Koester de Kempen: helemaal zot van Geel

Scroll naar beneden
Kempen

Met Goodbye als betrouwbare gids nemen we jullie de komende weken op sleeptouw langs enkele voorname gemeenten in de Antwerpse Kempen. Kom herinneringen maken in een regio om te koesteren. We starten onze toertocht in Geel, trekken vervolgens door naar Kasterlee, over Turnhout en Hoogstraten, om te eindigen in Balen.

Balen wordt het allerminst, want in de Kempen voelt iedereen zich in zijn element. Ben je nog op zoek naar inspiratie om jouw komende lente- en zomerweekends te vullen, weet dan dat je altijd welkom bent in de Kempen – een streek waar sappige dialecten, heerlijk hoeveijs en wandel- en fietsplezier hand in hand gaan.

Heilige Dimpna

De Heilige Dimpna is de patroonheilige van Geel en dat zal je geweten hebben als je de stad bezoekt. Je wandelt er in de voetsporen van Dimpna en ontdekt een uiterst zeldzaam altaarstuk, beelden en portretten die opgedragen zijn aan de patroonheilige van de stad.

Dimpna was volgens de legende de dochter van de koning van Oriël, een regio in Noord-Ierland. Ze leefde op het einde van de zevende eeuw en sloeg op de vlucht nadat haar moeder overleed en haar vader met haar wilde trouwen. Door haar christelijke opvoeding was Dimpna niet echt gewonnen voor dat idee. Ze zag maar één uitweg: vluchten. Dat was niet naar de zin van haar vader. Hij reisde haar achterna.

Onthoofd in Geel

Bijna duizend kilometer verderop, in Geel, vond de koning zijn dochter terug. Toen hij haar opnieuw ten huwelijk vroeg, wees Dimpna hem een tweede keer af en onthoofde haar vader Dimpna. De legende mondde uit in een overrompeling van de stad Geel door bedevaarders. Dimpna werd aangeroepen om ziekten en vooral krankzinnigheid te genezen. 

Geel lokte zoveel aanbidders die Dimpna wilden vereren, dat de kerk de grote toeloop niet meer aan kon. Daarom werden de pelgrims ondergebracht bij de inwoners. Het leidde tot de gezinsverpleging die tot op vandaag bestaat en waarbij een gezin psychisch kwetsbare mensen thuis opvangt. Elk jaar herdenkt de stad de Heilige Dimpna op 15 mei met een viering in de Sint-Dimpnakerk. Ook de gastgezinnen van de gezinsverpleging worden dan in de bloemetjes gezet. 

Om de vijf jaar vinden bovendien de Dimpnadagen plaats waarbij de legende opnieuw tot leven wordt gewekt tijdens een ommegang en een theaterspektakel. Noteer alvast 15 mei 2022 in je agenda om de volgende Sint-Dimpna Ommegang bij te wonen.

Wandelen en fietsen in de voetsporen van Dimpna

De 5,5 kilometer lange wandeling 'In de voetsporen van Dimpna' loodst je langs eeuwenoude kerken, gebouwen met een verrassende geschiedenis, nostalgische plaatsen en kleinschalig erfgoed dat onlosmakelijk verbonden is met Sint-Dimpna en de geschiedenis van de Geelse gezinsverpleging. Koop de brochure bij de dienst toerisme of in het Gasthuismuseum voor € 4 en ga op pad. Wie liever op de fiets klimt, volgt de Sint-Dimpnaroute. Naargelang je conditie kies je voor een rit van 28, 42 en 57 kilometer. De fietsbrochure pik je gratis op bij de dienst toerisme of op de website Visit Geel.

Gerestaureerd altaarstuk

Niet alleen in het landschap heeft Dimpna haar stempel gedrukt. Het Gasthuismuseum stelt tot 28 augustus 2022 een unieke selectie portretten en beelden tentoon van Dimpna. De expo Dimpna verbeeldt bewijst dat haar beeltenis inspireert en evolueert samen met de opkomst van de heiligenverering rond haar persoon. 

Spring zeker ook binnen in de Sint-Dimpnakerk waar je tot eind augustus het monumentale altaarstuk van Goossen Van der Weyden kunt bewonderen. Van der Weyden was de kleinzoon van Rogier van der Weyden, één van de befaamde Vlaamse Primitieven. ‘The Phoebus Foundation’ restaureerde drie jaar lang de panelen waarop Dimpna de hoofdrol speelt. Het verbluffende resultaat ontdek je tijdens de expo ‘Zot van Dimpna’. Onder meer het verhaal van de oorspronkelijke verflagen en onzichtbare tekeningen die Van der Weyden maakte, wordt uit de doeken gedaan.

Picknicken of foodsharing

Romantisch picknicken na je ontdekkingen? Vlei je neer aan de vijver van het stadspark, een groene oase pal in het centrum van Geel. Het park ligt trouwens op wandelafstand van de Markt, beter bekend als het grootste horecaplein van de Kempen. Aan gezellige horecazaken geen gebrek dus.

Bij I Love Living kan je je dag starten met een uitgebreid ontbijt, huisgemaakt gebak, een sterke koffie en originele lattes. Familiezaak Bartbaar schenkt dan weer een ruime selectie aan bieren, wijnen, bubbels en cocktails. ‘s Zomers geniet je er in de zonovergoten tuin van sharing pizza's, tapasplankjes en party snacks. Op een tiental minuten stappen van de Markt vind je U-Ziel. ‘Smakelijk’ wordt hier vertaald als ‘Eat with pleasure, not with guilt.’

Gastvrij Geel

De Geelse gastvrijheid kan je zelf op de proef stellen bij design hotel Corbie. Je krijgt er een uitgebreid ontbijtbuffet voorgeschoteld met fairtrade, veganistisch, lactose- en glutenvrij lekkers, in de gift shop kan je Geelse streekproducten op de kop tikken terwijl er voor de sportievelingen wandel- en fietsroutes klaarliggen.

Op een boogscheut van de Markt combineert Hotel Verlooy de typische Kempense gastvrijheid met stijl en professionaliteit. De twaalf kamers zijn uiterst luxueus ingericht en ook aan de lekkerbekken werd gedacht: je start je dag met een heerlijk ontbijtbuffet met kraakvers brood. Het hotel biedt een waaier aan arrangementen zoals een Vespa-tocht dwars door de Kempen, een tweedaags e-bike-arrangement of een food sharing experience om vingers en duimen bij af te likken.

Plan je een romantisch weekend? Te midden van het stadspark klop je aan bij B&B Roosendaelhof, een driesterrenhotel dat geschiedenis ademt. De kamers zijn verspreid over de van top tot teen gerestaureerde Pastorij uit de zeventiende eeuw en het Koetshuis. Ontbijten doe je in de Orangerie met zicht op de uitgestrekte tuin.

Volg ons op Instagram

Volg @goodbyemag voor leuke tips en bloedmooie vakantie hotspots!

volg ons

Abonneer voordelig!

  • reisreportages over de mooiste vakantiebestemmingen
  • de knapste logeeradressen en lekkerste adresjes
  • tientallen tips voor een vakantie dichtbij of ver weg

abonneer

Deze website maakt gebruik van verschillende type cookies. Hier vind je meer informatie. Akkoord