Koester de Kempen: Speelkaarten troef in Turnhout

Scroll naar beneden
Kempen

Met Goodbye als betrouwbare gids nemen we jullie de komende weken op sleeptouw langs enkele voorname gemeenten in de Kempen. Kom herinneringen maken in een regio om te koesteren. We starten onze toertocht in Geel, trekken vervolgens door naar Kasterlee, over Turnhout en Hoogstraten, om te eindigen in Balen.

Balen wordt het allerminst, want in de Kempen voelt iedereen zich in zijn element. Ben je nog op zoek naar inspiratie om jouw komende lente- en zomerweekends te vullen, weet dan dat je altijd welkom bent in de Kempen – een streek waar sappige dialecten, heerlijk hoeveijs en wandel- en fietsplezier hand in hand gaan.

Ooit een spelletje klaverjassen, poker of manillen gespeeld? Dan is de kans groot dat je met speelkaarten uit Turnhout in je handen zat. In 1826 drukte Pieter Jozef Brepols er zijn eerste speelkaarten, een traditie waar je twee eeuwen later niet naast kunt kijken als je Turnhout doorkruist. 

Nog altijd worden er speelkaarten gedrukt. Cartamundi heeft de traditie van Brepols verdergezet en groeide uit tot de grootste producent en verkoper van spelletjes en speelkaarten ter wereld. Vandaar dat Turnhout zichzelf de 'Stad van de speelkaarten' noemt. Overal waar je kijkt, duiken klaveren, schoppen, harten en ruiten op in het straatbeeld. Het Nationaal Museum van de Speelkaart is zelfs volledig gewijd aan het verhaal van de speelkaarten.

Ontdek er het drukproces, vergaap je aan een fors uit de kluiten gewassen negentiende-eeuwse stoommachine en authentieke drukpersen. De tijdelijke tentoonstellingen brengen andere facetten van de speelkaart voor het voetlicht. Met zijn verschillende workshops, spelletjes, digitale quizzen en selfie mogelijkheden is het museum ideaal om samen met je kroost te bezoeken.

 • Nationaal museum van de Speelkaart

  Kempen

Een spelletje memory op straat

Achttien kunstwerken van negen jonge stripmakers die getoond werden in het Nationaal Museum van de Speelkaart, kregen een tweede leven op nutskasten in de stad. De wandelroute 'Memory Lane' voert je naar alle kunstwerken die uitpakken met experimentele  druktechnieken. Ga op zoek naar de nutskasten en ontdek welke twee drukwerken van dezelfde kunstenaar zijn. 

Een potje kaarten associeer je bijna automatisch met een cafébezoek. Daarom laat de Biertroefroute je proeven van streekbieren terwijl je een kaartje legt. De kroegentocht loodst je langs verschillende cafétogen in de stad waar je met de drankbonnetjes die bij de wandelbrochure horen een lokaal bier proeft en een potje kaart speelt. Tik de brochure op de kop bij Toerisme & UiT Turnhout voor € 12. 

De 42 kilometer lange Proevertjesfietsroute combineert natuur met lekker eten. De fietsroute snijdt dwars door de velden en bossen rond Turnhout. Onderweg word je getrakteerd op zes smakelijke proevertjes, van een bruisend streekbier tot artisanale lekkernijen. Haal je brochure op bij Toerisme & UiT voor € 15.

 • Memory Lane kunstwerk

  Kempen

Stap aan boord van de minitreintjes

Ook in het centrum van Turnhout vind je verbazend veel groen terug. Ontdek het stadspark tijdens vier korte wandelingen die bewegwijzerd zijn met een kaartsymbool. Elke wandellus start in het midden van het park aan het monument ter nagedachtenis van de politieke krijgsgevangenen tijdens de Tweede Wereldoorlog. 

Uniek is een ritje met de miniatuurtreinen van StOOmgroep Turnhout. De vrijwilligers van de stoomgroep hebben in het stadspark maar liefst anderhalve kilometer sporen aangelegd en rijden er rond op de rug van hun minitreintjes. Stap je mee aan boord?

 • Gezelligheid in het Stadspark

  Kempen

Nog meer natuur

Een tweetal kilometer verderop geniet je volop van de natuur in het Raadsherenpark op de grens met Vosselaar. Het dichtbeboste park is een restant van het Grote Grotenhoutbos, één van de oudste mastbossen uit de streek. Je komt er pittoreske gebouwen tegen terwijl het jong geweld zich uitleeft op de speeltuin en de speelweiden. Klim in het Turnhouts Vennengebied op een meer dan twaalf meter hoge uitkijktoren en geniet van het panorama op de vennen, heide en graslanden die hun stempel drukken op dit belangrijke heidegebied. 

 • Heerlijk wandelen in het Vennengebied

  Kempen

Brood op de plank

Wandel ook eens rond in het veertiende-eeuwse begijnhof dat sinds 1998 erkend is als Werelderfgoed. Aan het voormalige park rond het kasteel woonden op het hoogtepunt 370 begijnen. Welke geloften ze aflegden, wat ze deden om brood op de plank te krijgen en hoe ze samenleefden, ontdek je in het Begijnhofmuseum

Van daar is het tien minuten stappen tot aan de Grote Markt die gedomineerd wordt door de Sint-Pieterskerk. Het beschermde monument dateert wellicht uit de ontstaansperiode van de vrijheid Turnhout in de twaalfde eeuw. De gevels rond het marktplein houden een goed verborgen geheim schuil: Bistro Tati. Het is de eerste Speciality Coffee microbranderij van Turnhout waar je naast de huisblend vooral single origin koffies voorgeschoteld krijgt uit Colombia, Kenia en Ethiopië. Tati staat met andere woorden garant voor de perfecte branding en geeft je graag advies over welke koffie het best bij je past. Op de menukaart staat niet alleen koffie, maar ook American pancakes, spek en ei, verse yoghurt of frikandellen met krieken.

 • Begijnhof

  Kempen

Eten op hoog niveau

Op een boogscheut van de Grote Markt stond de wieg van de Turnhoutse speelkaarten, namelijk de voormalige Brepolsdrukkerij. De leegstaande fabriek heeft vandaag plaats geruimd voor een nieuw stadsdeel die bekroond werd met de 72 meter hoge Turnova-toren. Op de bovenste verdieping steek je de benen onder tafel bij restaurant Hert, een gastronomische beleving met een onvergetelijk uitzicht op Turnhout en de Kempen. Door de open keuken kan je perfect volgen hoe chef Alex Verhoeven in de potten roert. 

Hotel Corsendonck Turnova biedt arrangementen met overnachting aan zodat je zorgeloos geniet van de heerlijke wijnen die Hert schenkt. Het hotel strekt zich uit over een nieuwe vleugel en het als monument beschermde postgebouw. In de wellnessruimte vind je de nodige rust na een lange stadswandeling. Boek een massage, volg een multisensorische water ervaring met een mix van verschillende douches of geniet van de sauna en infraroodcabine.

Ook bij B&B Cachet de Cire voel je je meteen thuis dankzij de warme ontvangst van gastvrouw Fee Van Doorselaere. Zij wijst je de weg naar de vele mooie plaatsen in de buurt. In de moderne intieme setting van het restaurant staat chef Greet Verbeeck achter het fornuis en bereidt er Frans-Italiaanse gerechten die ze verrijkt met kruiden van over de hele wereld.

In het allersmalste pand op het Zegeplein verschuilt Bar Fizz zich. Ooit maakte deze plaats furore als discotheek The Pike, daarna volgden een binnenspeeltuin, feestzaal en sinds 2020 een gezellige cocktailbar. Zet je lippen aan een vers geshakete Kardemmon’s Kiss of laat je verrassen door de funky gerechten.

 • Heerlijk slapen in B&B Cachet de Cire

  Kempen

Volg ons op Instagram

Volg @goodbyemag voor leuke tips en bloedmooie vakantie hotspots!

volg ons

Abonneer voordelig!

 • reisreportages over de mooiste vakantiebestemmingen
 • de knapste logeeradressen en lekkerste adresjes
 • tientallen tips voor een vakantie dichtbij of ver weg

abonneer

Deze website maakt gebruik van verschillende type cookies. Hier vind je meer informatie. Akkoord