Terug naar overzicht

Adembenemend Aalst: cultuur, natuur, avontuur én luxe

  • Grote Markt in Aalst

    Lisa Piotti

We kennen Aalst natuurlijk allemaal van Aalst Carnaval. Maar wist je dat deze stad nog veel meer te bieden heeft? Wij gingen een weekend op ontdekking in de ajuinenstad, die zijn bijnaam dankt aan de florerende uienteelt in de negentiende eeuw. Laat je verrassen door ultieme gastvrijheid en unieke bezienswaardigheden.

  • Lisa Piotti
    TekstLisa Piotti

Op ontdekking in het stadscentrum

De Grote Markt

Het stadscentrum van Aalst heeft heel wat culturele en historische hoogtepunten. Eén van de vele blikvangers is het Belfort op de Grote Markt, dat bestaat uit het Belfort zelf, het Schepenhuis en het Gebiedshuisje. Het Belfort wordt ook wel eens de tettentoren genoemd, als verwijzing naar de bolvormen in de klok. Op de tweede verdieping van het Belfort werd bendeleider en crimineel Jan de Lichte in de achttiende eeuw opgesloten. Je kunt zijn cel elke derde zondag van de maand bezoeken. Aan de hand van een leuke escape game in de crypte van het Belfort ga je op klopjacht en probeer je Jan de Lichte te vangen. Voor het Belfort staat een standbeeld van Dirk Martens, de invoerder van de boekdrukkunst in de Zuidelijke Nederlanden. Martens drukte boeken zoals Utopia van Thomas More en de reisverhalen van Christoffel Columbus. De Aalstenaars noemen het standbeeld de zwarte man, verwijzend naar de typische kleuren van groen en zwart geoxideerd brons.

Grote Markt

 

Sint-Martinuskerk

De Sint-Martinuskerk werd gebouwd tijdens de vijftiende eeuw en overleefde ondertussen twee wereldoorlogen, een kunstroof en een verwoestende brand. Waarom je de kerk zeker eens moet bezoeken? Binnen hangt één van Pieter Paul Rubens' meesterwerken: Heilige Rochus door Christus aangesteld tot patroon van de pestlijders, dat Rubens schilderde toen de pest in Europa heerste. Met een telescoop kun je het schilderij in detail bekijken. Tot eind september loopt in de kerk ook een belevingsexpo. Tijdens Iedereen Rubens neemt de Antwerpse barokschilder je mee naar zijn atelier op zolder. Daar help je hem zijn meesterwerk te voltooien en krijg je feedback op je schildertalent. Naast deze leuke belevingsexpo heeft de Sint-Martinuskerk nog een andere troef: de preekstoel van priester Adolf Daens.

Sint-Martinuskerk

 

Utopia

Utopia, vernoemd naar Thomas More’s werk, is zoveel meer dan een stedelijke bibliotheek. Het is een ontmoetingsplaats voor iedereen die graag leest, in een rustige omgeving studeert of gewoon zin heeft in een lekker hapje of drankje. Opvallend is de enorme boekenkast die je vanop de straatkant ziet. Tijdens de opening van de bibliotheek mocht elke Aalstenaar een eigen boek meenemen en in de boekenkast plaatsen. De stad betrekt haar inwoners immers graag bij allerlei beslissingen en activiteiten. Naast Utopia vind je ook een standbeeld terug van Louis Paul Boon: één van de belangrijkste Belgische schrijvers uit de geschiedenis. Wie wil kan plaatsnemen in de stoel tegenover hem en met de schrijver in discussie gaan.

‘t Gasthuys - Stedelijk Museum Aalst

’t Gasthuys in Aalst is nu het stedelijk museum van de stad, maar was vroeger een hospitaal. In het museum kom je meer te weten over de geschiedenis van Aalst, over Aalst Carnaval, over stadsfiguur priester Daens en één van de belangrijkste vertegenwoordigers van de Latemse school, Valerius de Saedeleer. De verschillende expo’s lopen doorheen het hele complex. Loop ook even door de kruidentuin op het binnenplein van dit beschermd historisch monument.

De groene long

Wat wij zo fijn vinden aan Aalst? Je hebt voor ieder wat wils en dat allemaal op wandelafstand. Wil je even ontsnappen aan de drukke straten? Ga dan op ontdekking in het Stadspark. De groene long van de stad werd aangelegd in 1915. Een betekenisvolle datum, want de aanleg van het park moest Aalsterse arbeiders bezighouden tijdens de Eerste Wereldoorlog. Op die manier ontsnapten de mannen aan de verplichte arbeid en deportatie naar Duitsland. Het park heeft enkele prachtige vijvers, een gezellig cafeetje en een grote speeltuin.

Wil je écht de natuur intrekken? Dan kun je terecht in Natuurreservaat Osbroek. In dit stukje bos en weide lopen wilde Gallowayrunderen rond, al zijn ze ondertussen al zo gewend aan voorbijgangers dat je ze bijna tam kunt noemen. In Osbroek is fietsen niet toegestaan, enkel wandelaars zijn er welkom. Op die manier wil de stad de rust van fauna en flora in het park behouden. Als je vroeg in de ochtend gaat wandelen, spot je misschien wel een wilde ree of een ander klein bosdiertje.

Osbroek

 

Avontuur en geschiedenis

Ook voor avontuurlijke toeristen heeft Aalst heel wat originele troeven. Op de Kapellekesbaan werd een oude fabriekssite omgebouwd tot hypermodern sportcomplex Schotte, vernoemd naar de oude leerlooierrij. Buiten heeft The Outsider heel wat leuke activiteiten te bieden, met zicht op de Dender. In dit outdoor avonturenpark trotseer je de Aalsterse wateren of beklim je een oude fabrieksschouw. Op de Dender kun je suppen, riverbiken en kajakken. Het pronkstuk van het park is de 50 meter hoge fabrieksschouw die werd omgetoverd tot klimmuur. Je kunt de schouw tot op een hoogte van zestien meter beklimmen via verschillende parcours. Wij probeerden het uit: een unieke ervaring als je het ons vraagt!

The Outsider

The Outsider beschikt ook over een Black Tower die je kunt beklimmen en touwenparcours Blue Diamond. Blue Diamond is zo’n zestien meter hoog en bestaat uit drie verdiepingen die steeds moeilijker worden. Een leuke extra aan dit parcours is dat de eerste verdieping deels toegankelijk is voor rolstoelgebruikers. Dat is een uniek concept in Vlaanderen. De Schotte ligt aan de Kapellekensbaan, een naam die je wellicht bekend in de oren klinkt. Deze straat was het decor voor één van Louis Paul Boons romans, De Kapellekensbaan. In dit meesterwerk probeert een ambitieus burgermeisje genaamd Ondine te ontsnappen uit het grauwe fabrieksstadje Aalst. Het Aalsterse stadsbier Ondineke werd vernoemd naar het hoofdpersonage van Boons roman. Wie zegt dat je geschiedenis niet kunt combineren met avontuurlijke activiteiten?

Carnaval

Iedereen kent Aalst waarschijnlijk vooral omwille van Aalst Carnaval. En zelfs als je de stad bezoekt buiten de carnavalsperiode kun je er toch wat carnavalcultuur opsnuiven. Zo kun je een bezoekje brengen aan de carnavalswerkhallen. Om die te bereiken moet je de Dender oversteken naar wat vroeger de arme wijk van de stad was. Stop onderweg ook even bij het standbeeld van priester Daens. Die kijkt vanuit het welvarende stadsdeel naar het arme gedeelte, wat symbool staat voor zijn bekommernis om de armen. De grote loodsen zijn aan de buitenkant versierd met originele graffitikunstwerken. Wil je de hallen verkennen? Dan doe je dat met een gids. Maar het is even leuk om gewoon eens rond het gebouw te wandelen en de graffitiwerken te bewonderen. In ’t Gasthuys – Stedelijk Museum leer je meer over de geschiedenis van Aalst Carnaval en maak je kennis met een uitgebreide collectie foto’s, kostuums en wagenstukken.

Smullen maar!

Lunchen en shoppen tegelijk? Het kan! Bij Cimorné vind je verschillende handelaars onder één dak. In de voormalige glasslijperij vind je onder andere een kapper, een fietsenwinkel, een tattoozaak en Gist. Bij Gist geniet je van een heerlijk ontbijt of frisse lunch. De micro zuurdesembakkerij maakt gebruik van verse producten en zuurdesembrood van eigen bereiding.

Schijnt het zonnetje in Aalst? Ga dan zeker iets drinken bij Graaf van Egmont. Pal naast het Belfort ligt dit typisch Belgisch eetcafé waar het heerlijk vertoeven is op het terras. Snoetje in de zon, wijntje in de hand en aperitiefhapje in de mond!

Een specialty coffee bar die al zeven jaar op nummer één staat op Tripadvisor, daar kun je niets mis mee doen! Bij Philimonius kies je uit 35 verschillende koffiebereidingen, lekkere streekbieren, huisgemaakte limonade, echte chocomelk of thee en een heerlijk stukje gebak. Neem nadien even een kijkje in het winkeltje met leuke beautyproducten, juwelen en accessoires. 

Wil je echt culinair verwend worden? Reserveer dan een tafeltje bij Cul’eau. In dit stijlvolle restaurant weet men wel wat doen met eten. Je wordt er in de watten gelegd met een verfrissende cocktail en hoogstaande gerechten waarvan je ongetwijfeld gaat watertanden.

Shop till you drop

Het stadscentrum van Aalst heeft heel wat leuke boetieks en concept stores. Ideaal voor een namiddag shoppen en terrassen! Bij beauty concept store Clothilde staat slow beauty centraal. Je koopt er eerlijke en natuurlijke verzorgingsmiddelen die een bewuste levensstijl ondersteunen.

Voor de kinderen kun je dan weer terecht bij Room4kids. Je vindt er leuke spulletjes om de kinderkamer mee in te richten, een originele mom’s corner, hippe kinderkleding en leuke cadeautjes. De winkel is stijlvol ingericht met heel wat leuke spullen.

Op zoek naar stijlvolle interieuraccessoires, meubilair of lifestyle artikelen? Spring eens binnen bij Fonetik. Van eigentijdse kaarsenhouders tot kleurrijke kastjes of modieuze rugzakken. Bij Fonetik vind je gegarandeerd iets leuk!

De batterijen opladen

Een drukke dag gehad in de ajuinenstad? Tijd om de batterijen weer op te laden! Daarvoor kun je gelukkig terecht bij B&B Hof Beygaert. In deze charmante vierkantshoeve legt gastvrouw Martine je goed in de watten. In de zomer geniet je van het verse en huisbereide ontbijt in de gezellige binnenplaats. De kamers zijn allemaal uitgerust met een eigen keuken, een enorme regendouche en een cosy zithoek.

Hof Beygaert

 

Praktisch

Logeertip

B&B Hof Beygaert. Vanaf €95 per nacht, Lindenstraat 7, hofbeygaert.be

Culinaire adressen

Cimorné, Alfred Nichelsstraat 14, cimorne.be
Graaf van Egmont, Grote Markt 1
Philimonius, Louis D’Haeseleerstraat 8, philimonius.be
Cul’eau, Gentsesteenweg 177, culeau.be

Shopadresjes

Clothilde, Louis D’Haeseleerstraat 9, clothilde.be
Room4kids, Sint-Jorisstraat 26, room4kids.be
Fonetik, Korte Zoutstraat 13, shop.fonetik.be

Avontuurlijke adressen 

The Outsider, Kapellekensbaan 4, outsideraalst.be

Info

visit-aalst.be

Volg ons op Instagram

Volg @goodbyemag voor leuke tips en bloedmooie vakantie hotspots!

volg ons

Abonneer voordelig!

  • reisreportages over de mooiste vakantiebestemmingen
  • de knapste logeeradressen en lekkerste adresjes
  • tientallen tips voor een vakantie dichtbij of ver weg

abonneer

Deze website maakt gebruik van verschillende type cookies. Hier vind je meer informatie. Akkoord