Wijn uit ... Zuid-Moravië

Scroll naar beneden

De Tsjechen mogen dan vooral bekendstaan als grote bierliefhebbers, toch worden in dit deel van Europa ook verrassende wijnen geproduceerd. Met meer dan 90% van de totale wijnproductie is Zuid-Moravië, in het zuidoosten van Tsjechië, het wijnepicentrum van het land.

  • Goodbye redactie
    TekstGoodbye redactie
  • Foto'siStock

Diepe wortels

Tsjechië en wijn: het lijkt op het eerste gezicht misschien een vreemde combinatie, maar dat is het niet voor wie iets meer in detail naar de geografie van het land kijkt. De wijncultuur in Tsjechië is een logisch gevolg van het gunstige klimaat, dat vergelijkbaar is met dat van het Naheland en de Palts-streek in Duitsland: voornamelijk continentaal, maar geregeld ook met maritieme invloeden van de Atlantische Oceaan. Het resultaat is een zonnig, koel en relatief droog klimaat dat zich perfect leent tot wijnproductie. Ook al is de rodewijnproductie de laatste jaren gegroeid, zijn het hier net als in de vergelijkbare regio's in Duitsland vooral witte wijnen die kenners weten te overtuigen. Druivensoorten als sauvignon blanc, pinot gris, gewüztraminer en riesling vind je hier dan ook het vaakst aan de wijnranken.

De laatste jaren heeft de Tsjechische overheid fors geïnvesteerd in de wijnindustrie, met een stijging van zowel kwaliteit als kwantiteit tot gevolg. Toch is wijnliefde iets wat verrassend diep in de Tsjechische cultuur ingebakken zit. De vele kleine wijnboerderijen die al decennia tot familie-erfgoed behoren en vooral lokaal produceren, tonen aan dat de wijngeschiedenis verder teruggaat dan je aanvankelijk zou denken. Volgens historische bronnen dateren de eerste primitieve wijngaarden in Zuid-Moravië zelfs al uit de derde eeuw na Christus!

Welkom op het platteland

Zuid-Moravië mag je gerust zien als 'de uithoek van Tsjechië' en is een pak minder toeristisch dan de Bohemen-regio, waartoe ook Praag behoort. Dat heeft als gevolg dat Zuid-Moravië de ideale plek is waar wijnliefhebbers helemaal tot rust kunnen komen. Volgens insiders gaat de tijd hier iets trager, zijn de mensen gemoedelijker en is het landschap nog authentieker dan in de rest van Tsjechië. Denk: kastelen, ruïnes en rustieke dorpjes, en dat allemaal in een golvend groen landschap.

Zuid-Moravië telt vier subregio's, elk met hun eigen troeven. De Mikulov-regio is de grootste en ook wel de meest boeiende. Hier vind je naast de oudste wijngaarden van het land ook het Valtice-paleis en het nationaal Wijnsalon, waar je de honderd lekkerste wijnen van Tsjechië proeft. Niet te missen!

Wijntoerisme

Waar wijn is, wordt gefeest, en dat is in Zuid-Moravië niet anders. In het najaar wordt op verschillende events de oogst gevierd. Zo proef je in tijdens het Wijnfeest Pálava in Mikulov de beste Moravische wijnen. Zoals de Pálava, die enkel in Tsjechië geproduceerd wordt. De stad wordt voor de gelegenheid omgetoverd tot dé wijnstad van Europa, met tal van concerten, shows en een Nationale Wijnwedstrijd. Ook in Znojmo en Valtice vind je in september en oktober historische wijnfeesten.

De beste manier om van zowel het landschap als de wijn van Zuid-Moravië te genieten, is op de fiets. De elf Moravische wijnfietsroutes nemen je namelijk mee langs de meest indrukwekkende wijnlandschappen, -producenten en stukjes wijngeschiedenis, terwijl je geniet van de prachtige Tsjechische natuur.

Meer weten?

Ook zin om het Tsjechische wijnlandschap te ontdekken? Neem dan zeker een kijkje op czechtourism.com.

Volg ons op Instagram

Volg @goodbyemag voor leuke tips en bloedmooie vakantie hotspots!

volg ons

Abonneer voordelig!

  • reisreportages over de mooiste vakantiebestemmingen
  • de knapste logeeradressen en lekkerste adresjes
  • tientallen tips voor een vakantie dichtbij of ver weg

abonneer

Deze website maakt gebruik van verschillende type cookies. Hier vind je meer informatie. Akkoord