Koester de Kempen: de Slapende Reus van Kasterlee

Scroll naar beneden
Kempen

Met Goodbye als betrouwbare gids nemen we jullie de komende weken op sleeptouw langs enkele voorname gemeenten in de Kempen. Kom herinneringen maken in een regio om te koesteren. We starten onze toertocht in Geel, trekken vervolgens door naar Kasterlee, over Turnhout en Hoogstraten, om te eindigen in Balen.

Balen wordt het allerminst, want in de Kempen voelt iedereen zich in zijn element. Ben je nog op zoek naar inspiratie om jouw komende lente- en zomerweekends te vullen, weet dan dat je altijd welkom bent in de Kempen – een streek waar sappige dialecten, heerlijk hoeveijs en wandel- en fietsplezier hand in hand gaan.

Laat je verbazen door de zandvlakten, duinen, heides, uitgestrekte dennenbossen en sprookjesachtige bomen op de Kempense Heuvelrug in Kasterlee, het meest wonderlijke reliëf van de regio.

De Kempense Heuvelrug is een langgerekt volume ijzerzandsteenbanken. Zowel door zijn lengte als door zijn hoogte is dit het meest imposante landschap van de Kempen. Zijn vorm inspireert de bewoners al eeuwenlang om sagen in elkaars oren te fluisteren over mythische wezens. Zo komt Kasterlee aan zijn bijnaam 'Het Land van de Slapende Reus'. Vanuit de lucht lijkt de heuvelrug namelijk als twee druppels water op een reus die in het landschap ligt te dutten.

  • De Ijsjesroute leid je langs vier ambachtelijke ijsjeszaken.

Oprijzend reuzenhoofd

Het ziet er niet naar uit dat de reus ooit nog zal opstaan. Normaal gezien verplaatsen stuifduinen zich een vijftal meter per jaar, maar door de begroeiing zijn de duinen van Kasterlee voorgoed tot stilstand gebracht. In het natuurgebied ‘Slapende Reus’ vang je nog altijd echo’s op van de legendes en volksverhalen van weleer. Op het topje van de heuvelrug, tussen wandelknooppunten 82 en 86, legde kunstenaarsduo Gijs Van Vaerenbergh een reuzenhoofd neer, 'A Giant Sculpture'. Het hoofd bestaat uit 2132 stalen driehoekjes en lijkt uit het zand op te rijzen nadat het er eeuwenlang begraven lag. De Slapende Reus zelf laat zich natuurlijk niet zien, het beeld dat er ligt is een vriendin van hem uit een ver verleden.

Stap in de voetsporen van de Slapende Reus tijdens de Rode & Blauwe wandeling van elk ongeveer 3,5 kilometer of combineer beide lussen tot een stevige tocht van 7 kilometer. Je doorkruist een afwisselend landschap van zandvlakten, luchtwortels, heuvels en dichte bossen. Twee zandvlaktes in de Slapende Reus zijn omgetoverd in avontuurlijke speelzones waar je met je kinderen verdwaalt in een minidoolhof, zandkastelen bouwt, een boerderij uit de ijzertijd ontdekt en verborgen schatkisten naar boven graaft.

  • De Slapende Reus van Kasterlee.

Eén van de zuiverste rivieren van Vlaanderen

Nog zo'n heerlijk plaatsje in het groen is de riviervallei van de Kleine Nete, één van de zuiverste rivieren van Vlaanderen die in Retie ontspringt en in Lier uitmondt in de Benedennete. De Nete doorkruist twaalf Kempense gemeenten en brengt je op het spoor van natuurgebieden, waardevol erfgoed en pittoreske dorpjes. Dankzij zijn geringe verval en brede vallei is de rivier geknipt als natuurlijk overstromingsgebied en voor een kajak- of kanotocht. Ook suppen of een spannende escapewandeling zijn mogelijk. Kempen Kayaks heeft een traject van 25 kilometer uitgestippeld op de Kleine Nete met zes haltes waar je even kan uitblazen tijdens het peddelen.

De IJsjesroute is een fietsroute die uit vier verschillende lussen bestaat. Zoals de naam al verklapt, is een ijsje likken tijdens deze tocht onvermijdelijk. Je komt namelijk voorbij een van de vier ambachtelijke ijsjeszaken die Kasterlee rijk is. De fietstocht is niet alleen op het lijf geschreven van zoetemondjes, maar ook voor wie wil genieten van vergezichten op weidse velden, de Netevallei en de bosrijke Kempense Heuvelrug.

  • Kajakken op de idyllische Kleine Nete.

Culinaire hoofdstad van de Kempen

Lekkerbekken komen volop aan hun trekken in Kasterlee, zoveel is duidelijk. De gemeente staat dan ook bekend als de culinaire hoofdstad van de Kempen. Je vindt er het ene Gault Millau-restaurant na het andere. Neem nu Ambacht, een gezellig restaurant waar broer en zus Tim en Ellen Moeskops pure smaken en verfijnde gerechten in je bord scheppen bij een zorgvuldig uitgekozen glas wijn.

De wijnbar Tavino is dan weer de uit de hand gelopen hobby van Tom en Allégra. Tijdens een plezierreisje in de Franse Champagnestreek kregen ze de wijnmicrobe te pakken en verdiepten zich in de wereld van de wijn. Ze startten met een mobiele wijnbar die zo'n overweldigend succes werd dat ze prompt een vaste wijnbar uit de grond stampten. Je proeft er 100% biologische wijnen. Van bij de teelt tot het bottelen kwam er dus geen druppel pesticide of chemicaliën aan te pas.

Beans & Blends is een knusse koffiebar waar je 's ochtends je tanden zet in een knapperige croissant of een van de onweerstaanbare taarten. De barista maakt een verse cappuccino of latte voor je klaar, voor wie geen fan is van koffie staat er thee, warme chocomelk en huisgemaakte biologische limonade op het menu.

  • Gezellig tafelen en wijnen in wijnbar Tavino.

Good food en fingerfood

Bij De Watermolen ben je aan het juiste adres voor ‘good food’ of lekkere hapjes door chef-kok Tuur Mertens in de Brustele. Wat ruim een halve eeuw geleden begon als een restaurant, groeide uit tot een rustig gelegen hotel waar je in alle comfort kunt overnachten te midden van het groen. De junior suite beschikt over een balkon met zicht op de Kleine Nete. Gasten met een elektrische fiets of wagen kunnen er terecht in het gratis oplaadpunt, bovendien biedt het hotel verschillende gastronomische arrangementen aan.

Verderop langs de Kleine Nete kruist Camping Houtum je pad. Sinds de doortocht van Tom Waes in Reizen Waes is de camping een begrip geworden in heel Vlaanderen. Je slaat er je tent op in het groen of overnacht in een trekkershut, tiny house of iglucabine.

  • Ravotten in Camping Houtum.

Volg ons op Instagram

Volg @goodbyemag voor leuke tips en bloedmooie vakantie hotspots!

volg ons

Abonneer voordelig!

  • reisreportages over de mooiste vakantiebestemmingen
  • de knapste logeeradressen en lekkerste adresjes
  • tientallen tips voor een vakantie dichtbij of ver weg

abonneer

Deze website maakt gebruik van verschillende type cookies. Hier vind je meer informatie. Akkoord