Terug naar overzicht

Citytrippen in Wallonië: naar Namen!

Aan de samenvloeiing van de Samber en de Maas in de provincie Namen ligt de gelijknamige hoofdstad van Wallonië. Namen staat vooral bekend om de prachtige citadel, die hoog boven de stad uittorent op een indrukwekkend rotsplateau, maar ook cultuurliefhebbers en foodies kunnen er hun hart ophalen.

  • Birte Govarts
    TekstBirte Govarts

Laten we beginnen bij het begin: de Citadel van Namen is zéker een must-see en herbergt zo’n 2.000 jaar aan geschiedenis. Tijdens de middeleeuwen was het de residentie van de Graven van Namen, later werd ze verschillende keren belegerd en viel ze in handen van de Spanjaarden, Oostenrijkers, Fransen en Nederlanders. Vorige eeuw toverde Leopold II de Citadel om tot een vakantieoord. In het bezoekerscentrum Terra Nova kun je op een half uur tijd nog veel meer te weten komen over de geschiedenis van het fort, maar wij duiken meteen de grond onder. Napoleon zou de Citadel ‘de mierenhoop van Europa’ hebben genoemd omwille van het grote netwerk van onderaardse gangen. Tijdens een begeleid bezoek van anderhalf uur kun je zo’n 450 meter van de zeven kilometer lange gangen ontdekken. De rondleiding dompelt je met licht en klank onder in de geschiedenis van het fort en de stad en is ontzettend interessant. Inside tip: neem zeker een trui mee, want het is vrij kil in de ondergrondse gangen. Sinds 2021 kun je de Citadel overigens opnieuw bereiken met een kabelbaan. De oorspronkelijke kabelbaan van Namen werd in 1997 gesloten. Het nieuwe exemplaar brengt je in drie minuten tijd van de Place Maurice Servais naar de esplanade van de Citadel en het uitzicht over de stad is om héél erg stil van te worden (en niet alleen van de hoogtevrees, zoals het geval was bij yours truly).

Expo ‘58

Op diezelfde esplanade van de Citadel opende dit voorjaar Le Pavillon, oftewel de nieuwe digitale ontmoetingsplaats van de stad. Het paviljoen gold in 2015 als hét symbool voor België op de Wereldtentoonstelling van Milaan en werd ontworpen door architectenbureau Patrick Genard & Asociados, in samenwerking met architect Marc Belderbos. De voorbije jaren werd het paviljoen heropgebouwd in Namen en vanaf 18 juni kun je er terecht voor de tentoonstelling BIOTOPIA, die onze relatie met onze omgeving onderzoekt aan de hand van dertig kunstwerken, technologische innovaties en researchprojecten. Interactief en zéér interessant om te zien. Heb je na je bezoek aan de citadel en het Paviljoen nood aan een natje en een droogje? Dan ben je bij restaurant Vivo aan het juiste adres. Hier eet je gerechten uit alle uithoeken van de wereld in een gezellig gerenoveerd herenhuis. Aanrader!

Félicien Rops

Namen telt uiteraard ook verschillende musea. Als wij er eentje moeten aanbevelen, is dat wel het Museum Félicien Rops. Dat bevindt zich in een herenhuis in het oude centrum van de stad en staat volledig in het teken van de plaatselijke kunstenaar - je kunt het al raden - Félicien Rops. Rops werd geboren in 1833 en staat vooral bekend omwille van zijn ironische en wrange karikaturen met als belangrijkste mikpunten van spot de sociale klassen, de kunstenaars van zijn tijd en verschillende politieke evenementen. Het museum wijdt meer dan 700 m² aan de schilderijen, tekeningen, gravures en brieven van de kunstenaar en organiseert daarnaast meermaals per jaar tijdelijke tentoonstellingen rond zeer uiteenlopende thema’s, gaande van 19e-eeuwse kunstenaars en oude of hedendaagse grafische kunst tot bepaalde aspecten van het leven en werk van Rops.

  • Stéphane Gueulette

Le Delta

In september 2019 werd aan de samenvloeiing van de Samber en de Maas Le Delta geopend. Het voormalige Maison de la Culture de Namur onderging een grondige renovatie en is nu een culturele ontmoetingsplaats van ruim 6.000 m2 met onder andere drie theaterzalen, verschillende tentoonstellingsruimtes en drie repetitie- en opnamestudio’s. Het programma voor beeldende kunst wordt om de vier maanden vernieuwd en eert zowel gevestigde als beginnende kunstenaars. Je kunt er echter ook zo binnenlopen en genieten van de prachtige architectuur of van een hapje in de brasserie of een drankje op het panoramische terras. Dat laatste mag je trouwens ook gewoon doen zonder iets ter plaatse te consumeren en wij kunnen het je alvast garanderen: het uitzicht op de citadel, de Samber en de Maas én de stad is ook hier op z’n zachtst gezegd spec-ta-cu-lair.

PRAKTISCH

LOGEERTIP

Wij logeerden in het prachtige hotel Les Tanneurs, met 37 charmante kamers en een rijkelijk ontbijtbuffet. Vanaf €70 per nacht. tanneurs.com

DE ADRESSEN

INFO

visitnamen.com en visitwallonia.be

Lees ook zeker deze artikels

Volg ons op Instagram

Volg @goodbyemag voor leuke tips en bloedmooie vakantie hotspots!

volg ons

Abonneer voordelig!

  • reisreportages over de mooiste vakantiebestemmingen
  • de knapste logeeradressen en lekkerste adresjes
  • tientallen tips voor een vakantie dichtbij of ver weg

abonneer

Deze website maakt gebruik van verschillende type cookies. Hier vind je meer informatie. Akkoord