Terug naar overzicht

Duurzaam reizen in cijfers

Volgens het Klimaatakkoord Parijs 2020-2050 moet de CO2-uitstoot tegen 2050 drastische afgebouwd zijn om de opwarming van de aarde te beperken. Dat betekent dus ook een drastische verandering op vlak van reizen. De toerisme industrie is namelijk verantwoordelijk voor 10% van de wereldwijde CO2 uitstoot.

  • Goodbye redactie
    TekstGoodbye redactie

Ondanks de aanpassingen die we zouden moeten maken, wordt verwacht dat die uitstoot de komende decennia alleen maar zal stijgen. Zo goed als geen enkele reis is 100% duurzaam, en dat hoeft ook niet, zolang we er bewust en berekend mee omgaan. Onderstaande cijfers over de impact van transport, accommodaties en verschillende type reizen, kunnen helpen om ook op vlak van reizen duurzamere keuzes te maken.

Impact type accommodatie

De impact van accommodaties zit hem met name in het verbruik van water, energie en afval. De stelregel hier is: hoe luxer de accommodatie, hoe groter de CO2 voetafdruk. Met een nacht in een B&B wordt er gemiddeld 23 kilogram CO2 uitgestoten. Met een caravan of camper verminder je de uitstoot per nacht met al meer dan 80%. 

Geef terug aan de omgeving

Bij online deelplatformen Campspace en Goboony willen ze een goed voorbeeld geven wat betreft duurzaamheid en duurzaam reizen, een belangrijk onderdeel daarvan is het ondersteunen van de lokale bevolking. Teruggeven aan de community hoort namelijk bij een circulaire economie. Daarnaast helpt de connectie met de omgeving - en zijn inwoners - ook enorm bij het vakantiegevoel. 

Manieren van teruggeven zijn bijvoorbeeld eten kopen rechtstreeks bij de boer, op boerenmarkten of bij stalletjes langs de weg. Maar het gaat ook over het doen van een lokale activiteit; eten in klein eetcafé of een dagje meehelpen in een volkstuin. Ga met de kinderen eens naar een kinderboerderij, veel beter en leuker dan een massale dierentuin.

Impact type transport

Het grootste aandeel in CO2 uitstoot van toerisme komt door transport. In de grafiek  zie je de uitstoot per kilometer voor de verschillende transporttypes. Vliegen en lange afstanden met de camper zijn de meest vervuilende manieren. Een camper stoot weliswaar per kilometer veel CO2 uit, als accommodatie om in te overnachten is het weer een van de meest duurzame vormen. Zoals de grafiek aantoont kan het type transport een groot verschil betekenen. Tegelijkertijd is afstand ook een belangrijke factor. Dichtbij op vakantie gaan levert dus al gauw een vermindering van je CO2 voetafdruk op. 

Leave no trace

Het líjkt misschien normaal, maar aan de bermen te zien, is het dat nog steeds niet. Laat een plek altijd net zo proper - of nóg properder - achter als dat je hem aantrof. Zo hou je de natuur en de omgeving waarin je kampeert schoon. Neem een composteerbaar zakje mee als je gaat wandelen of fietsen. Zo kun je je eigen afval meenemen en misschien zelfs ook de berm wat afvalvrij maken. 

Impact type vakantie

Wat als je met twee personen, twee nachten weggaat? Kies je voor een citytrip naar bijvoorbeeld Barcelona of Venetië met een hotel? Of kies je voor een campertrip met Goboony of een Campspace dichterbij huis? Op een Campspace dichtbij huis kom je tot rust en versterk je de band met je reisgezelschap. Bovendien bespaar je met het boeken van een Campspace - tegenover een vlucht en hotel - tot 95% CO2 uitstoot.  

Reduce, reuse, recycle

Als je al bekend bent met duurzaamheid komen de woorden reduce, reuse en recycle je wellicht bekend voor. Dat zijn drie van de zes pijlers voor een duurzaam leven. Deze drie staan voor het verminderen van afval, het hergebruiken en het recyclen van je spullen. Enkele tips:

  1. Herbruikbare waterflessen: zodat je niet iedere dag een nieuw flesje hoeft te kopen
  2. Microvezeldoek: maakt je lichaam snel droger dan droog, is superlicht, neemt weinig ruimte in en hoeft niet zo vaak gewassen te worden.
  3. Neem herbruikbare zakjes en bakjes mee. Bijenwas is ook een goede manier om dingen in te verpakken. 

Wat betekent 1.000kg CO2 uitstoot precies?

Waarom vergelijken we het niet met het aantal keer dat je een smartphone kunt opladen? De schatting is dat je voor 1 ton (1.000kg) CO2 uitstoot 127.532 keer een smartphone kunt opladen. Als je uitgaat van één keer per dag opladen, dan kun je voor 1 ton CO2 uitstoot bijna 350 jaar een smartphone opladen. Kortom, wil je als onderdeel van een bewuster leven ook bewuster gaan reizen? Houd dan rekening met het type accommodatie, transport én de afstand die je reist.

Volg ons op Instagram

Volg @goodbyemag voor leuke tips en bloedmooie vakantie hotspots!

volg ons

Abonneer voordelig!

  • reisreportages over de mooiste vakantiebestemmingen
  • de knapste logeeradressen en lekkerste adresjes
  • tientallen tips voor een vakantie dichtbij of ver weg

abonneer

Deze website maakt gebruik van verschillende type cookies. Hier vind je meer informatie. Akkoord