Terug naar overzicht

7 verrassende tips om op brandstof te besparen tijdens je volgende camperreis

We kunnen er niet meer om heen: de brandstofprijzen swingen de pan uit. In tegenstelling tot een vliegtuigreis is reizen met de camper of caravan een verademing voor je portemonnee. Het geeft je de vrijheid om volledig zelf te kiezen hoever je reist, naar waar je trekt en op welke manier je start aan je nieuwe avontuur. Bovendien bestaan er enkele makkelijke manieren om efficiënt te reizen en je brandstofverbruik binnen de perken te houden. Camperspecialist Frans Hoofwijk van Camptoo geeft je zeven handige tips voor een zuinige rit naar je vakantiebestemming.

  • Goodbye redactie
    TekstGoodbye redactie

1. Kies voor een lichte camper of caravan

Hoe lichter de camper of caravan, hoe lager het brandstofverbruik zal zijn. Reis je met de camper, dan speelt ook de motor een belangrijke rol. Een voertuig met een nieuwere motor rijdt veel zuiniger dan eentje met een oude. Bovendien is een moderne motor een stuk minder belastend voor het milieu. Reis je met de caravan, dan is je brandstofgebruik afhankelijk van het voertuig dat de caravan trekt. Een moderne benzineauto zal een stuk zuiniger rijden dat een oudere dieselwagen. In with the new!

2. Ga voor een ‘platte’ reisbestemming

Vermijd tijdens je reis heuvelachtig gebied. Hoe minder dat de motor hoeft te werken, hoe minder brandstof je camper zal verbruiken. Kies voor een mooie vakantiebestemming zonder al te veel bergen, zodat je op een constante snelheid kan rijden. Gunstige, gelijkblijvende wegen, een constante snelheid in een zo hoog mogelijk versnelling, minder optrekken of remmen, en trager rijden zorgen voor een duurzame rit.

3. Stippel op voorhand je route uit

Bestaat er iets leuker dan je reis tot in de puntjes te plannen en vol spanning af te wachten naar de dag van vertrek? Onvoorziene gebeurtenissen zoals verloren rijden of in de file staan zijn niet alleen een domper op de reisvreugde, ze zorgen ook voor een hoger brandstofverbruik. Goed plannen is een goed plan!

4. Maak je camper of caravan vertrekkensklaar

Nu je je voertuig en bestemming hebt gekozen, is het tijd om in te pakken en weg te wezen. Controleer voor vertrek nog even je bandenspanning. Zijn je banden volgens de voorschriften opgepompt? Dan bespaar je veel brandstof! Denk bovendien goed na over wat je allemaal meezeult. Heb je écht die 5 paar broeken en 10 truien nodig? Of kan je ter plekke een wasje doen? Denk eraan: hoe lichter de bagage, hoe lager je brandstofverbruik.

Toptip van Frans: 'Ook inkopen bij de supermarkt kan je prima in het buitenland doen. Neem voldoende mee voor de eerste twee dagen en doe daarna inkopen in het land waar je bent. Zo leer je ook de buitenlandse keuken kennen.'

5. Schakel stiekeme verbruikers uit

Check of alle onnodige energieverslinders zoals de achterruitverwarming uitstaan. Te warm? Draai gerust je raampje naar beneden om van de frisse lucht te genieten en schakel de airco uit.

6. Rijd niet op de reserve van je brandstoftank

Velen van ons schieten in lichte paniek en krijgen klamme handen wanneer het reservelampje van de wagen plots brandt. Ook al kan je vaak nog meer kilometers rijden dan je denkt, toch is het aangewezen om de zoektocht naar een tankstation aan te vatten. De brandstof in je tank werkt namelijk ook als koeling voor de brandstofpomp. Als je tank leeg is, zal de brandstofpomp lucht aanzuigen. Dit zorgt voor oververhitting en kan tot beschadiging leiden. Een volle tank zorgt dan weer voor extra kilo's en een groter brandstofverbruik. Gouden raad: hou je tank minimaal voor 1/4e gevuld.

Toptip van Frans: 'Tank in een dorpje naast de snelweg om hoge brandstofprijzen te voorkomen. Kan je daar ook nog overnachten? Zo gezellig en je hoeft niet onnodig om te rijden!'

7. Verken de buurt te voet, met de fiets of met het plaatselijk openbaar vervoer

“We zijn errrrrrr!” Kies een mooi plekje uit en parkeren maar. Smeer je benen in voor kleine verplaatsingen en laat je voertuig staan om te voet op te gaan in de nieuwe omgeving. Moeder Natuur dankt je. Geniet bewust van alle pracht die ze ons schenkt.

Ready to go! Ga zuinig op pad met deelplatformen als Goboony of Camptoo. In ons volgende printnummer (dat in juni in de winkels ligt), lees je wat wij van een camperreis vonden!

Volg ons op Instagram

Volg @goodbyemag voor leuke tips en bloedmooie vakantie hotspots!

volg ons

Abonneer voordelig!

  • reisreportages over de mooiste vakantiebestemmingen
  • de knapste logeeradressen en lekkerste adresjes
  • tientallen tips voor een vakantie dichtbij of ver weg

abonneer

Deze website maakt gebruik van verschillende type cookies. Hier vind je meer informatie. Akkoord