Terug naar overzicht

Zo kamperen we in 2023: 7 trends uitgelegd

Wát een jaar is 2022 al geweest. Bij Goboony keken ze hun ogen uit, want na een periode vol onvoorziene situaties was de kans reëel dat mensen volop naar de andere kant van de wereld zouden reizen. Maar niets was minder waar. Mensen bleven lokaal reizen, en gingen zelfs 37%* meer op binnenlandse reizen in vergelijking met het pre-corona gemiddelde. En dat zijn lang niet de enige trends die ze opmerken. Op basis van een survey onder Goboony-reizigers (n= 971), het boekingsgedrag op het platform (de boekingsaanvragen 2022-2023) en de expertise van hun medewerkers stelde Goboony dit trendrapport klaar. 

*resultaten van www.statbel.fgov.be

  • Goodbye redactie
    TekstGoodbye redactie

1. Goede voornemens voor families: check!

Covid-19 deed veel gezinnen nadenken over wat nu écht belangrijk is. Quality-time doorbrengen met elkaar stak er met kop en schouders bovenuit. Een voornemen waar mensen zich aan houden, want de gemiddelde boekingsduur ging van 7,7 dagen naar 8,9 dagen in vergelijking met pre-corona cijfers. Bovendien zijn de vroegboekingen voor families terug op pre-corona niveau. Early birds are really catching the campervan-worms.

2. Buitensport is een lifestyle

Vanlife en buitensport zijn als peper en zout, ? Nicole en Hugo, GenZ en havermelkcappuccino's,… kortom het perfecte paar. Het wordt bovendien meer en meer een levensstijl, dat zien we in de vans die verhuurd worden. Een yoga-dek op het dak, vans omgebouwd om enduro-motoren mee te nemen … de weekend-warrior switcht stilaan naar een parttime avonturier en bedruipt die buitensport door hun vans succesvol te verhuren aan andere sportievelingen. 

3. Duurzame jongens, die camperaars

Van vastgelijmde activisten aan meesterwerken tot loodzware landbouw beslissingen, klimaatdiscussies zijn niet meer weg te slaan uit ons dagelijks leven. Dat kwam ook zeer duidelijk naar voor in de reizigerssurvey. 68,7% van de reizigers beschouwt reizen met een camper als een duurzaam alternatief voor vliegreizen, waarbij 22,8% de kanttekening maken dat zij specifiek kiezen voor slow travel en lokaal te reizen (<1.500 km). 

4. The rise of the overlander

Deze trend is ingezet eind 2020 en blijft boomen: de sportieve off-roader waar je ook mee kampeert. We zien het in allerlei vormen en maten. Van 4x4-personenwagens met daktenten tot volledige 4x4 campervans. Ook fabrikanten brengen gretig camper-modellen uit die alle luxe bieden, maar in een hyperstoer jasje. Zelfs Decathlon kwam in de zomer van 2022 met een budget-daktent uit. Dus kijk je ogen maar uit onder de baan in zomer 2023, want het zoekvolume gaat met +23% omhoog. 

5. Een van als het verlengde van jezelf

Ook opvallend zijn de grote getallen DIY-campers die verhuurd worden anno 2023. Een bus ombouwen lijkt dé ideale tussenoplossing voor die jonge Belgen met een baksteen in de maag die zich schoorvoetend op een verpletterend dure vastgoedmarkt begeven. Het grote voordeel is de hoge graad van personalisatie, waardoor de persoonlijkheid van de ombouwer én hun passies onmiddellijk doorschemert. Show me your van and I’ll tell you who you are (and who you want to be). Jonge millenials en Gen Z delen hun van via deelplatformen en gunnen zichzelf zo meerdere vakantiemogelijkheden. 

6. Treat. Yo. Self. 

De best verhuurde modellen in 2023 én de snelst stijgende zijn de campers die blaken van luxe. In vergelijking met onze buurlanden kopen én verhuren de Belgen campers die voorzien zijn van alle comfort en gemak, en bovendien ook opmerkelijke jonge campers. De populairste snufjes in campers anno 2023 zijn onder andere Chromecasts, specifieke aanpassingen aan het interieur om Airfryers en espressomachines mee te nemen en een stabiele eigen wifi-netwerk . 

7. De e-Eerste 

Ook in camperland maakt de eerste e-camper zijn intrede. Terwijl bij onze buurlanden de elektrische campervans furore maken, is het hier angstvallig stil. De Belgische administratie maakt het bijzonder moeilijk om ombouwprojecten van diesel naar elektrisch goed te keuren, en voorlopig blijven de e-campers aan de prijzige kant. In 2023 verwachten we de allereerste e-camper op het Belgische platform, in Nederland stijgt de vraag naar e-campers razendsnel. 

Goboony's voorspellingen voor 2023

  • Exclusieve (ecologische) campings zullen nog populairder worden - ‘Into The Wild’, maar wel ? luxueus én milieuvriendelijk. Glamping dus, maar met wat meer vrijheid zoals camping Buitenland
  • Kamperen op festivals leeft weer helemaal op. Nu we het eerste festivalseizoen na covid achter de rug hebben, merken we een stijgende vraag naar campers wanneer grote festivals als Rock Werchter en Sziget hun ticketverkoop lanceerden.
  • Op één plek vertoeven om te ontspannen, lijkt definitief verleden tijd. Dat blijkt uit onze recente survey. Er is een duidelijke trend: reizigers verkiezen om naar verschillende plekken te reizen om daar actief te zijn. The journey IS the destination.

Lees ook zeker deze artikels

Volg ons op Instagram

Volg @goodbyemag voor leuke tips en bloedmooie vakantie hotspots!

volg ons

Abonneer voordelig!

  • reisreportages over de mooiste vakantiebestemmingen
  • de knapste logeeradressen en lekkerste adresjes
  • tientallen tips voor een vakantie dichtbij of ver weg

abonneer

Deze website maakt gebruik van verschillende type cookies. Hier vind je meer informatie. Akkoord