Terug naar overzicht

Citytrippen in Wallonië: Bonjour Bergen!

Dat het de hoofdstad van de provincie Henegouwen is en in 2015 zelfs werd uitgeroepen tot Culturele Hoofdstad van Europa. Meer weten de meeste Vlamingen niet over Bergen of Mons. En da’s bijzonder jammer, want wij ontdekten dat de stad heel wat in haar mars heeft.

  • Birte Govarts
    Tekst & foto'sBirte Govarts

Bergen ligt ongeveer 50 kilometer ten zuiden van Brussel en telt ruim 95.000 inwoners. Tot zover de droge feiten, want het is naar onze mening vooral ook een stad die je moet beleven. En dat is exact wat wij mogen doen tijdens een zonnig weekend. We ontdekken dat Bergen de ideale stad is om gezellig rond te struinen, heerlijk te eten, winkeltjes vol hebbedingen te ontdekken én … cultuur op te snuiven. Bergen was zeven jaar geleden dus niet voor niets Culturele Hoofdstad van Europa. Op zowat elke hoek van de straat vind je hier immers een museum, theater of andere plaats waar je je cultuurminnende hart kunt ophalen. Een greep uit het aanbod.

Streetart

We beginnen onze tweedaagse met LArt habite la Ville oftewel Kunst bewoont de stad. Dat is een permanente tentoonstelling in openlucht met kunstwerken van internationale kunstenaars in de straten en winkelgebieden van de stad. Een streetart-wandeling dus, en wat voor één. De route is 6,9 kilometer lang en leidt je langs 28 muurschilderingen, een installatie met vogelkastjes en een sculptuur. Dat laatste - Lucy et les papillons - werd gemaakt door de Franse kunstenaar David Mesguish en is prachtig om te zien. Onze favoriete muurschilderingen? Le Monstrueux van de Belgische artiest Blancbec en LEnvol des Ballons van het Spaans-Italiaanse collectief 10ème Arte. Alleen al deze wandeling maakt een bezoek aan Bergen naar onze mening meer dan de moeite waard. Het plannetje kun je gratis afhalen bij de toeristische dienst op de Grote Markt.

 

Expo meepikken

De volgende ochtend begeven we ons naar het BAM, kort voor Beaux-Arts Mons of het Museum voor Schone Kunsten. Hier vind je niet alleen een uitgebreide permanente collectie met werken van onder anderen Maurice Duvivier en Thomas Neirynck, maar ook diverse tijdelijke tentoonstellingen. Zo kun je er nog tot 21 augustus terecht voor de expo Anto Carte. Hemel en aarde, over de lokale kunstschilder - jawel - Anto Carte, die tevens de belangrijkste bezieler was van schildersgroep Nervia. Vanaf 8 oktober loopt in het museum dan weer een expositie over de Spaanse kunstschilder, beeldhouwer en keramist Joan Miró. Honger gekregen na deze twee tentoonstellingen? Om de hoek van het BAM ligt Restaurant Oscar, waar voornamelijk klassiekers uit de Franse en Belgische keuken geserveerd worden. Wij bestelden er de entrecôte en de moelleux au caramel beurre salé en likten nog nét onze borden niet uit. ‘t Is maar dat onze moeders ons netjes hebben opgevoed.

Doudou

Elk Pinksterweekend vindt in Bergen de Ducasse of Doudou plaats. Dat is een groot volksfeest dat in 2005 door UNESCO werd erkend als ‘meesterwerk van het mondelinge en immateriële erfgoed van de mensheid’. De festiviteiten duren drie dagen, worden bijgewoond door duizenden toeschouwers en bestaan uit verschillende onderdelen. Het orgelpunt? De Lumeçon of het gevecht tussen Joris en de draak dat plaatsvindt op de Grote Markt. Toeschouwers mogen aan het gevecht deelnemen. Weet je één van de haren van de draak te pakken te krijgen? Dan heb je het komende jaar niets dan geluk. Zie je niet meteen de mogelijkheid om tijdens het Pinksterweekend naar Bergen af te zakken? Dan kun je in afwachting van the real deal een bezoek brengen aan het Musée du Doudou, dat dit buitengewone stukje erfgoed vanuit verschillende standpunten - onder andere historisch, religieus en artistiek - belicht.

Steenkoolmijn wordt cultureel centrum

Heb je na je bezoek aan Bergen nog tijd over? En zin in nog een éxtra portie cultuur? Dan kun je terecht bij Le Grand Hornu, een voormalige steenkoolmijn op enkele kilometers van het stadscentrum die werd geklasseerd als werelderfgoed van UNESCO en sinds 2002 dienst doet als cultureel centrum en museum voor hedendaagse kunst. Nog tot begin januari loopt de expo Au charbon!, over koolstof en de ommekeer die de brandstof teweegbracht tijdens de industriële revolutie. Zelfs als je niet per se geïnteresseerd bent in een van deze tentoontstellingen is de site, die maar liefst 10.000 vierkante meter groot is, ontzettend indrukwekkend. Oftewel: de perfecte afsluiter voor een weekendje Bergen.

 

PRAKTISCH

LOGEERTIP

Martin’s Dream Hotel, vraag naar een kamer met uitzicht op de stad, vanaf €89 per nacht, martinshotels.com

DE ADRESSEN

INFO

visitmons.be en wallonie-belgietourisme.be

Lees ook zeker deze artikels

Volg ons op Instagram

Volg @goodbyemag voor leuke tips en bloedmooie vakantie hotspots!

volg ons

Abonneer voordelig!

  • reisreportages over de mooiste vakantiebestemmingen
  • de knapste logeeradressen en lekkerste adresjes
  • tientallen tips voor een vakantie dichtbij of ver weg

abonneer

Deze website maakt gebruik van verschillende type cookies. Hier vind je meer informatie. Akkoord