Terug naar overzicht

Cultuur opsnuiven in Friesland

Wie Friesland zegt, denkt waarschijnlijk meteen aan de Elfstedentocht, de Waddeneilanden, het platteland of de natuur. Minder vaak denk je aan cultuur. Nochtans bewijst een weekendje  Leeuwarden - de hoofdstad van de provincie - ons het tegenovergestelde: Friesland bruist van de culturele hotspots. 

  • Nona Heremans
    Tekst & foto'sNona Heremans

Friesland is de provincie helemaal in het noorden van Nederland. Met haar eigen taal en unieke tradities is Friesland altijd al het buitenbeentje – op de goede manier - van Nederland geweest. De hoofdstad van de provincie is het gezellige stadje Leeuwarden. Leeuwarden werd in 2018 bekroond tot Culturele Hoofdstad van Europa, enkel Amsterdam en Rotterdam deden het Leeuwarden al voor. Vier jaar later maakt de stad die titel nog steeds waar. Met het cultureel festival Arcadia (dat in mei van start gaat), wil de provincie bewijzen dat Friesland misschien wel de meest culturele provincie van Nederland is.

De Oldehove

 

Fries museum

Cultuur, dat vind je in de eerste plaats steeds in musea. Het Fries museum is het grootste museum van Leeuwarden, en met uitbreiding ook van de hele provincie. Toen het museum in 2013 verhuisde naar het nieuw gebouw op het Wilhelminaplein, was er wat ophef bij de lokale bevolking. Onze gids bij het beklimmen van de Oldehove (een bombastische scheve toren waar de Leeuwarders enorm tros op zijn) vertelt ons dat Friezen niet zo van verandering houden. Het prominente gebouw is allesbehalve subtiel en daar werden ze hier niet meteen wild van. Ondertussen geraakten de inwoners van Leeuwarden het gebouw gewoon en is het uitgegroeid tot een museum van topniveau.

De eerste verdieping is volledig gewijd aan de Friese cultuur, geschiedenis en taal. Objecten uit verschillende tijdperken staan er kriskras door elkaar opgesteld. Zo kom je op een dynamische en lukrake manier alles over deze eigenwijze provincie te weten. Een runderbot leert je bijvoorbeeld dat de Friezen al meer dan 1000 jaar geleden schaatsen gebruikten om zich over het ijs te verplaatsen, een traditie die nog steeds enorm gekoesterd wordt. Op de tweede verdieping loopt momenteel de indrukwekkende tentoonstelling ‘à la campagne’. De expo verzamelt impressionistische landschapschilderijen die allemaal beïnvloed werden door de Franse schilderstijl. Grote namen als Monet en Van Gogh schitteren in deze mooie opstelling.

Van koninginmoeder tot keramiek

Zo’n ander klasse museum in de stad is het Keramiek Princessehof museum. Het museum is gevestigd in het geboortehuis van kunstenaar M.C. Escher. Jaren daarvoor woonde in dit stadspaleis Maria Louise van Hessen-Kassel, prinses van Oranje-Nassau. Of beter uitgelegd, de koninginmoeder van heel Europa. Zij is namelijk rechtstreeks verbonden met alle koningshuizen in Europa, ook met onze eigen Koning Filip. Na een bezoek aan dit museum weet je alles over de herkomst van keramiek, de verschillende stijlen, materialen en technieken. De uiterst interessante tentoonstelling ‘Korea. Poort naar een rijk verleden’ is nog te bezichtigen tot eind augustus 2022. Het is opmerkelijk hoeveel oude Koreaanse keramiek ons kan vertellen over de hedendaagse popcultuur van de regio. Voor een bezoek aan dit museum moet je wel veel lezen en vooral nergens tegenaan botsen, niet helemaal kidsproof dus.

Tweede leven

Cultuur en geschiedenis zit ook vastgebakken in de gebouwen van een stad, dat is in Leeuwarden niet anders. Het is fantastisch om te zien hoe oude gebouwen er een tweede (of derde, of vierde) leven krijgen. Zo slapen we hemels in het oude postkantoor. Post-Plaza was lang daarvoor zelfs een gotisch klooster waarvan de knappe houten structuur nog bewaard is gebleven. Toch was het indrukwekkende gebouw er bijna niet meer geweest. Toen de stad bezet werd door de Duisters tijdens WOII deed de kelder van het postkantoor namelijk dienst als opslagplaats voor bommen. Doordat enkele dappere Nederlanders de bommen verwisselden met houten exemplaren, behoedden ze de stad van een ramp. Het prachtige gebouw werd daardoor gelukkig bewaard en doet sinds kort dienst als gastvrij hotel. Vooral de bar van het hotel is prachtig, ideaal om hier met een uitgebreid ontbijt de dag te starten!

 

Een ander voorbeeld van een geslaagd tweede leven, is De Blokhuispoort. Nog tot 2007 deed het gebouw dienst als gevangenis. Anno 2022 vinden heel wat verschillende organisaties en bedrijven er hun intrek, zo ook restaurant Proefverlof. Als aperitief zijn de gemarineerde oesters een grote aanrader! Met een ‘Chefs Menu’ proef je nadien het beste van de lokale en seizoensgebonden keuken. Tip: eet wel niet te veel van het brood, want de porties zijn best groot! Op zoek naar een lichte lunch? Stop dan zeker bij Stek. Ook hier is het gebouw al aan zijn tweede leven bezig. Voordat het een gezellig lunchadresje werd, fungeerde het gebouw als brugwachtershuisje. Op het terras langs het water kom je helemaal tot rust!

 

Van kippenrestaurant tot cocktailbar

Ons favoriete restaurant in de stad is ongetwijfeld Roast. Het restaurant dat gelegen is op de drukke winkelstraat begon oorspronkelijk als kippenrestaurant. Daar is nu – behalve de naam en tekeningen op de muur – niets meer van te merken. Ook hier lieten wij ons verrassen door de keuze van de chef-kok en sommelier. Paling past blijkbaar perfect bij gepekelde komkommer en sushi-saus, écht waar! Wie nadien nog een plekje heeft overgelaten, kan zich naar beneden begeven. In de kelders van het restaurant vind je immers een cocktailbar met spectaculaire kaart. Toegegeven, ik ben niet zo’n cocktailfan, maar een afzakkertje kan er nog wel bij!

 

Arcadia

Wil je naast de zeelucht ook de cultuur in Friesland gaan opsnuiven, plan je bezoek dan tussen mei en augustus. Vanaf zes mei is het namelijk feest in heel Friesland! Honderd dagen lang vind je in de hele provincie meer dan vijftig culturele activiteiten. Arcadia betekent paradijselijk landschap, en dat wil de organisatie met deze kunstwerken graag bereiken. En het belooft spectaculair te worden; van wandelende bomen door de stad, tot kunstwerken in het bos en een uitkijktoren aan de kust. Het hele programma en meer info vind je op arcadia.frl.

Praktisch

Logeertip

  • Post-Plaza, Tweebaksmarkt 27, vanaf €104 per nacht. post-plaza.nl

DE ADRESSEN

Leuke shopadresjes

Meer info

Meer info over de toeristische plekken in Friesland en Leeuwarden vind je hier. Het volledige programma van Arcadia vind je hier.

Gegidste wandeling

De stad écht leren kennen? Dan moet je een gegidste wandeling volgen bij A Guide to Leeuwarden. Gratis wandelingen starten bij de Oldehove-toren en vinden plaats op dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag om 13u30, op zaterdag om 12u en 14u en op zondag om 14u (street art tour). Alle info via aguidetoleeuwarden.nl.

Lees ook zeker deze artikels

Volg ons op Instagram

Volg @goodbyemag voor leuke tips en bloedmooie vakantie hotspots!

volg ons

Abonneer voordelig!

  • reisreportages over de mooiste vakantiebestemmingen
  • de knapste logeeradressen en lekkerste adresjes
  • tientallen tips voor een vakantie dichtbij of ver weg

abonneer

Deze website maakt gebruik van verschillende type cookies. Hier vind je meer informatie. Akkoord