Terug naar overzicht

Ho! ho! ho! In deze vijf landen hangt de beste kerstsfeer

Het is weer december, dat betekent bijna Kerstmis! Naar aanleiding daarvan stelde Musement, een digitaal boekingsplatform voor activiteiten wereldwijd, een lijst op van de Europese landen waar de kerstgedachte het grootst is. Voor de ranking werd het Google-zoekgedrag naar tien kerstgerelateerde woorden geanalyseerd in 41 Europese landen. Noorwegen staat helemaal bovenaan in het lijstje, België op een mooie achtste plaats!

  • Nona Heremans
    TekstNona Heremans
  • Foto'siStock

1. Noorwegen

Kerstmis is in Noorwegen een groot gebeuren. Van de tien termen die werden geanalyseerd, was het Scandinavische land de absolute winnaar voor de term kerstkoekjes. Kerstkoekjes bakken met de hele familie is er dan ook een belangrijke traditie. Kerstversieringen worden met de hand gemaakt en op 23 december wordt de kerstboom naar binnen gehaald om hem samen te versieren. De hele maand december vinden er kerstconcerten plaats, wordt er kerstverlichting aangestoken in steden zoals Bergen en Oslo en drinken de Noren graag een glaasje gløgg. Het hele land verkeert meer dan een maand in een kerstsfeer en daarmee staat Noorwegen met recht op de eerste plaats.

2. Duitsland

Duitsland is hét land bij uitstek wat kerstmarkten betreft. Bij ons zijn vooral de kerstmarkten van Keulen, Düsseldorf en Aken bekend, maar zo goed als iedere stad en dorp organiseert tijdens december zijn eigen Weihnachtsmarkt. De feestdagen zelf zijn in Duitsland vergelijkbaar met hoe wij ze doorbrengen: veel eten en drinken, cadeautjes en familie! 

3. Oostenrijk

Ook Oostenrijk heeft heel wat kersttradities. Een daarvan vindt al plaats op 4 december. Dan worden er Barbara-takken (takken van appel- of kersenbomen) naast de kachel gezet in de hoop dat ze de hele maand bloeien. Volgens de traditie brengt dat geluk in het volgende jaar. Een andere gewoonte, die ze vooral in Tirol en Salzburgerland koesteren, is Perchtenlopen. Op 24 december loopt er een mythische figuur met veel lawaai door de straten om de boze geesten weg te jagen. 

4. Verenigd Koninkrijk

Volgens het onderzoek van Musement zochten heel veel Britten vooral naar de zoekterm 'kerstboom' en 'kerstversiering', wat hen een vierde plaats in het lijstje opbracht. Na WOII gaf Noorwegen een gigantische kersboom cadeau als bedanking voor de Britse hulp. Sindsdien is er ieder jaar op Trafalgar Square in Londen een meer dan twintig meter hoge Noorse kerstboom te vinden die prachtig verlicht wordt. En ook de rest van de hoofdstad wordt tijdens de kerstdagen versierd met miljoenen lichtjes. 

5. Denemarken

In Denemarken is het de traditie om rond de kerstboom te dansen op kerstavond. Er wordt nadien ook uitgebreid gedineerd en vooral Risalamande kan dan niet ontbreken. Dat is een pudding van rijst waarin een amandel verstopt zit. Wie de amandel in zijn maaltijd heeft, wint een extra cadeau. Ben je tijdens de feestdagen in Kopenhagen? Passeer dan zeker eens in Tivoli-park. Het pretpark midden in de stad is indrukwekkend verlicht en enorm gezellig!

Volg ons op Instagram

Volg @goodbyemag voor leuke tips en bloedmooie vakantie hotspots!

volg ons

Abonneer voordelig!

  • reisreportages over de mooiste vakantiebestemmingen
  • de knapste logeeradressen en lekkerste adresjes
  • tientallen tips voor een vakantie dichtbij of ver weg

abonneer

Deze website maakt gebruik van verschillende type cookies. Hier vind je meer informatie. Akkoord