Terug naar overzicht

Rollercoaster day: dit zijn de 25 beste pretparken in Europa

Europa heeft meer dan duizend grote en kleine attractieparken. De geschiedenis van pretparken in Europa gaat terug tot de 16e eeuw, toen het Dyrehavsbakken in Kopenhagen als eerste zijn deuren opende. Maar welk pretpark is dit jaar het beste van Europa? De reisexperts van Travelcircus hebben dit jaar de 65 populairste pretparken van Europa onder de loep genomen en daaruit een ultieme pretpark ranking voor 2022 opgesteld. 

  • Goodbye redactie
    TekstGoodbye redactie

Travelcircus heeft geheel vrijblijvend 238 pretparken gecontacteerd om de nodige gegevens voor de evaluatie te verzamelen. Daarvoor hebben ze 2.598 attracties en 1.950 andere data onderzocht en vergeleken om zo uit te vinden welk europese pretpark dit jaar het beste is. Behalve een lijstje van de beste pretparken in Europa, leverde het onderzoek nog andere merkwaardige resultaten op.

Pretparken blijven stijgen in prijs

Voor hun pretparkbezoek moet een gezin soms diep in de buidel tasten. Disneyland Parijs is met afstand het duurste pretpark van Europa. Hier betaalt een gezin van vier voor een spontaan dagje pretpark inclusief parkeren tot wel €543, zonder eten, drinken en souvenirs. Over het algemeen zijn pretparken in het Verenigd Koninkrijk het duurst, voor Legoland Windsor en Alton Towers is men bijvoorbeeld meer dan €300 kwijt. In Energylandia moeten gezinnen duidelijk minder betalen, hier kost een dagje familiepret €120.

Pretparken werden ieder jaar duurder. Travelcircus heeft de entreeprijzen van de afgelopen drie jaar van de 22 meest populaire europese pretparken vergeleken. De uitkomst: de gemiddelde prijs steeg met 14,37%! Bovenaan staan Movie Park Germany en Energylandia met een prijsstijging van meer dan 30%.

Meeste Attracties in Pools Pretpark

Zo verschillend als de parken zijn, zo verschillend is ook het scala aan attracties die ze bieden. Hoewel de 65 pretparken gemiddeld 28,9 attracties hebben, steekt Energylandia er met kop en schouders bovenuit. Dit Poolse attractiepark heeft 17 achtbanen, 20 waterbanen en bijna 50 familie-attracties.

Echte adrenalinejunkies kunnen in Energylandia hun hart ophalen. In geen enkel Europees pretpark vind je namelijk zoveel achtbanen. Van al die katapulten en loopings gaat je bloed zeker sneller stromen! Andere Europese pretpark voor achtbaanfans zijn Europa-Park (13), Blackpool Pleasure Beach (13), PortAventura World (10) en Alton Towers (10).

Top 25

1. Europa-Park @ Duitsland
2. Efteling @ Nederland
3. Disneyland Paris @ Frankrijk
4. PortAventura World @ Spanje
5. Liseberg @ Zweden
6. Energylandia @ Polen
7. Gardaland @ Italië
8. Linnanmäki @ Finland
9. Tivoli Kopenhagen @ Denemarken
10. Plopsaland @ België
11. Phantasialand @ Duitsland
12. Parc Astérix @ Frankrijk
13. Alton Towers @ Verenigd Koninkrijk
14. Holiday Park @ Duitsland
15. Hansa-Park @ Duitsland
16. Toverland @ Nederland
17. Heide-Park @ Duitsland
18. Mirabilandia @ Italië
19. Gröna Lund @ Zweden
20. Djurs Sommerland @ Denemarken
21. Erlebnispark Tripsdrill @ Duitsland
22. Fort Fun Abenteuerland @ Duitsland
23. Bayern-Park @ Duitsland
24. Movie Park Germany @ Duitsland
25. Le PAL @ Frankrijk

Volg ons op Instagram

Volg @goodbyemag voor leuke tips en bloedmooie vakantie hotspots!

volg ons

Abonneer voordelig!

  • reisreportages over de mooiste vakantiebestemmingen
  • de knapste logeeradressen en lekkerste adresjes
  • tientallen tips voor een vakantie dichtbij of ver weg

abonneer

Deze website maakt gebruik van verschillende type cookies. Hier vind je meer informatie. Akkoord