Sterren plukken in Bangkok

Scroll naar beneden

Bangkok mag dan al sinds jaar en dag befaamd zijn voor zijn spicy streetfood, de miljoenenstad is meer dan een hete hap takeaway. De metropolis grossiert ook in duizelingwekkende sterrenrestaurants, een bruisend Chinatown en hippe rooftopbars. Redenen genoeg dus voor een gesmaakte citytrip!

  • TekstSophie Allegaert
  • Foto'sStefanie Faveere

Na de obligate ‘goeiendag’ vraagt een Thai niet hoe het met je gaat, maar volgt de standaardzin: ‘heb je al gegeten?’. En wie in zijn volgende leven geen honger wil lijden, offert eten in de tempel. Laat het duidelijk zijn, eten is van levensbelang in Thailand en al helemaal in Bangkok, de hoofdstad die bijna net zo veel streetfoodstalletjes lijkt te tellen als tempels. En dat zijn er heel wat.

Van varkensbuik tot zwaluwnest

Wie zich meteen wilt onderdompelen in die eetcultuur start in Chinatown en laat zich overdonderen door de zeer gevarieerde geurenmix, van goddelijk tot walgelijk. In deze wirwar van steegjes die nooit slapen speelt het leven zich grotendeels op straat af en kun je 24/7 eten of ietwat beduusd je ogen uitkijken. Stinkende durian, kokospannenkoeken, Portugese cakejes van ganzeneieren, langgerekte kippentongen, geroosterde eenden … alles ligt er broederlijk naast elkaar. Bovendien worden hele dieren voor je ogen versneden en ontbeend. Niet voor gevoelige kijkers. Begin voorzichtig met een maïskolf gestoomd in zout water, een gebakken banaan met een mélange van suiker en zout of een zeemzoete Lot Chong Singapore, een groen kokosdrankje met een jelly van palmenblad. Zowat onze rijstpudding, maar dan met een rietje. Kapitaalkrachtige durvers wagen zich aan zwaluwnesten. Nestjes van zwaluwen dus, échte, gemaakt van zwaluwenspeeksel, voorzichtig losgeprutst en daarna met een pincet proper gemaakt. Kostprijs? 17.000 Baht of ongeveer € 450 voor een klein doosje. Niet weinig voor een dessertje.

De Thai houden het zelf liever bij het budgetvriendelijke Khao moo daeng, oftewel krokante varkensbuik, gegrild op houtskool, geserveerd met rijst en rijkelijk overgoten met een bruine vleesjus. Een nationale hit en bij Si Morakot, al 70 jaar een referentie aan de rand van Chinatown, is het dan ook altijd aanschuiven. De hele familie is er aan de slag, motortaxi’s slaan een portie in zonder hun helm af te zetten en op is op. Het leven is ook in Bangkok aan de rappe. En al helemaal als zo’n signature dish amper 40 Baht of € 1 kost.

Een oude wok, een muts en een skibril 

Aan de andere kant van de stad gaat het er een stuk exclusiever aan toe. In het verrassend relaxe Gaggan, gerund door chef Gaggan Annand, betaal je zo’n € 330 voor een menu. Dat menu is wel goed voor twintig grensverleggende gangen, een estafette van bijzondere smaaksensaties die je nooit eerder proefde. Dashi merengue, Japanse paling met Mexicaanse chocoladesaus en ook een bord dat je leeg moet likken, of knalharde rockmuziek die je gerecht begeleidt. Dit is niet je traditionele restaurantbezoek. Geen menukaart die je verklapt welke ingrediënten er aan te pas komen, wel emoji’s die elk gerecht gek genoeg perfect samenvatten. Eten bij Gaggan is dan ook een belevenis, een totaalervaring. Het restaurant wordt al een paar jaar tot beste restaurant van Azië bekroond en prijkt op de vierde plek van de officieuze wereldranglijst.

Kilometers verder, in een minder hippe stadshoek, wacht Jay Fai, de koningin van de Thaise streetfood. Jay Fai, wat zoveel als zus moedervlek betekent, doet haar culinaire ding in een aftandse kantine. Gewapend met een oude wok, een muts en een skibril serveert ze voortreffelijke omeletten met krab voor 1.000 Baht (zowat € 27). Bijzonder duur in vergelijking met haar buren, maar de 70+-chef doet al jaren koppig haar eigen ding. Het leverde haar een ster op, wat voor het nodige tumult zorgt. Dezer dagen stoppen er voortdurend taxi’s aan de kantine en is het aanschuiven geblazen.
In Nahm, nog een ster aan het Thaise firmament, krijg je de sterrenervaring zoals je die verwacht. Een elegante, eigentijdse omgeving, attente bediening en tien gangen comfort food op topniveau die je gemoedelijk deelt met de rest van je gezelschap. Thaise grootmoederklassiekers in een gastronomisch jasje. Kwestie van tijdens één citytrip van het volledige Thaise culinaire gamma te proeven. En nog meer goed nieuws. Afsluiten doe je bij de buren, in de rooftopbar van het poepchique Banyan Tree Hotel, ook toegankelijk voor gewone stervelingen. Je vindt die Moon Bar op de 61ste etage en eens boven ligt Bangkok aan je voeten. Een zwoel warm avondbriesje en een horizon gevuld met lichtjes. Alsof er geen einde komt aan Bangkok. De culinaire toekomst is verzekerd.

5 musts

Het leven is meer dan eten alleen en sowieso moet je wat bewegen om al die calorieën er terug af te krijgen …

  1. Cruise met een longtailboot door de klongs en zie de stad van een andere kant.
  2. Spring op de fiets en ontdek plekken van Chinatown die je mond laten openvallen.
  3. Ga shoppen! Shoppingcentra Siam Square, Siam Center en Siam Paragon zijn handig met elkaar verbonden. MBK is dan weer goed voor acht etages en 2.000 (!) winkels.
  4. Laat je masseren in Wat Pho, tempel én ’s lands oudste massageschool. Iets duurder, maar kwaliteit gegarandeerd.
  5. Beklim Wat Saket, een van Bangkoks oudste tempels, en geniet na 344 treden van een fenomenaal uitzicht.

Praktisch

De adressen

  • Si Morakot, 80-82 Sukon 1 Alley, Talat Noi, Samphanthawong
  • Gaggan, 68 Sukhumvit 31, Khlong Tan Nuea, Watthana, www.gaggananand.com
  • Jay Fai, 327 Maha Chai Rd, Samran Rat Intersection, Phra Nakhon
  • Nahm, 27 S Sathorn Rd, Thung Maka Mek, Sathon, www.comohotels.com
  • Moon Bar, S Sathorn Rd, Thung Maka Mek, Sathon, banyantree.com

Inside tip

Geen zin om met een adresboek rond te lopen maar wil je wél culinaire garanties? Kijk dan uit voor het muurbordje van Wong Nai, de Thaise tripadvisor en een stevige referentie. www.wongnai.com

Meer weten

THAI Airways beidt vijf rechtstreekse vluchten aan van Brussel naar Bangkok met connecties naar Phuket, www.thaiairways.be. Vluchten, hotels en tours kunnen rechtstreeks geboekt worden bij Connections, www.connections.be. Foodies kunnen bij Connections de Foodie Experience boeken, een arrangement ism Gault Millau, goed voor een streetfoodtour, een trip naar Chinatown en een privé-gids die je meeneemt naar authentieke eetplekken. Vanaf € 699 per persoon voor een zesdaagse reis. The Ultimate Experience, met extra dier in Gaggan en Nahm, start vanaf € 1.189. www.connections.be/gaultmillau.

Volg ons op Instagram

Volg @goodbyemag voor leuke tips en bloedmooie vakantie hotspots!

volg ons

Abonneer voordelig!

  • reisreportages over de mooiste vakantiebestemmingen
  • de knapste logeeradressen en lekkerste adresjes
  • tientallen tips voor een vakantie dichtbij of ver weg

abonneer

Deze website maakt gebruik van verschillende type cookies. Hier vind je meer informatie. Akkoord