Koester de Kempen: buitengewone expeditie in Balen

Scroll naar beneden
Kempen

Met Goodbye als betrouwbare gids nemen we jullie de komende weken op sleeptouw langs enkele voorname gemeenten in de Kempen. Kom herinneringen maken in een regio om te koesteren. We starten onze toertocht in Geel, trekken vervolgens door naar Kasterlee, over Turnhout en Hoogstraten, om te eindigen in Balen.

Balen wordt het allerminst, want in de Kempen voelt iedereen zich in zijn element. Ben je nog op zoek naar inspiratie om jouw komende lente- en zomerweekends te vullen, weet dan dat je altijd welkom bent in de Kempen – een streek waar sappige dialecten, heerlijk hoeveijs en wandel- en fietsplezier hand in hand gaan.

Plan je een avontuurlijke driedaagse trektocht met het hele gezin? Dan is ‘Expeditie Buitengewoon’ in Balen je op het lijf geschreven. Elke dag stap je tussen 11 en 15 kilometer dwars door de groene oases die Balen omringen.

Beginnen met de voorbereidingen

De expeditie start eigenlijk al voor je vertrek. Dankzij het roadbook, dat zodanig ontworpen werd dat ook de kinderen ermee aan de slag kunnen, kan je al starten met de voorbereidingen.

Je vindt in het roadbook niet alleen de routes per dag (die trouwens volledig via het knooppuntennetwerk lopen), maar ook de nodige horeca-tips langs je route. Aangezien de auto enkele dagen rust krijgt, is het wel handig om na een intensieve wandeling iets te kunnen eten of drinken zonder hiervoor een ommetje te moeten maken. Combineer tijdens je trip dus zeker het roadbook en de knooppunten, zo loop je zeker niet fout en heb je toch de nodige horeca-tips bij de hand.

Nu je de weg kent, is het tijd om te starten met het inpakken van de bagage, al zal dat niet zo lang duren. Je hebt tenslotte, behalve propere kledij, niet gek veel nodig om van de expeditie een succes te maken. Jouw verblijfplaatsen zijn immers voorzien van heel wat faciliteiten. Zo vind je er lakens en handdoeken, maar ook een ingerichte keuken zodat je op een zorgeloze manier op trektocht kan gaan. Ook aan trouwe viervoeters is er gedacht! Elk verblijf is uitgerust met een buitenslaapplaats en de nodige drink- en eetkommen, dus je hoeft alleen maar de favoriete maaltijd van je hond te voorzien.

  • Het roadbook heeft bijzondere uitdagingen voor kinderen

De pas erin!

Je trektocht start en eindigt in Rosselaar. Onderweg kom je verschillende natuurgebieden tegen. Ze grenzen dan misschien wel aan elkaar, toch hebben ze elk hun eigen karakter weten te behouden. Vaak doorkruis je valleien of moerassige gebieden. Bij droog weer zijn alle paden prima toegankelijk, maar bij regenweer zijn laarzen of stevige stapschoenen aangeraden.

De wandeltocht knoopt verschillende routes aan elkaar die eerder al bekroond werden met ‘Wandeling van het jaar’ en ‘Mooiste wandeling van het Land’, niet te missen pareltjes om met het hele gezin te ontdekken.

Voormalige graslanden

Tijdens je eerste dagtocht kom je in de vallei van de Molse Nete terecht, de belangrijkste zijrivier van de Grote Nete die later nog je pad kruist. Dit langgerekte natuurgebied is een overblijfsel van de vroegere graslanden langs de stroom. Veel van die graslanden zijn verbost, geëvolueerd naar rietvelden of in akkers omgezet. Maar waar de natuur zijn vrije gang kon gaan, schoten wilgen uit de grond en vind je dichte elzenbroekbossen die dotterbloemen en zegges verbergen onder hun kruinen. Afwisseling troef. Het ene moment stap je door droge heides en naaldbossen, het ander moment door natte moerassen in de beekvallei.

  • Rietvelden en akkers

Slapen in een nestkastje

Recreatiedomein Keiheuvel is de ideale locatie voor de eerste eindhalte. Je verblijf zit verscholen tussen de bomen achteraan het recreatiedomein en is geïnspireerd op een reusachtig nestkastje. Je kunt er met zijn zessen overnachten en ook aan viervoeters werd gedacht: in de omheinde tuin bevinden zich twee hondenhokken. Op het overdekte terras, te midden van de natuur, kom je op adem na een goedgevulde dag. Bij je aankomst is de ijskast rijkelijk voorzien van lekkere regionale drankjes. Je neemt wat je lekker vindt en betaalt snel via Payconiq of later via overschrijving. Kook zelf je eigen potje of bestel tijdens je reservatie de nodige maaltijden, gaande van ontbijt tot diner. De volledig bereide maaltijd wordt voor je aankomst al in de ijskast geplaatst. Makkelijk toch?!

Voordat je ‘s avonds in je vakantieverblijf duikt, kan je een balletje slaan op het volledig vernieuwde minigolfterrein of in de ligweide uitblazen terwijl het jong grut (Kempisch voor jonge kinderen, red.) zich amuseert op de kabelbaan, de klimtouwen of hindernissenparcours. Of je trekt je zwemkleding aan en koelt even af in het openluchtzwembad.

  • Overnachten in een knus nestkastje

Europese topnatuur

Een nieuwe dag, een nieuwe tocht. Tijdens dag 2 van de expeditie doorkruis je heel wat verschillende natuurgebieden waar je kan genieten van heel gevarieerde landschappen. Neem nu bijvoorbeeld natuurgebied Most-Keiheuvel, de twee totaal verschillende natuurkernen van De Most en de Keiheuvel lijken naadloos in elkaar over te gaan. Je ontdekt eerst Keiheuvel, waar je getrakteerd wordt op droge en open landduinen. De mooiste duinen strekken zich achter het vliegveld uit. Het 540 hectare grote natuurgebied langs de bovenloop van de Grote Nete is Europese topnatuur die je te voet, fietsend, te paard of met de rolstoel kunt verkennen. De Most is dan weer een uiterst drassig valleigebied, heel anders dan de droge zandvlaktes!

  • Natuurgebied Most-Keiheuvel

Ecologische hoogvlieger

En dat is niet alles, de stevige wandeling van vijftien kilometer voert je niet alleen langs De Most-Keiheuvel, maar ook door het aangrenzende natuurgebied De Vennen ten oosten van Balen. De Vennen is niet alleen een ecologische hoogvlieger, maar ook landschappelijk en cultuurhistorisch bijzonder waardevol. Eeuwenoude kleinschalige cultuurlandschappen die honderden hectaren bestrijken zijn in Vlaanderen namelijk bijzonder zeldzaam geworden. Bovendien stroomt de Grote Nete vanuit Limburg hier de provincie Antwerpen binnen.

De rivier is hier nog een bescheiden stroompje van amper drie meter breed met een meanderende loop. Naast de Grote Nete kabbelen ook twee kleinere beken door De Vennen, namelijk de Grote en de Kleine Hoofdgracht. De kunstmatig uitgegraven grachten blinken uit door hun goede waterkwaliteit.

Het tweede hoofdstuk van je expeditie wordt afgesloten met een tocht door natuurgebied Scheps, een beekvallei die je dwars door de Kempense landduinen leidt. Geniet van de vergezichten zonder het minste spoor van bebouwing. Knuppelpaden brengen je zonder natte voeten over het moeras en achter de vogelkijkwand. Heb je een picknick bij? Het eilandje is het geknipte decor om je lunch of diner binnen te spelen. Het feeërieke plaatsje werd niet voor niets uitgeroepen tot één van de tien mooiste picknickplaatsen in de provincie.

  • Met de honden over stroompjes en rivieren

Vogelnest

Je tweede verblijf is geïnspireerd op een vogelnest. Tweedejaarsstudenten van de bachelor Bouw aan de Thomas More hogeschool bouwden in de buurt van de pastorij van Olmen namelijk een nest op palen, in de vorm van een reusachtig ei. Ook hier staan zes bedden klaar en kunnen twee honden overnachten.

De Pastorij is sinds deze eeuw de centrale ontmoetingsplaats in Olmen. De tuin van de pastorij is ‘s zomers het decor van een gezellige bar. Ooit was dit het optrekje van de pastoor van Olmen. De norbertijnen van Postel, in de zeventiende eeuw de eigenaar van de parochie, waren van mening dat een pastoor dicht bij zijn kerk moest wonen. Daarom werd een statig onderkomen gebouwd met een poortgebouw en een visgracht eromheen. Het poortgebouw uit 1737 is het enige wat nog overblijft, de rest van de pastorij raakte in verval en werd vervangen door een nieuwer gebouw.

Ook hier kan je uiteraard weer genieten van de honesty bar, zodat je bij aankomst meteen even kan ontspannen. Boekte je bij je reservatie extra maaltijden, dan zullen deze ook hier klaar staan in de ijskast. Al kan je ook zelf de chef-kok zijn en zorgen voor een heerlijke maaltijd!

  • Overnachten in een vogelnestje

Greppes en moerassen

Lekker uitgeslapen in het vogelnest? Je laatste trekdag staat in het teken van natuurgebied De Griesbroek waar je opnieuw De Grote Nete tegenkomt, maar ook de Heiloop. Deze hele omgeving was vroeger een uitgestrekt broekbos, de natuurlijke verdroging vanaf de tiende eeuw trok daar echter een streep door. Het gebied werd ontbost en veranderde eerst in schapenweides, later in omheinde ‘beemden’ om hooi te kweken. Om de grasproductie op te drijven, werd een stelsel van greppels uitgegraven die het water van de Grote Nete verdeelden over de hooilanden.

Het hele systeem raakte midden vorige eeuw in onbruik door de opkomst van kunstmest. Bovendien bleken grote delen van het Griesbroek onbruikbaar voor moderne en intensieve landbouw. De moerassige gronden werden aan de natuur overgelaten en raakten bedolven onder het riet, elzen en wilgen, een decor dat vandaag afgewisseld wordt met visvijvers en weides.

Boek je verblijf

Ontdek de natuurlijke pracht in Balen met je eigen ogen: ga mee op ‘Expeditie Buitengewoon’! Boek nu je verblijf en kies uit diverse maaltijdformules, of je nu kiest voor een ontbijt, liever een lunch voorziet of 's avonds wil genieten van een bereide maaltijd. Het kan allemaal! De extra maaltijden zijn niet inbegrepen in de prijs, maar een gedetailleerd roadbook, lakens, handdoeken en schoonmaak zijn dat allemaal wel!

Ga je op pad met de (klein)kinderen, geef hen dan zeker het roadbook eens in handen! Je vindt er naast de praktische informatie ook de mogelijkheid om er een verslag te maken van jullie expeditie, van leuke uitspraken tot babbeltips. Plezier gegarandeerd!

  • Op pad met het roadbook

Lees ook zeker deze artikels

Volg ons op Instagram

Volg @goodbyemag voor leuke tips en bloedmooie vakantie hotspots!

volg ons

Abonneer voordelig!

  • reisreportages over de mooiste vakantiebestemmingen
  • de knapste logeeradressen en lekkerste adresjes
  • tientallen tips voor een vakantie dichtbij of ver weg

abonneer

Deze website maakt gebruik van verschillende type cookies. Hier vind je meer informatie. Akkoord