Terug naar overzicht

Cultuurfestival in Friesland: deze 5 installaties moet je gezien hebben!

Op 6 mei ging Arcadia van start, een cultuur- en kunstfestival in Friesland. Verspreid over de noordelijkste provincie van Nederland staan gedurende honderd dagen (nog tot en met 14 augustus) verschillende originele werken opgesteld, die veelal gratis te bezoeken zijn. Meer dan 20.000 Friezen werkten mee aan het programma en het resultaat is best indrukwekkend. Dat vonden wij redenen genoeg om de spectaculairste installaties in de kijker te zetten. 

  • Nona Heremans
    TekstNona Heremans

1. Bosk

Een drukke stad die wordt overgenomen door bomen? Het kan! Door de provinciehoofdstad Leeuwarden 'wandelen' tijdens Arcadia meer dan duizend bomen door de straten van de stad. De bomen staan in grote bakken geplant die iedere week verplaatst worden. Met deze bewegende installatie willen de organisatoren de noodzaak om anders naar de relatie tussen mens en natuur te kijken, benadrukken. Daarnaast worden tussen de bomen nog andere voorstellingen en exposities georganisseerd. Alle bomen krijgen nadien trouwens een definitief plekje in en rond de stad. 

Je leest er hier meer over. En in dit artikel ontdek je waarom wij al fan zijn van Leeuwarden!

 

2. Broei

Broei is het project tijdens Arcadia dat door en voor jongeren gemaak is. Kunstenaars tussen 12 en 22 jaar maakten vijftien verschillende performances: van theater, film tot graffiti. In elk werk laten ze je zien wat hen bezighoudt en hoe het beter kan. Je vindt er verschillende thema's in terug, zoals genderindentiteit, klimaatproblemathiek en jezelf durven zijn. 

Je leest er hier meer over.

 

3. Paradys

Oranjewoud is een verzameling van koninklijk bossen in het zuiden van de provincie Friesland. Het dorp is uniek door de vele grote landhuizen met lange oprijlanen die er te vinden zijn. Een deel van Oranjewoud is zelfs beschermd dorpsgezicht en mag dus niet zomaar veranderd worden. Tijdens Arcadia stellen vijftien internationale topkunstenaars er hun werken voor, geïnspireerd door de omgeving en de rijke geschiedenis van Oranjewoud. Sommige van de werken hebben kritiek op de plek, andere benadrukken dan weer de schoonheid ervan. Passeer hier zeker langs het bloemenmozaïek van de Nederlandse kunstenaar Erik van Lieshout! Ook de Belgsiche schilder Kasper Bosmans maakte voor Paradys een marmeren vloersculptuur, gelegen in een eeuwenoude kerkje van Katlijk.

Je leest er hier meer over.

 

4. IIS

Iis is het Friese woord voor ijs. En wie Friesland zegt, denkt meteen aan de Elfstedentocht en schaatsers. IJs is dan ook belangrijk voor de Friezen. Want zodra het vriest, verzamelen jong en oud samen op het ijs. Tegenwoordig zijn de Friese ijsbanen óók een symbool van de klimaatcrisis: de aarde warmt op, het klimaat verandert en de gezellige dorpse ijsbanen verdwijnen. Met de verschillende projecten van IIS werken dorpen, wijken of organisaties samen met één of meerdere kunstenaars. Er zijn exposities, voorstellingen, culturele manifestaties, bijzondere ontmoetingen en waardevolle gesprekken. Tussen 12 mei en 9 juli kun je naar de voorstelling Under Wetter gaan kijken. Je hoort verschillende stemmen over de toekomst van de ijsbaan in een klein dorp en welke invloed dit op de inwoners heeft. 

Je leest er hier meer over. Meer weten over Under Wetter? Klik dan hier.

 

5. Sense of Place

Sense of Place is een kunstproject aan de Friese Waddenkust. Er zijn al enkele landschapskunstwerken in dit gebied, maar speciaal voor Arcadia komen daar nog drie installaties bij. Zo vind je vanaf nu in het dorp Ternaard een bolle spiegel bovenop een toren waardoor je een 360 gradenperspectief krijgt. Vanaf juni kun je dan weer het Terschellingse getijdenkunstwerk van beeldend kunstenaar Marc van Vliet bewonderen. Het houtenplatform is bereikbaar via een 150 meter lange loopbrug. Tijdens eb is het een stille plek op het wad en met vloed sta je juist midden op het water.

Je leest er hier meer over.

 

 

Behalve deze vijf indrukwekkende installaties, valt er nog veel meer te ontdekken. Surf naar arcadia.frl voor meer info. Je trip naar Friesland plannen, doe je met behulp van friesland.nl.

Lees ook zeker deze artikels

Volg ons op Instagram

Volg @goodbyemag voor leuke tips en bloedmooie vakantie hotspots!

volg ons

Abonneer voordelig!

  • reisreportages over de mooiste vakantiebestemmingen
  • de knapste logeeradressen en lekkerste adresjes
  • tientallen tips voor een vakantie dichtbij of ver weg

abonneer

Deze website maakt gebruik van verschillende type cookies. Hier vind je meer informatie. Akkoord