verrassende gerechten en sublieme lokale wijnen.
 • Simple & Meilleur in Saint-Martin-de-Belleville. Bistro van driesterrenchef René Meilleur. De beste chocomousse ooit en een amusante bediening.
 • Le Télémark in Les Menuires. Geopend sinds juli – bekend om de Savoyaardse specialiteiten, boeuf bourguignon en haar pannenkoeken.
 • Restaurant La Maison in Val Thorens. Groot restaurant met immense zonneterras in het centrum van Val Thorens. Comfort food zoals burgers, pizza’s en hartige (na)gerechten.
 • Verrassingsdiner: Repas insolite en télécabine ou igloo bij Restaurant La Marmite in Les Menuires. Fantastische dinerervaring in een gezellige yurt/iglo, met zijn allen gezellig rond drie raclette-toestellen. De ideale afsluiter van een skivakantie.

 

Meer informatie

Ga voor meer informatie langs bij je reisagent of maak een eenvoudige online boeking via de centrale website. Download de applicatie van Les 3 Vallées voor alle infomatie ter plaatse.

Alle informatie over Thalys Neige op de website van Thalys of NMBS International

Volg ons op Instagram

Volg @goodbyemag voor leuke tips en bloedmooie vakantie hotspots!

volg ons

Abonneer voordelig!

 • reisreportages over de mooiste vakantiebestemmingen
 • de knapste logeeradressen en lekkerste adresjes
 • tientallen tips voor een vakantie dichtbij of ver weg

abonneer

Deze website maakt gebruik van verschillende type cookies. Hier vind je meer informatie. Akkoord