Terug naar overzicht

6 actieve vakanties

Deze zomer op je luie kont liggen? Vergeet het maar! Wij tippen de leukste actieve vakanties in binnen- en buitenland.

  • Nona Heremans
    TekstNona Heremans

1. Kanoën door de wildernis

Stel je voor: urenlang peddelen over het diepblauwe water en tussen de felgroene bossen. Je tent opslaan op de mooiste plekken die je kunt vinden, omringd door natuur en vogels. Eten maken bij een ondergaande zon, om daarna in te dommelen onder een oneindige sterrenhemel. Ideaal om je batterijen he-le-maal terug op te laden! The Canoe trip neemt je een week lang mee door de Zweedse wildernis. De regio Värmland, aan de grens met Noorwegen, is bezaaid met meren en eilandjes. Aangezien wildkamperen er toegestaan is, kun je je installeren op een eilandje naar keuze. De perfecte plaats dus om een kanotrip te plannen, zowel voor beginners als gevorderden. Voor wie het graag rustigaan doet, is er een route voorzien van 70 km. Meer ervaren sporters kunnen kiezen tussen een trip van 90 km of 120 km. Travelbase is de organisatie achter The Canoe Trip. Al sinds 2010 organiseren zij avontuurlijke en originele reizen. Zo kun je er ook terecht voor een kajaktrip in Noorwegen of een zeilvakantie in Kroatië. 

Info: vanaf € 470 per week, vervoer inbegrepen, maaltijden zelf te voorzien, thecanoetrip.org

Alternatief dichtbij

Liever een weekendje weg dichtbij huis? The Outsider Aalst organiseert kanoweekends op de Dender. Je vertrekt op vrijdagavond of zaterdagochtend in Geraardsbergen en komt op zondagavond aan in Aalst. Waar je onderweg stopt en overnacht kies je volledig zelf. 

Info: € 70 per persoon voor twee dagen, € 85 per persoon voor drie dagen, kajakopdedender.be

2. Surfen en yoga aan de Atlantische Oceaan

Je zou de twee misschien niet meteen met elkaar associeren, maar volgens Katrien Kegels van Chicks on Waves vormen surfen en yoga de perfecte combinatie. Bij beide disciplines moet je jezelf namelijk volledig laten leiden door het moment, en daarbij niets forceren. In een villa met zeezicht in de Portugese Algarve verwelkomen Katrien en haar team je met veel enthousiasme. Je kunt er kiezen voor een gedeelde of privé-kamer. Iedere ochtend staat er een vers ontbijtbuffet voor je klaar en ook luncht en diner worden bereid met lokale ingrediënten. Je krijgt er dagelijks drie uur surfles en één yogasessie. Hoe de dagindeling eruit ziet, hangt af van het weer en de golven. Zowel beginnende als gevorderde surfers kunnen hier terecht. Bovendien heb je voldoende tijd over om de omgeving te verkennen!

Info: vanaf € 875 per week, verblijf, surflessen en yogasessies inbegrepen, chicksonwaves.com

Board X organiseert soortgelijke vakanties in het Spaanse Zarautz of het Franse Montalivet. De reizen zijn op maat van jongeren en gezinnen gemaakt. Kinderen amuseren zich vier uur per dag met de animatoren, en ondertussen kun jij helemaal tot rust komen tijdens een van de yogasessies. Slapen doe je in een luxueuze glampingtent met comfortabele bedden.

Info: prijzen afhankelijk van locatie en periode, boardx.be

Alternatief dichtbij

Ook in België worden er heel wat yogaretraites georganiseerd. Op de website bookyogaretreats.com vind je een duidelijk overzicht, van de Ardennen tot Limburg en de kust.

Info: prijzen afhankelijk van de organisatie en het aantal dagen, bookyogaretreats.com

Zoals de naam al doet vermoeden, moet je bij Surfers Paradise in Knokke-Heist zijn om in eigen land te surfen. In dit watersportcentrum leren ze je naast ‘gewoon’ surfen ook kite-, wind- en wingsurfen.

Info: € 50 voor 1 uur les, inclusief materiaal, € 200 voor vijf lessen van 1 uur, surfersparadise.be

3. Bergrivieren temmen 

Mag het een tikkeltje extremer en gedurfder? Dan zijn de canyoning-reizen van X-Adventure misschien helemaal jouw ding. Canyoning is een sport waarbij je al zwemmend, klauterend en klimmend een rivier afdaalt. Een week lang ontdek je in groep de leukste en wildste plekken van de Spaanse Pyreneeën, de Italiaanse Alpen of de Azoren. Een groepsreis is ideaal om nieuwe mensen te ontmoeten met dezelfde interesses. Schrijf je je liever niet alleen in? Stel dan zelf een groep samen om op avontuur te gaan. Nederlandstalige gidsen begeleiden je ter plekke en je slaapt in een tentenkamp. Naast canyoning maak je ook kennis met rafting, cliff diving, via ferrata’s en rotsklimmen. Enkel geschikt voor avontuurlijke lezers, dus! 

Info: vanaf € 699, afhankelijk van locatie, x-adventure.be

Alternatief dichtbij

Ook in de Ardennen vind je enkele rivieren waar canyoning en rafting mogelijk is. AcTeam neemt je drie uur lang mee langs de leukste watervallen, stroomversnellingen en natuurlijke glijbanen van Wallonië.

Info: € 50 per persoon voor drie uur canyoning, acteam.be

4. Stapschoenen aan en gaan

Er bestaan drie soorten wandelvakanties: je verblijft op één locatie en maakt van daaruit verschillende (dag)tochten, je wandelt van slaapplaats naar slaapplaats met heel je hebben en houden of je wandelt van slaapplaats naar slaapplaats en laat je bagage vervoeren. De eerste twee soorten zijn relatief makkelijk zelf te organiseren. Zoek een wandelgebied naar keuze, en stippel je eigen tocht uit. Voor de derde optie schakel je best een organisatie in. Wandelvakanties.com is bijvoorbeeld gespecialiseerd in - jawel - wandelvakanties door Groot-Brittannië en Ierland. De organisatie stippelt je tocht tot in de puntjes uit, legt onderweg gezellige B&B’s, guesthouses of herbergen vast én vervoert je bagage. Makkelijker wordt het écht niet. 

Info: prijs afhankelijk van locatie, aantal dagen en periode, wandelvakanties.com

Alternatief dichtbij

Op de website van vzw Wandelsport Vlaanderen vind je naast verschillende wandelactiviteiten in eigen land ook tips over de juiste wandschoenen, kledij en trainingsschema’s voor iedere wandelaar. 

Info: prijs afhankelijk van activiteit, wandelsportvlaanderen.be

5. Op de pedalen door Europa

Tijdens een fietsreis heb je veel bewegingsvrijheid, kun je stoppen waar je wilt én zie je meer van de tocht die je aflegt. Bovendien zijn de gezondheidsvoordelen van fietsen eindeloos. De reisorganisatie Zuiderhuis heeft een uitgebreid aanbod fietsreizen binnen Europa: zowel voor gezinnen, echte wielertoeristen als e-bike-enthousiastelingen. Zowat ieder Europees land kun je met de fiets verkennen. Tijdens je reis houd je je enkel bezig met genieten, want alles wordt voor jou geregeld. De fietsen staan klaar, de logies worden geboekt en je bagage met zorg vervoerd. Liever wat meer luxe op reis? Wat dacht je van een gastronomisch etentje of een wellnessbezoek ’s avonds? Bezoek de Zuiderhuis-kantoren in Gent of Antwerpen om jouw reis uit te werken!

Info: prijs afhankelijk van locatie, aantal dagen en periode, zuiderhuis.be

Alternatief dichtbij

Op vlaanderenfietsland.be vind je een handig overzicht van alle fietsroutes per regio of provincie. Ook alle fietsvriendelijke logies in Vlaanderen staan er opgelijst. 

Info: je kunt de routes gratis raadplegen, vlaanderenfietsland.be

6. Water en wind als leidraad

Een zeilvakantie alleen voor mensen met ervaring? Think again! Mascott Sailing organiseert zeilvakanties voor iedereen die houdt van water en wind. Heb je nog nooit een voet op een zeilboot gezet, dan is de formule Boat & Breakfast ideaal. Je huurt immers een kajuit op een luxejacht en vaart mee met ervaren schippers. Laat jij je op vakantie graag in de watten leggen? Dan kies je beter voor de Guletcruise. De bemanning brengt je van de ene baai naar de andere, terwijl jij geniet van de wijde zee en een cocktail op het dek. Aan boord liggen onder andere snorkels om je vakantie onvergetelijk te maken! Ook ervaren zeilers kunnen bij Mascott terecht, en de organisatie bijvoorbeeld een zeilboot met of zonder begeleiding laten zoeken op de gekozen vakantiebestemming. Italië, Kroatië of Thailand? Niets is uit den boze! 

Info: prijs op aanvraag, mascottsailing.be

Alternatief dichtbij

Het bedrijf 4 Sail organiseert dagtochten en weekenden per zeilboot. De boot vertrekt vanuit de haven in Nieuwpoort. Ervaring is niet nodig, want er gaat altijd een schipper mee.

Info: € 135 per persoon per dag, 4sail.be

Lees ook zeker deze artikels

Volg ons op Instagram

Volg @goodbyemag voor leuke tips en bloedmooie vakantie hotspots!

volg ons

Abonneer voordelig!

  • reisreportages over de mooiste vakantiebestemmingen
  • de knapste logeeradressen en lekkerste adresjes
  • tientallen tips voor een vakantie dichtbij of ver weg

abonneer

Deze website maakt gebruik van verschillende type cookies. Hier vind je meer informatie. Akkoord