Koester de Kempen

Scroll naar beneden
Kempen

Met Goodbye als betrouwbare gids nemen we jullie de komende weken op sleeptouw langs enkele voorname gemeenten in de Kempen. Kom herinneringen maken in een regio om te koesteren. We starten onze toertocht in Geel, trekken vervolgens door naar Kasterlee, over Turnhout en Hoogstraten, om te eindigen in Balen.

Balen wordt het allerminst, want in de Kempen voelt iedereen zich in zijn element. Ben je nog op zoek naar inspiratie om jouw komende lente- en zomerweekends te vullen, weet dan dat je altijd welkom bent in de Kempen – een streek waar sappige dialecten, heerlijk hoeveijs en wandel- en fietsplezier hand in hand gaan.

  • Yannick Melsen
    TekstYannick Melsen

Geschiedenis in’t groen

De geografische regio ‘Kempen’ is in feite een enorm gebied dat zich uitstrekt over verschillende provincies in België en Nederland. De Vlaamse Kempen nemen het grootste deel van de provincie Antwerpen in.

Wist je trouwens dat de Kempen zijn benaming kreeg van het Latijnse woord ‘campina’ of ‘campinia’, wat evenveel betekent als ‘veld’ of ‘land van velden’. Het benadrukt het vlakke, groene en uitgestrekte karakter van de streek. Toch was het een droog en ruw landschap dat enkel door het harde werk van de vroegere Kempenaren is gegroeid tot wat het nu is. Andere overleveringen uit het verleden vind je in de abdijen, begijnhoven en kastelen waar de rust nog steeds overheerst. Wie wil weten hoe het eraan toegaat in een abdij, kan terecht bij de norbertijnenabdijen van Postel of Tongerlo. De adbij van Westmalle is niet open voor het publiek, maar bevindt zich in een even sprookjesachtige omgeving. Het is een lust voor het oog en de geest van de cultuurtoerist, terwijl die geniet van een heerlijke trappist en een stuk karaktervolle abdijkaas. Van de abdijen is het een kleine overstap naar de begijnhoven van Lier, Hoogstraten, Herentals en Turnhout; allen Unesco werelderfgoed. Begijntjes zal je er echter niet meer aantreffen, maar het vormt een mooie reis in de tijd.

De begijnhoven zijn trouwens niet de enige Unesco werelderfgoedsites in de Kempen. Sinds juli 2021 vind je hier ook het eerste door Unesco erkende cultuurlandschap in België! Wortel-Kolonie was tot 1993 de thuisbasis voor meer dan 60.000 landlopers en is vandaag, dankzij zijn natuurpracht en geschiedenis, zeker de moeite om eens te bezoeken.

De smaak van de Kempen

Kempenaren zijn rasechte Bourgondiërs. Lekker eten en drinken zit diep in de lokale cultuur geworteld. Je proeft er van heerlijke streekgerechten, vaak bereid met producten vers van het land. De Kempense hoeves zijn de culinaire bron van de streek. Melkveehouders staan erom gekend om hun melkresten te verwerken in heerlijk hoeveijs met gigantische bollen. Paters produceren als vanouds, zij het met moderne technieken, hun overheerlijke abdijbier en -kaas. Recht van het veld geniet je dan weer van heerlijke Hoogstraatse aardbeien of verse appelen en peren van een pluktuin. Wist je dat er in de Kempen ook wijn wordt verbouwd, zoals in wijngaard Ten Kapittelberg in Herselt? Er zijn nog meer verrassende eetplaatsjes te vinden op Kempense bodem. In de Kasterleese bossen vind je Geitenboerderij Polle met zijn lekkere aanbod aan ambachtelijke kazen, melk en yoghurt, en in Herentals vind je zowaar een saffraanboerderij.

De stille kracht van de natuur

Als het nog niet duidelijk was, kom je naar de Kempen voor de fijne mensen, de leuke, kleine stadjes en de streekgerechten. Maar natuurlijk ook voor de rust en voor het natuurschoon. Soms hebben we allemaal eens nood aan rust. Die is er in de Kempen in overvloed. De Kempen is namelijk de grootste groene regio van Vlaanderen. Er is dan ook heel wat te ontdekken aan natuurschoon. Je wandelt en fietst er afwisselend tussen imposante kasteeldomeinen, paarse heides, spectaculaire zandduinen en frisgroene parken. Met het gebruiksvriendelijke knooppuntensysteem, ondertussen bij iedereen gekend, wandel of fiets je nooit meer verkeerd. Wees er maar zeker van dat je tijdens je fiets- of wandelroutes steeds begroet wordt met ‘ne goeiendag’!

Volg ons op Instagram

Volg @goodbyemag voor leuke tips en bloedmooie vakantie hotspots!

volg ons

Abonneer voordelig!

  • reisreportages over de mooiste vakantiebestemmingen
  • de knapste logeeradressen en lekkerste adresjes
  • tientallen tips voor een vakantie dichtbij of ver weg

abonneer

Deze website maakt gebruik van verschillende type cookies. Hier vind je meer informatie. Akkoord