Terug naar overzicht

Reisbucketlist voor 2023: 23x 'net even anders' op vakantie binnen Europa

Reizen is terug, de wereld ligt open en we willen er meer op uit dan ooit. Uit een recent onderzoek van Accor blijkt dat er maar liefst 4,4 reizen op de bucketlist staan voor 2023, waar dat er vorig jaar nog 3,8 waren. Eén op de zes Europeanen houdt het 't liefst dichtbij huis. Denk aan vakanties met de trein of elektrische auto in plaats van het vliegtuig. De 2.000 respondenten gaven bovendien aan dat ze nog genoeg willen ontdekken in Europa. 

We geven ze geen ongelijk. Van bergen tot zeeën, van wijngebieden tot erfgoed, van kunst en cultuur tot culinaire lekkernijen: Europa heeft het allemaal. Daarom: een lijst met 23 verrassende Europese bestemmingen voor op je reisbucketlist in 2023, samengesteld door onze partners van Typhoon Hospitality.

  • Goodbye redactie
    TekstGoodbye redactie

1. Bakoe, Azerbeidzjan - De stad van de Kaukasus-regio F1

Bakoe, de hoofdstad van Azerbeidzjan, is de grootste stad aan de Kaspische Zee en van de Kaukasusregio. Het is een fabelachtige stad waar oude legendes en technologieën van de toekomst elkaar ontmoeten, waar prachtige wolkenkrabbers en oude moskeeën harmonieus samengaan in een uniek architecturaal geheel. Voorbeelden van moderne architectuur in Bakoe zijn het Heydar Aliyev Center, ontworpen door de beroemde architect Zaha Hadid, en de Flame Towers, drie wolkenkrabbers uitgerust met LED-schermen en de thuisbasis van het Fairmont hotel.

  • Reden voor een bezoek: Formule 1: Grand Prix van Azerbeidzjan wordt in april 2023 opnieuw in Bakoe gehouden
  • Waar te verblijven: Fairmont Baku Flame Towers

 

2. Bamberg, Duitsland

Wie denkt dat München slechts de hoofdstad van het bier is, heeft het mis! Bamberg in Opper-Franken, Beieren, is één van de mooiste middeleeuwse steden van het land en heeft een uitzonderlijke bier- en uitgaanscultuur. Op het hoogtepunt waren er meer dan 70 brouwerijen in de stad met net geen 78.000 inwoners. Vandaag zijn er nog 11. Het epicentrum van de stad is de Sandstraße midden in de pittoreske oude stad.

  • Reden voor een bezoek: Dompel je onder in de Beierse cultuur (en bier!) tijdens Sandkerwa, Bambergs mooiste volksfeest. In 2023 is het precies 25 jaar geleden dat Bamberg werd uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed.
  • Waar te overnachten: ibis Styles Bamberg

 

3. Bern, Zwitserland - 175 jaar Zwitsers parlement

De oude stad die op de UNESCO-werelderfgoedlijst staat, wordt algemeen beschouwd als één van de groenste steden van Europa. De middeleeuwse stad ligt ten noorden van de Berner Alpen, omgeven door een prachtig natuurlandschap van rivieren, bergen en het natuurpark Gantrisch. Het Zwitserse parlement viert in 2023 in Bern de 175e verjaardag van de Zwitserse federale grondwet. Het hele jaar door zullen er festiviteiten plaatsvinden in de stad en kunnen bezoekers een kijkje nemen in de verschillende federale gebouwen. Het hoogtepunt van de festiviteiten is 12 september. Vergeet niet het herkenningspunt van de stad, de Berner Beren, te bezoeken en te proosten op de grondwet in de beroemde Kornhauskeller.

 

4. Bukhara, Oezbekistan - Museumstad van Monumenten

 

Bukhara, gelegen op een kruispunt van oude handelsroutes, is een van de oudste steden in Centraal-Azië, waarvan de geschiedenis nauw verweven was met de groei van de zijderoutes door dit gebied. De historische stad Bukhara is sinds haar stichting meer dan 2000 jaar geleden een knooppunt voor handelaren en reizigers geweest. Nu is het een museumstad met meer dan 140 architectonische monumenten uit de middeleeuwen, die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staan.

  • Reden voor een bezoek: 'Zijde en Kruiden' is een van de oudste festivals van Oezbekistan die elk jaar in mei traditioneel in Bukhara wordt gehouden
  • Waar te verblijven: Mercure Bukhara Old Town (opening eind 2022)

 

5. Boedapest, Hongarije - Atletiek en cultuur

 

Boedapest is de hoofdstad en grootste stad van Hongarije en staat bekend om zijn rijke geschiedenis, culturele bezienswaardigheden en natuurlijke schoonheid. Gelegen aan de oevers van de Donau, is Boedapest de thuisbasis van een aantal iconische bezienswaardigheden, waaronder het Buda Kasteel, de Széchenyi Kettingbrug en het Szechenyi Thermaalbad. Veszprém, een van de 203 Europese culturele hoofdsteden, ligt op minder dan 2 uur rijden. Een van de oudste delen van Hongarije, de middeleeuwse straten komen uit op sierlijke fonteinen, oude mozaïeken langs de muren van theaters en kastelen op heuveltoppen geven een sprookjesachtig gevoel.

  • Reden voor een bezoek: Gastheer voor het wereldkampioenschap atletiek in augustus. Veszprém, een van de 203 culturele hoofdsteden van Europa, ligt op minder dan 2 uur rijden.
  • Waar te verblijven: Mercure Budapest City Center Hotelibis Budapest Castle Hill, ibis Budapest Liberty (opening zomer).

 

6. Boekarest, Roemenië - Film- en tv-locaties

 

Een eeuw geleden werd de hoofdstad van Roemenië het "Parijs van het Oosten" genoemd dankzij de Franse Art Deco en Art Nouveau architectuur en het bruisende culturele leven. Veel van die architectuur heeft de 20e eeuw niet overleefd, maar de levendige cultuur wel. Het Paleis van het Parlement, ook bekend als "The People's House", is een verbluffend stukje architectuur en een van de grootste gebouwen ter wereld, met sierlijke interieurs die ook voorkomen in de nieuwe film van Sharon Stone en Andy Garcia, "What About Love" (2023). De cafécultuur van de stad, de kunstscène, de musea en de eigenzinnige buurten maken allemaal deel uit van de ongelooflijke charme van de stad.

  • Reden voor een bezoek: De hit Netflix-serie, Wednesday, werd in heel Roemenië gefilmd. Bezoek voor Halloween en herbeleef de folklore en legendes.
  • Waar te verblijven: ibis Boekarest Politehnica Hotel

 

7. Kopenhagen, Denemarken - UNESCO-UIA Wereldhoofdstad van de Architectuur

 

Volgens een recent onderzoek van American Express staat de Deense hoofdstad bovenaan de bucketlist van de meeste mensen voor 2023. Kopenhagen wordt beschouwd als een van de meest milieuvriendelijke en visionaire steden ter wereld. In 2025 wil de stad CO2-neutraal zijn. Design en innovatie vormen de kern van de stad en in 2023 zal de stad de UNESCO-UIA Wereldhoofdstad van de Architectuur zijn. Kopenhagen is ook de thuisbasis van de "hygge" cultuur en een van 's werelds culinaire hotspots met een van de meeste restaurants en bars in verhouding tot haar inwoners wereldwijd.

  • Reden voor een bezoek: In 2023 zal Kopenhagen officieel de titel UNESCO-UIA Wereldhoofdstad van de Architectuur dragen. Verwacht tal van unieke evenementen en 'open huis' ervaringen achter deuren die normaal gesproken gesloten blijven.
  • Waar te verblijven: ibis Styles Kopenhagen (opening januari 2023)

 

8. Dresden, Duitsland - Kerstmis erfenis

 

De stad Dresden is de hoofdstad van Saksen en een echt cultureel juweeltje. De stad is een soort onofficiële kerststad in heel Duitsland. Op de Striezelmarkt van Dresden wordt al sinds 1434 een van de oudste kerstmarkten van het land gehouden. Bovendien komt een heel bijzondere kerstlekkernij uit Dresden: de Dresden Stollen. Dit zoete kerstgebak moet enkele weken worden bewaard voordat het over de hele wereld wordt verkocht. De stad heeft ook fenomenale barokke en mediterrane architectuur en een breed scala aan musea en tentoonstellingen.

 

9. Nationaal Park Karkonosze, Polen - De Poolse bergen

 

Het Nationaal Park Karkonosze is een beschermd gebied in het Karkonosze-gebergte in het zuidwesten van Polen langs de grens met Tsjechië. In het 35.000 hectare grote nationale park leven een aantal zeldzame en bedreigde diersoorten, waaronder de lynx en de Europese bizon. De prachtige natuur, waaronder alpenweiden, bossen en rotsachtige kliffen, maken het een steeds populairdere bestemming voor liefhebbers van wandelen, mountainbiken en bergbeklimmen.

  • Reden voor een bezoek: De aantrekkingskracht van de natuur gaat door in 2023. Het Nationaal Park Karkonosze maakt deel uit van het UNESCO-programma Mens en Biosfeer.
  • Waar te verblijven: Mercure Szklarska Poreba, Mövenpick Wroc?aw (opening zomer)

 

10. Kolasin, Montenegro - nieuwe skibestemming en Europa's laatste regenwoud

 

Kolašin is een klein stadje in het noorden van Montenegro, aan de voet van het Biogradska Gora Nationaal Park, waar een van de laatst overgebleven regenwouden van Europa ligt. Het park biedt een scala aan paden voor wandelaars van alle niveaus, evenals rondleidingen en natuurwandelingen. De historische stad is ook de thuisbasis van verschillende kerken en kloosters, evenals het Nationaal Park Durmitor, dat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat.

  • Reden voor een bezoek: Kolasin's nieuwe K16 resort wordt dit jaar voltooid, naast de prachtige bergketen van Bjelasica - een perfecte bestemming voor wie op zoek is naar pistes.
  • Waar te verblijven: Swissôtel Kolasin (opening eind 2023)

 

11. Balatonmeer, Hongarije - het grootste meer van Midden-Europa

 

Het Balatonmeer is het grootste meer in Centraal-Europa dat bekend staat om zijn verbluffende natuurlijke schoonheid. Het meer is omgeven door glooiende heuvels en bossen, populair bij wandelaars, en het meer zelf trekt watersportliefhebbers uit heel Hongarije. De zuidelijke oever van het smaragdgroene water wordt een belangrijke vakantiebestemming, terwijl de heuvels van de noordelijke oever de thuisbasis zijn van het Balaton wijnbouwgebied, dat 10.000 hectare wijngaarden omvat.

  • Reden voor een bezoek: Veszprém, van de 203 Europese culturele hoofdsteden, ligt op minder dan een uur rijden.
  • Waar te verblijven: Mövenpick Balaland Resort Lake Balaton (opening begin 2023)

 

12. Bodenmeer, Duitsland/Oostenrijk/Zwitserland - Het mooiste van de natuur

 

Het Bodenmeer is het grootste meer van Duitsland en markeert tevens de grens van drie landen: Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Rond het meer liggen prachtige steden, waarvan sommige duizenden jaren oud zijn, boomgaarden en plaatselijke recreatiegebieden. Mis niet het "bloemeneiland" Mainau met zijn kasteel dat nog steeds wordt bewoond door een Duitse adellijke familie, en de apenheuvel Saleem waar 200 berberapen wonen.

 

13. Leeds, Engeland - UK City of Culture 2023

 

Leeds, bekend als de officieuze hoofdstad van Yorkshire, is in 2023 de UK City of Culture met het hele jaar door festiviteiten en creatieve ervaringen in de hele stad. Van kunst tot architectuur, van dans tot design, er is voor elk wat wils.

 

14. Liverpool, Engeland - Thuisbasis van Eurovisie 2023

 

Deze maritieme stad in het noordwesten van Engeland, waar The Beatles vandaan komen, is een van de culturele hoofdsteden van het Verenigd Koninkrijk met een bruisend programma van kunst- en muziekfestivals het hele jaar door. Het 67e Eurovisiesongfestival zal in 2023 in Liverpool plaatsvinden, waarbij het Verenigd Koninkrijk namens Oekraïne als gastheer optreedt. De UNESCO City of Music wil de Oekraïense cultuur, muziek en gemeenschappen weerspiegelen als onderdeel van zijn culturele kalender. De Turner Prize komt in 2023 terug naar Liverpool, evenals de Liverpool Biënnale, die ook bijzondere werken oplevert. Voor een ander tempo zijn dagtochten voor fish & chips aan de wilde Wirral-kust met zijn schijnbaar eindeloze zeearm niet te missen.

 

15. Londen, Engeland - Leve de Koning

 

Londen blijft een van de spannendste steden ter wereld. Op 6 mei 2023 viert Groot-Brittannië de officiële kroning van Zijne Majesteit Koning Karel III. Reizigers uit de hele wereld zullen toestromen om deel uit te maken van deze ongelooflijke geschiedenis. Bezoekers kunnen in de voetsporen van het koningschap treden met een rondleiding door Kensington Palace, Hampton Court Palace of de Tower of London en zich onderdompelen in de rijke geschiedenis, cultuur en culinaire scene van Londen.

 

16. Marseille, Frankrijk - Wereldkampioenschap rugby

 

Marseille is de op één na grootste stad van Frankrijk en ligt aan een prachtig stuk van de Middellandse Zeekust in het zuidoosten van het land. De stad staat bekend om haar rijke havengeschiedenis, culturele bezienswaardigheden en natuurlijke schoonheid. Het Nationaal Park Calanques is een wonder van natuurlijke architectuur, gevormd door kalkstenen kliffen, rotsachtige baaien en turquoise wateren. De stad zelf, vaak beschouwd als een van Frankrijks grimmigste, is de thuisbasis van musea, kunstgaleries, boetieks, restaurants die klassieke bouillabaisse serveren, een bloeiend nachtleven en een wereldberoemde straatkunstscène. De Vieux Port (oude haven) is een must-visit en een rustig centrum van een bloeiende stad.

 

17. Plovdiv, Bulgarije - De oudste bewoonde stad van Europa

 

Het perfecte evenwicht tussen moderniteit en geschiedenis, de oude stad heeft Romeinse, Perzische en Ottomaanse invloeden, evenals een sterke creatieve wijk die groeide uit haar 2019 Europese Culturele Hoofdstad status. Plovdiv, de tweede grootste stad van Bulgarije, is de oudste continu bewoonde stad van Europa en een van de oudste steden ter wereld. Thuisbasis van indrukwekkende historische monumenten, waaronder het Romeinse Stadion en het Oude Forum.

  • Reden voor een bezoek: Plovdiv is een cultureel en historisch centrum, uitgeroepen tot een van de Europese Beste Bestemmingen 2022 door Forbes, Beste Culturele Bestemmingen in Europa 2022 en de winnaar van de Europese Culturele Hoofdstad 2019.
  • Waar te verblijven: The Emporium Plovdiv - MGallery

 

18. Sofia & OKOL, Bulgarije - Het mooiste van de natuur

 

Er zijn meer dan 300 beschermde sites en natuurmonumenten in de regio Sofia, de hoofdstad van het land van natuurlijke ontsnappingen. In Sofia zelf heerst de ontspannen studentensfeer van een tussenjaar, tegen een achtergrond van Ottomaanse en Sovjetarchitectuur. Sofia's Alexander Nevsky kathedraal, met zijn groene en gouden koepels, is een van de grootste christelijke kerken ter wereld. De mineraalrijke rivier de Iskar stroomt van Sofia, waar deze bronnen voedt, zuidwestwaarts naar het grootste kunstmatige meer van Bulgarije, Iskar Resivoir. Het nieuwe OKOL Lake Park project, aan de rand van het Iskar meer, een uur van Sofia, is een indrukwekkende nieuwe golf en wellness faciliteit omgeven door 230 hectare park. Een van de grootste skigebieden in Bulgarije - Borovets - ligt op slechts 20 minuten rijden.

 

19. Tasjkent, Oezbekistan - De grootste stad van Centraal-Azië

 

Tasjkent is de hoofdstad en grootste stad van Oezbekistan en Centraal-Azië, en tevens het belangrijkste vervoersknooppunt. Tashkent heeft prachtige middeleeuwse gebouwen alsof ze rechtstreeks uit oude Oosterse sprookjes komen, elegante Europese architectuur en glanzende wolkenkrabbers van moderne zakencentra. De stad herbergt de Tashkent Tower, het hoogste bouwwerk in Centraal-Azië, en het Khast Imam Complex, dat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat.

  • Reden voor een bezoek: Vier Navruz met de lokale bevolking op 21 maart - een kans om de natuur te vieren, een nieuw jaar te verwelkomen en te genieten van smaakvol eten met vrienden, buren en familie.
  • Waar te verblijven: Mercure Tashkent, Swissôtel Tashkent (opening eind 2023)

 

20. Tbilisi, Georgië - Ga voor de menigte uit

 

De Georgische hoofdstad is een schilderachtige stad gelegen in een rotsachtige kloof, met een voorliefde voor lekker eten en wijn, traditionele dansen en een waterval in de stad, allemaal te zien aan het majestueuze 20 meter hoge standbeeld van Kartlis Deda (Moeder Georgië) dat boven de stad staat op een prachtig uitkijkplatform. Tbilisi heeft een rijk cultureel erfgoed, historische wijken en een heerlijke keuken en is omgeven door ongelooflijke dagtochten, van bergwandelingen tot middeleeuwse grotten en kloosters.

 

21. Timisoara, Roemenië - Culturele Hoofdstad van Europa

 

Timisoara is een stad van geschiedenis, cultuur en innovatie, beroemd omdat het de eerste stad in Europa was met elektrische straatverlichting en een van de eerste ter wereld met paardentrams. Architectonisch gezien is de stad prachtig gebouwd rond gerestaureerde openbare pleinen, zoals het Unionplein (Piata Unirli) en Pia?a Victoriei, met prachtige barokke architectuur en 36 stadstuinen, waaraan de stad haar bijnaam "Stad van de Bloemen" te danken heeft.

 

22. Tirana & Durres, Albanië - Reizen zonder toeristen

 

2023 wordt het jaar van de onontdekte bestemmingen. Albanië, tussen Montenegro en Griekenland, werd lange tijd over het hoofd gezien - ook omdat het zich laat openstelde voor het toerisme. Wie de hoofdstad Tirana bezoekt, ontdekt een fascinerende mix van tijdperken; socialistische statige gebouwen ontmoeten moderne architectuur, en daartussen wordt de grootste moskee van de Balkan gebouwd. Op minder dan een uur rijden ligt Durres, de grootste zeebestemming van Albanië en een paradijs voor budgetreizigers, met veel oude gebouwen en bezienswaardigheden die dateren uit 5-6 eeuw voor Christus. Durres heeft het grootste Romeinse amfitheater van de Balkan, Byzantijnse stadsmuren, sensationele zeevruchten en een van de meest stijlvolle stukken kust van Albanië - een perfecte dagtocht.

 

23. Wenen, Oostenrijk - 150e verjaardag van de wereldtentoonstelling van Wenen

 

Wenen is de hoofdstad van Oostenrijk en behoort elk jaar tot de topsteden die het leven waard zijn. In 2023 viert de stad de 150e verjaardag van de Wereldtentoonstelling van Wenen. Op 1 mei 1873 opende de Wereldtentoonstelling van Wenen haar deuren. Zes maanden lang werd de stad het toneel van een ongekende expositie. Als vijfde in de geschiedenis van wereldtentoonstellingen en de eerste ooit in de Duitstalige wereld, overtrof ze haar voorgangers ruimschoots, zowel qua ruimte als qua tentoonstellingen.

 

OVER ACCOR

 

Accor is een wereldwijd toonaangevende horecagroep met 5.300 hotels en 10.000 eet- en drinkgelegenheden in 110 landen. De groep beheert meer dan 40 merken verspreid over luxe-, premium-, middenklasse- en economy-hotels en meer dan 230.000 teamleden wereldwijd. Leden profiteren van het uitgebreide loyaliteitsprogramma van het bedrijf - ALL - Accor Live Limitless - die toegang biedt tot een breed scala aan beloningen, diensten en ervaringen. Ga voor meer informatie naar group.accor.com.

Volg ons op Instagram

Volg @goodbyemag voor leuke tips en bloedmooie vakantie hotspots!

volg ons

Abonneer voordelig!

  • reisreportages over de mooiste vakantiebestemmingen
  • de knapste logeeradressen en lekkerste adresjes
  • tientallen tips voor een vakantie dichtbij of ver weg

abonneer

Deze website maakt gebruik van verschillende type cookies. Hier vind je meer informatie. Akkoord