Magisch skiën in de Dolomieten

Scroll naar beneden

Op slechts twee uur vliegen van Zaventem op de skilatten staan in Italië? Het lijkt bijna te mooi om waar te zijn, maar wij deden het! We vlogen met SkyAlps naar Bolzano en gingen drie dagen skiën in de Dolomieten. Zelf nog op zoek naar een last-minute vakantie in de bergen? Lees dan zeker verder!

  • Nona Heremans
    Tekst & foto'sNona Heremans

SkyAlps is een gloednieuwe luchtvaartmaatschappij die van Brussel rechtstreeks naar de Italiaanse bergen vliegt. Na anderhalf uur vliegen land je op de luchthaven van Bolzano (of Bozen in het Duits), in Zuid-Tirol. Vlieg je met SkyAlps, dan kun je je verwachten aan een mini-vliegtuigje met nog geen 80 stoelen. En ook de luchthaven van Bolzano lijkt aangepast aan het kleine vliegtuig, want het moet zowat de kleinste luchthaven zijn waar ik ooit geweest ben. Nog voor je ’t goed en wel beseft, sta je al aan de uitgang. En euhm, de valiezen, waar moesten we die dan oppikken?!

Eens aangekomen in Bolzano is het nog zo’n twintig minuutjes rijden tot het skidorpje Obereggen. Snel geteld wil dat zeggen dat je op twee uur tijd klaar bent voor een onvergetelijk ski-avontuur. Vluchten van SkyAlps vliegen op maandag en vrijdag. Je kunt er dus voor kiezen om er een werkweek (van maandag tot vrijdag) te blijven of een verlengd weekend (van vrijdag tot maandag). Wij mochten meevliegen met de allereerste vlucht op maandag 13 december en konden zo drie dagen ongestoord skiën. Wil je er ook nog even tussenuit? Twijfel dan niet te lang, want SkyAlps vliegt momenteel enkel tijdens het skiseizoen naar Bolzano.

Skiën in een zee van melk

Obereggen is een heel klein dorpje dat op de helling van de berg Latemar ligt. Het is een van de drie skidorpen (Pampeago en Predazzo zijn de andere twee) die samen Ski Center Latemar vormen. Latemar betekend letterlijk vertaald 'melkzee' en je kunt je dus al voorstellen dat het hier een écht wintersportparadijs is. Dit skigebied staat bekend als een van de beste van de Dolomieten en telt bijna 50 kilometer aan pistes tussen 1.500 en 2.500 meter hoogte. Op en aan de skiliften is het door COVID-19 verplicht om een FFP2-mondmasker te dragen. Je download voordien ook best de Dolomiti Superski-app. Je skipas is namelijk pas geactiveerd als je hier een geldige Covid-safepass upload. In de app vind je ook een handig overzicht van de pistes en liften en kun je je ski-prestaties bijhouden.

Schnaps en sleeën

Een andere manier om de berg af te dalen, is met de slee. Een sleebaan van bijna drie kilometer lang loopt zigzaggend door de bomen en langs de pistes. Op dinsdagen en donderdagen wordt de rodelpiste ’s avonds verlicht en zijn de skiliften tussen 19u en 22u open. Mispak je niet, rodelen gaat écht snel. Al tijdens het eerste stukje (van het hotel tot aan de skilift) wordt duidelijk dat dit niet voor watjes is. Boven op de berg drinken we ons nog wat moed in met enkele schnaps en dan vertrekken we met een groep van tien naar beneden. Aan hoge snelheid en met veel geschreeuw geraken we allemaal heelhuids beneden, al was die kettingbotsing op het einde wel spannend. ‘Nog een keer? Nog een keer!' 

 

Meer dan skiën en sleeën

Ook voor niet-skiërs en –sleeërs is er in dit stukje van de wereld een waaier aan mogelijkheden. Hadden we bijvoorbeeld al vermeld dat je hier middenin een beschermde Unesco Werelderfgoed site zit? De Dolomieten zijn anders dan andere bergen. Ze worden gekenmerkt door hun puntige toppen, spectaculaire rotsformaties en steile hellingen. En eens de zon zakt of opkomt, krijgen de bergen unieke kleuren; van fel oranje tot pastelroze en alles daartussen. Het natuurverschijnsel heet ‘enrosadira’ en is elke avond en ochtend opnieuw adembenemend.

Je kunt hier urenlang fenomenaal langlaufen, mountainbiken en wandelen in de prachtige omgeving. Wij kozen voor dat laatste en maken op een zonnige voormiddag een wonderlijke winterwandeling van vijftien kilometer. Starten doen we aan de ingang van ons hotel en ons einddoel is het meer van Carezza. Volg daarvoor de pijlen met nummer 8 en 9 die in het centrum van Obereggen starten. Lago di Carezza is zo’n plek die je waarschijnlijk al op puzzels of screensavers hebt gezien. Vol enthousiasme en nieuwsgierigheid stappen we stevig door. De anticlimax van die dag is dat het meer bij aankomst volledig ondergesneeuwd is en er dus niet veel meer te zien is dan een witte sneeuwvlakte. Het postkaartgehalte ligt een pak lager dan tijdens de zomer, maar de wandeling op zich is een grote aanrader. Nóg een reden om terug te keren dus, maar volgende keer dan wel als er iets minder sneeuw ligt. 

 

Praktisch

LOGEERTIP

Wij sliepen in Hotel Cristal in Obereggen. Het viersterrenhotel ligt bijna op de skipiste, waardoor je nooit ver moet sleuren met je materiaal. Je wordt er ook culinair verwend; iedere avond wordt er een vijfgangenmenu geserveerd en op de kaart staan bijna 400 topwijnen. Vanaf €265 per nacht voor twee personen. Meer info via hotelcristal.com.

MEER INFO

Wij vlogen van Zaventem naar Bolzano met SkyAlps. Tickets vanaf €135. Info en reserveringen via skyalps.com.

Meer toeristische informatie over Zuid-Tirol vind je hier.

Volg ons op Instagram

Volg @goodbyemag voor leuke tips en bloedmooie vakantie hotspots!

volg ons

Abonneer voordelig!

  • reisreportages over de mooiste vakantiebestemmingen
  • de knapste logeeradressen en lekkerste adresjes
  • tientallen tips voor een vakantie dichtbij of ver weg

abonneer

Deze website maakt gebruik van verschillende type cookies. Hier vind je meer informatie. Akkoord