Whiskytasting aan het einde van de wereld

Scroll naar beneden

Toegegeven, om deze whiskytasting zelf te beleven moet je er wat voor overhebben. Maar zijn dat niet net de meest onvergetelijke reizen? Ik denk van wel. En ik vertel je hieronder met plezier waarom ook jij eens de tocht naar Nc’Nean Distillery moet overwegen!

  • Nona Heremans
    Tekst & foto'sNona Heremans

Het eerste deel van de tocht is het gemakkelijkste: het vliegtuig nemen van Zaventem naar Edinburgh. Vergeet niet dat je hier sinds Brexit een internationaal paspoort voor nodig hebt. Edinburgh ligt aan de zuidoostkust van Schotland en is ook de hoofdstad van de regio. Hoewel er hier veel te beleven valt, blijven we niet hangen. We trekken immers meteen naar de westkust. Om Schotland te doorkruisen, moeten we vierenhalf uur rijden. Ik zou liegen als ik zeg dat ik hiernaar uitkeek. Ik word namelijk snel wagenziek en het enige wat mij daarvan kan weerhouden, is naar buiten kijken. Had ik even geluk dat we in een van de spectaculairste omgevingen ter wereld zaten! Ik heb nog nooit zo hard genoten van een lange autorit. We rijden langs dynamische meren, gekke rotsformaties en mini-dorpjes. We nemen ook een schattige overzetboot en stoppen even voor een snel tussendoortje. En dat alles terwijl de dag aan z’n einde komt en de zonsondergang de lucht alle kleuren van de regenboog geeft.

Pizza & sterren

Het grootste deel van de rit rijden we op de ‘grote’ baan, maar het laatste halfuur slingeren we door een kronkelend smal wegje. Na een namiddag rijden, komen we aan in Lochaline Hotel. Het hotel beschikt over vijf gerenoveerde kamers en is een van de enige logeerplaatsen in de (zeer) wijde omgeving. Bij aankomst maakt eigenaar Peter heerlijke pizza’s voor ons. Het hotel ligt op de oever van het gelijknamige meer Loch Aline. Aan de andere kant van het water zie je Island of Mull liggen. Dat is een van de grootste eilanden van Schotland en staat bekend om de vele kleurrijke huisjes. Vlakbij het hotel vertrekt er een ferry naar de overkant. Dat je hier heel ver weg bent van de bewoonde wereld en alles wat daarbij komt kijken, is een understatement. Dat bewijst ook de sterrenhemel ’s nachts. Volgens Peter, die naast hoteluitbater ook hobbyfotograaf is, is dit een van de beste plekken ter wereld om de sterrenhemel te bewonderen. ‘We zijn zo ver weg van alles dat er amper lichtvervuiling is’, legt hij uit. Adembenemend!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Klein paradijs

Na een deugddoende nachtrust, vertrekken we ’s ochtends naar de distilleerderij van Nc’Nean. Ook al sliepen we afgelopen nacht in het dichtstbijzijnde hotel, toch moeten we nog een half uur langs smalle baantjes rijden. Maar ook vandaag is dat absoluut geen straf. De zon schijnt mooi over het meer en de natuur. Deze distilleerderij moet volgens mij een van de meest afgelegen ter wereld zijn! Eens daar, wacht de goedlachse Annabel Thomas en haar enthousiaste bordercollie ons op het knappe binnenplein op. Kleurrijke bloemen sieren er de witte gebouwen met houten poorten. Iedereen is druk in de weer, maar wel met de volle goesting, dat merk je meteen. Als je houdt van rust, natuur, lekkere whisky en toffe mensen, dan is Nc’Nean een klein paradijs.

Geen regels

Annabel is verantwoordelijk voor dit stukje paradijs en ook de bedenker en zaakvoerder van Nc’Nean. Alvorens dit avontuur negen jaar geleden begon, had Annabel een typische stadsjob in Londen. Na een sabbatjaar besloot ze iets anders te doen. ‘De locatie waar we nu staan, kochten mijn ouders twintig jaar geleden en was dus al een tijdje in de familie’, begint ze. ‘Op het terrein van meer dan 2000 hectaren stonden voordien enkele oude boerderijgebouwen. We bleven maar zeggen dat we er ooit een distilleerderij zouden opstarten en na dat sabbatjaar besloot ik het heft in eigen handen te nemen. Ik begon met andere kleinere distilleerderijen te bezoeken en na vier tours dacht ik: ik wil het anders aanpakken. Ik besefte al snel dat de whisky-industrie dringend moet innoveren en moderniseren om te blijven bestaan. Dat is uiteindelijk onze missie geworden: pioniers worden in duurzaamheid en zo anderen inspireren. Ons motto is daarom ook ‘not by rules’ omdat wij het net anders willen doen dan de traditionele distilleerderijen.’

 

 

 

 

 

 

 

.

 

 

Lange weg

Hoe mooi het ook klinkt, een distilleerderij aan het einde van de wereld uit de grond stampen is niet simpel. ‘Het moeilijkste deel moest dan nog beginnen, namelijk geld vinden', vertelt Annabel. 'Dat was een enorm pijnlijk proces. Ik zocht in 2015 investeerders en had enkel een plan en een locatie. Ik werd dus heel vaak afgewezen. Daarnaast moest die locatie eerst nog twee jaar verbouwd worden voor we aan de productie konden beginnen. Investeerders moesten ons dus blind vertrouwen, zonder ook maar één druppel te kunnen proeven.’ De rest is geschiedenis, want negen jaar later zijn er maar liefst 17 personen in dienst en levert Nc’Nean whisky tot ver buiten Schotland.

Duurzaam en natuurlijk

Net omdat Nc’Nean een relatief kleine distilleerderij is, kunnen ze gemakkelijker experimenteren dan grote bedrijven. ‘Zo proberen we momenteel whisky te maken met gist, net zoals bij bier’, legt Annabel uit. ‘Het doel was altijd om nieuwe smaken te maken binnen de whisky’s om zo ook niet-wishydrinkers te overtuigen. En daar slagen ze met glans in, want ook al ben ik helemaal geen fan van whisky,  gaan er toch vlot enkele slokken naar binnen. Maar de belangrijkste kracht van Nc’Nean blijft hun respect voor de natuur. ‘Onze ecologische voetafdruk ligt momenteel zeer dicht bij nul en daar zijn we fier op. We proberen zoveel mogelijk te werken met de natuur en wat zij ons geeft. En dat is veel, want de nieuwste Nc’Nean Spirit is dan ook ontwikkeld met ingrediënten en kruiden die allemaal op het domein te vinden zijn.’ Best logisch, want op deze afgelegen plek voel je gewoon hoe krachtig onze aarde eigenlijk is. Wij kunnen dus best allemaal een voorbeeld nemen aan Annabel en haar team!

Praktisch

Wie sliepen in Lochaline Hotel, vanaf €120 per nacht, lochalinehotel.com.

Vlakbij het hotel ligt in het centrum van het mini-dorpje het gezellige restaurant The Whitehouse. Bijzonder lekkere en verfijnde gerechten voor zo’n klein dorp! thewhitehouserestaurant.co.uk

Meer info over Nc’nean via ncnean.com Wil je de whisky alvast zelf eens proeven? Je vindt ze bij geselecteerde drankenhandels.

Volg ons op Instagram

Volg @goodbyemag voor leuke tips en bloedmooie vakantie hotspots!

volg ons

Abonneer voordelig!

  • reisreportages over de mooiste vakantiebestemmingen
  • de knapste logeeradressen en lekkerste adresjes
  • tientallen tips voor een vakantie dichtbij of ver weg

abonneer

Deze website maakt gebruik van verschillende type cookies. Hier vind je meer informatie. Akkoord