Opfriesen in Friesland: 5 tips om je winterdip te verslaan

Scroll naar beneden

Friesland is niet alleen de moeite in de zomer. Ook in de herfst- en winterperiode weet de Nederlandse provincie te charmeren. Friesland helpt je zo van je winterdip af. Kijk maar naar de Friezen, niet voor niets de gelukkigste inwoners van Nederland. Zij weten als de beste hoe ze moeten 'Opfriesen': batterijen opladen en nieuwe energie vinden zoals dat alleen in Friesland kan. Wij lichten toe hoe je het najaarsweer als een echte Fries kan trotseren.

Haren in de wind

Het wad heeft veel te bieden. Zo is de Waddenzee benoemd tot Unesco Werelderfgoed en is het Waddengebied uitgeroepen tot mooiste natuurgebied van Nederland. In het najaar waait het harder en is het weer onstuimiger. Voor Friezen geen reden om binnen te blijven, maar juist een aanleiding om eens goed uit te waaien. Maak een stevige wandeling over de dijk en kijk uit over alle pracht die het Waddengebied brengt. De echte doorzetters kunnen ook gaan winterwadlopen. Onder leiding van een ervaren wadloopgids ontdek je de schoonheid van dit unieke natuurgebied en ervaar je de rustgevende werking van ploeteren door de modder.  

 • Wadlopen

  Visit Friesland

Het najaar doorvaren

Wie Friesland zegt, zegt water. Ongeveer de helft van de provincie bestaat uit water. Eens te meer reden om de provincie al varend te ontdekken. Het water voert je langs afwisselende landschappen en brengt je op de meest idyllische plekken. Wie denkt dat dit alleen in de zomer kan, heeft het mis. Steeds meer bruggen worden ook in het najaar bediend waardoor je kan genieten van een extra lang vaarseizoen. Aan boord is het heerlijk varen met een deken en een warme kop koffie, thee of chocolademelk. Zo ontdek je de Friese elf steden, de vele meren of een van de Nationale Parken.

 • Varen in Friesland

  Marcel van Kammen

Culturele blockbusters

Toe aan een ander soort activiteit? Bezoek dan een van de vele musea in Friesland. Met een gevarieerd aanbod valt er voor iedereen iets te beleven. Waan je bijvoorbeeld in de middeleeuwen en ontdek hoe de samenleving in Friesland er in de periode 1067-1567 uitzag. Waren de Friezen toen al zo eigenzinnig als nu? Je vindt het antwoord bij de expositie 'Vrijheid, Vetes en Vagevuur' in het Fries Museum. Wil je nog meer spanning? Bewonder dan de vlijmscherpe tanden en gigantische afmetingen van een Tyrannosaurus rex. Bijt je vast in hun geschiedenis en leer alles over het leven van dit indrukwekkende dier tijdens de tentoonstelling 'T.rex in Town' in Natuurmuseum Fryslân. 

Duurzaam ontdekken

De Friezen zijn zuinig op hun landschap. Hierdoor ontstaan er steeds meer duurzame initiatieven. Zo rijd je met de E-chopper op een verantwoorde manier door het Nationaal Park Drents-Friese Wold, al kun je deze elektrisch aangedreven bromfietsen op steeds meer plekken in de provincie huren. Als je van grote hoogtes houdt, breng dan ook een bezoek aan de 33 meter hoge Bosbergtoren in Appelscha. Geniet aan de top van het prachtige uitzicht om vervolgens, al abseilend, het hoogste punt van Friesland af te dalen.

 • Bosbergtoren

  Visit Friesland

Schitteringen in het duister

Friesland telt maar liefst twee Dark Sky Parken. Dit zijn zelfs de enige twee parken in Nederland! Bij de Boschplaat op Terschelling en het Dark Sky Park Lauwersmeer zijn de nachten nog echt donker. Deze twee locaties zijn door de International Dark Sky Association uitgeroepen tot officieel Dark Sky Park: een plek waar de sterren extra schitteren doordat er weinig luchtvervuiling plaatsvindt en de duisternis dus behouden blijft. Bezoekers kunnen genieten van een sprankelende sterrenhemel en bij helder weer heb je kans om de Melkweg te zien. Wie weet heb je geluk en spot je zelfs het Noorderlicht!

 • Sterrenkijken in het Dark Sky Park Lauwersmeer

  Marcel van Kammen

Opfriesen

Om de winterdip te verslaan, heeft Visit Friesland een nieuw begrip geïntroduceerd: Opfriesen. Een nieuw woord voor een ervaring die iedereen kent: opladen en weer nieuwe energie vinden in de winter. Wandelend, wapperend of badderend, iedereen kan het. De bestemming bij uitstek is Friesland.

Meer weten over hoe je het beste kunt Opfriesen in Friesland? Bezoek dan www.opfriesen.nl

 • Visit Friesland

Volg ons op Instagram

Volg @goodbyemag voor leuke tips en bloedmooie vakantie hotspots!

volg ons

Abonneer voordelig!

 • reisreportages over de mooiste vakantiebestemmingen
 • de knapste logeeradressen en lekkerste adresjes
 • tientallen tips voor een vakantie dichtbij of ver weg

abonneer

Deze website maakt gebruik van verschillende type cookies. Hier vind je meer informatie. Akkoord