Terug naar overzicht

Reizen met impact is de nieuwste reistrend

Reizigers willen tegenwoordig meer halen uit hun vakantie dan mooie foto's en lekker eten. We willen dat onze reis een positieve impact heeft op de plaats en de gemeenschap die we bezoeken. Reizen met impact is de nieuwste trend, maar hoe doe je dat juist?

  • Goodbye redactie
    TekstGoodbye redactie

Wat is reizen met impact?

Kort door de bocht: reizen met een doel. Je laat de über-chique hotels en de once-in-a-lifetime activiteiten links liggen en kijkt naar hoe jij kunt bijdragen aan de wereld. Volgens een onderzoek van de American Express Travel global trend report wil 78% een positieve impact hebben op de gemeenschap die ze bezoeken. Daarnaast wil 81% dat het geld dat ze uitgeven terugvloeit naar de lokale mensen. Verder wil ook 81% een authentieke ervaring in plaats van activiteiten die door grote reisorganisaties zijn georganiseerd.

1. Logeer bij een sociaal bewust hotel

Hotels motiveren hun gasten om hun steentje bij te dragen. Zo gaan hotels evenementen organiseren voor goede doelen waarvan de opbrengst naar lokale ngo's gaat. Maar denk ook aan opruiming van stranden, het vermijden van single-use plastiek en nog vele andere initiatieven.

2. Steun lokale ondernemingen

Het is gemakkelijk om via een groot reisbureau verschillende activiteiten te boeken, maar zoek liever naar lokale bureaus. Blijf daarnaast weg van grote ketens wanneer het op eten en drinken of shopping komt. Slenter liever door lokale markten en ga eten in authentieke restaurants. Een goede tip is om via de lokale krant te kijken welke activiteiten er in de buurt gepland zijn. 

3. Neem deel aan eco-activiteiten

Op reis is het, net zoals in je eigen land, belangrijk om de natuur te respecteren. Sterren kijken, kamperen en wandelen zorgen ervoor dat je tot rust kunt komen in de natuur zonder deze te beschadigen. Daarnaast worden er ook andere activiteiten opgericht met de natuur en zijn bewoners als prioriteit. In Belize kun je bijvoorbeeld de Community Baboon Sanctuary bezoeken waar meer dan 3.500 brulapen en meer dan 250 soorten vogels verblijven. In Thailand kun je dan weer meer te weten komen over de Aziatische olifant in het Mekong Elephant Park. Via deze link vind je nog meer hartverwarmende dierenreservaten.

4. Reis tijdens het laagseizoen

Het wordt wel vaker aangeraden om je reiskosten te drukken, maar ook om een impact te hebben reis je best in het laagseizoen. Tijdens het hoogseizoen is er vaak overtoerisme wat een negatieve impact kan hebben op de lokale bevolking. Los daarvan is het voor jezelf ook gewoon fijn om geen rekening te moeten houden met bussen vol toeristen.

Volg ons op Instagram

Volg @goodbyemag voor leuke tips en bloedmooie vakantie hotspots!

volg ons

Abonneer voordelig!

  • reisreportages over de mooiste vakantiebestemmingen
  • de knapste logeeradressen en lekkerste adresjes
  • tientallen tips voor een vakantie dichtbij of ver weg

abonneer

Deze website maakt gebruik van verschillende type cookies. Hier vind je meer informatie. Akkoord