Terug naar overzicht

Op zoek naar avontuur? Dan is Diest the place to be!

Wil je kajakken, mountainbiken of wandelen in eigen land? Dan trekt het overgrote deel nogal gemakkelijk naar de Ardennen. Nochtans hoeven we het niet altijd zo ‘ver’ te zoeken. Ook dichterbij liggen de avonturen voor het rapen. In Diest bijvoorbeeld. Wij gingen er een hele dag sporten en keerden moe maar meer dan voldaan terug.

  • Nona Heremans
    Tekst & foto'sNona Heremans

Dat Diest niet jouw eerste keuze is om op avontuur te gaan, nemen we je niet kwalijk. En toegegeven, ook onze wenkbrauwen gingen spontaan fronsen bij het idee dat een dagje Diest even gewaagd kon zijn als een bezoek aan pakweg Durbuy. We linken onze Vlaamse steden nog te vaak aan shoppen, terrasjes doen en kerken bezoeken. Diest bewijst dat het ook anders kan!

Wandelen door de geschiedenis

We beginnen onze dag aan de ingang van de citadel. Niet voor een gegidst bezoek, maar voor de start van een interactieve wandeling. De Unlock the City-wandeling brengt je langs verschillende historische plekken rondom de stad. Download hiervoor eerst de bijhorende app en scan nadien de QR-code aan de citadel. Eens opgestart, volg je op je smartphone de uitgestippelde weg. Onderweg krijg je enkele vraagjes, opdrachten en extra informatie. Tijdens onze twee uur durende wandeling passeren we de oude Saspoort, kruisen we de ingang van Provinciaal Domein de Halve Maan en lopen we over een vlonderpad op de Demer. De opdrachten onderweg zorgen voor leuke pauzes en de interactieve kaart heeft wat weg van Geocaching. Na iedere geslaagde opdracht of juist beantwoorde vraag, krijg je een hint. Wie goed oplet, kan zo op het einde van de wandeling de schatkist op de Grote Markt openen. Wie het liever lekker oldschool doet, zonder smartphone, kan in het toeristische kantoor van Diest een brochure kopen van de Vestenwandeling. Deze route loopt ongeveer gelijk met de Unlock the City-route. In de brochure staat de weg duidelijk beschreven en vind je meer info over de geschiedenis van de stad.

Bikeraften op de Demer

In de namiddag staat bikeraften op het programma. Wat dat precies inhoudt, weten we nog niet. Dat we maar best stevig kunnen lunchen, hadden we gelukkig wel juist ingeschat. Bikeraft is een samenstelling van de woorden bike en packraft. Een packraft is een compact opblaasbaar bootje, vergelijkbaar met een kajak maar dan vinniger en soepeler. De bedoeling? Je blaast je packraft op, bevestigt je fiets vooraan op de boot, peddelt nadien over de rustige Demer en keert met de fiets terug. It’s as simple as that.

Het is de overvriendelijke Kim die ons met heel veel enthousiasme ontvangt aan de Demer, net buiten het centrum. Kim is semi-professioneel mountainbiker en ontdekte bikeraften zelf pas tijdens het afgelopen coronajaar. ‘Tijdens de eerste weken van de lockdown heb ik enorm veel gefietst. Ik kende alle wegen uit mijn hoofd en was op zoek naar een nieuwe sportieve uitdaging. Na wat opzoekingswerk ontdekte ik de packrafts.’ Packrafts zijn ontstaan in Alaska om door de wildernis te varen. Na gebruik kun je het bootje handig opplooien en in je rugzak steken. Je keert achteraf te voet terug naar de locatie waar je het water op ging. Maar Kim gaf er haar eigen draai aan en besloot om niet terug te wandelen, maar wel te fietsen. ‘Door de combinatie van fietsen en varen, leerde ik de stad en omgeving op een hele nieuwe manier kennen. Ondertussen reis ik heel België rond met mijn packraft en wil ik deze nieuwe hobby graag met anderen delen.’

Nadat onze packraft is opgeblazen – met behulp van een blaaszak -, onze fiets vooraan is vastgebonden en onze rugzak is gemaakt, kunnen we het water op. We varen zes kilometer de Demer af, van Diest naar Zichem. Onderweg komen we enkel een trein, fietsers en vogels tegen. Urenlang babbelen we met Kim over koetjes en kalfjes met de zon op ons gezicht, soms al peddelend, dan weer al dobberend. Instant vakantiegevoel: check!

Hop de mountainbike op

We waren het al bijna vergeten, maar na een rustgevend boottochtje volgt nog een intensieve mountainbiketocht. We aperitieven aan de oever van de Demer nog snel met een vers rijsttaartje en een virgin mojito (een betere combinatie dan je zou verwachten) en maken ons klaar om terug te keren naar Diest. Zo’n packraft opplooien gaat best vlot, en ook de grootte en het gewicht vallen goed mee.

Kim wilt ons graag de leukste mountainbikewegjes en mooiste uitzichten van het Hageland laten zien. Maar aangezien ik de week voordien nog met een gravelbike van een berg viel, gaan we rustig van start. En maar goed ook, want na nog geen tien minuten rijden, geraakt mijn veter vastgedraaid in mijn pedaal. Hoe ik het doe? Geen idee. Maar volgens mij wil het universum mij iets duidelijk maken: ik ben niet gemaakt om te mountainbiken. We houden het dus bij een korte – maar voor mij al pittige – tocht. Kim past het niveau van de route steeds aan aan de groep die haar vergezelt. Zo is het bikeraften geschikt voor iedereen. Onze uitstap naar Diest bewijst het nog maar eens; je hoeft écht niet ver te gaan voor een gezonde portie avontuur en ontspanning!

Diest Praktisch

Wandelen

Dat het in Diest en omstreken mooi wandelen is, hoeven we je niet meer te vertellen. Vlaams-Brabant profileert zich niet voor niets als dé wandelprovincie van ons land! Een overzicht van alle wandelingen vind je hier. toerismediest.be

Bikeraften

Een bikeraft-tocht met Kim, boek je bij VeloRaft Adventures. Op de website staat een agenda met beschikbare data. Vanaf €50 voor vier uur. veloraftadventures.be

Mountainbiken

Wij huurden onze mountainbikes bij het fietspunt aan het station in Diest. Het is echter aangeraden om je eigen sportieve fiets mee te nemen indien je over één beschikt. Info en openingsuren via velo.be.

Eten

Tussendoor gingen we lunchen bij Vuegen. In dit gezellige restaurantje serveren ze verse en ambachtelijke maaltijden in een uniek kader. Vuegen is namelijk gevestigd in een oud bruin café met gezellig terras langs het water. vuegendiest.be

Meer info

Alle toeristische info vind je op toerismediest.be. Download de volledige zomerbrochure vol leuke uitspajes in Diest hier

Volg ons op Instagram

Volg @goodbyemag voor leuke tips en bloedmooie vakantie hotspots!

volg ons

Abonneer voordelig!

  • reisreportages over de mooiste vakantiebestemmingen
  • de knapste logeeradressen en lekkerste adresjes
  • tientallen tips voor een vakantie dichtbij of ver weg

abonneer

Deze website maakt gebruik van verschillende type cookies. Hier vind je meer informatie. Akkoord